Начало » Новини » Интервю
02.07.2018 г.

Лебозол® – на Международните дни на полето

Компанията показа ефекта от своите продукти при есенници и пролетници
Лебозол®  – на Международните дни на полето

В началото на юни на опитните полета на Аграрния университет в Пловдив за първи път бяха организирани междунордни дни, в които участваха над 30 компании от областта на земеделието. Организатор на събитието беше IFWexpoHeidelberg, дъщерна фирма на Германското селскостопанско дружество (DLG International).

Вносители и производители на селскостопанска техника, семена, торове и препарати за растителна защита демонстрираха на място иновативните си продукти върху посевите, отгледани край Пловдив.

Пред Синор.БГ Тодор Тодоров, представител на немската компания за листни торове „Лебозол®“ за областите Добрич и Силистра, разказа за иновативните предложения за тази година.

 

Г-н Тодоров, с кои продукти компанията „Лебозол®“ участва в този първи по рода си демонстрационен обект и как те се представиха на полето?

„Лебозол®“ участва на това първо по рода си изложение с немската компания за семена, фирма „Рапул“ (Rapool). Тя е добре известна в България със селекциите си на рапица, слънчоглед, царевица, пшеница, грах. Опитните полета край Пловдив са подхранени с листните торове на „Лебозол®“, като ефектът от това партньорство е очевиден – фермерите могат да се убедят от практиката как това подхранване въздейства върху зърнените култури.

Тази година културите бяха напръскани с „Аминозол®“, който е добре известен в страната и е топ продуктът на Лебозол®. Той е подходящ за всички култури, особено при състояния на стрес, каквито тази година посевите имаха нееднократно – имам предвид късно падналият сняг, последвани от сушата през април и градушките през май и юни.

Кога е най-подходящият момент за подхранване с „Аминозол“®?

Веднага след приключване на зимата и навлизането на пролетта, за да се преодолее стресът на културите. Закъснялата зима предизвика проблеми за есенниците и затова ние предложихме навременно използване на „Аминозол“®, които наистина помогнаха за преодоляване на стреса. Благодарение на него рапицата и пшеницата се възстановиха, като растежът им беше ускорен.

На практика това са важни аминокиселини, които подпомагат развитието на културите.

От колко време стопаните използват този продукт на полето?

Продуктите на „Лебозол®“ включително и топ продуктът „Аминозол“® са познати на българския пазар от осем години. Земеделските производители, които вече са използвали наши продукти, виждат резултатите от приложението им и все повече и повече се обръщат към нас .

Как се проявиха растенията на демонстрационното поле край Пловдив?

Представихме се с рапица, слънчоглед, пшеница, царевица и грах. Резултатите са изключително добри и това се вижда от полетата с рапица, която е по-висока дори от слънчогледа. Ако сте обиколили останалите полета, ще видите, че напръсканата с „Аминозол“® маслодайна рапица има най-добър растеж. И това на фона на лошите метеорологични условия през май е много добре. Само да припомня, че тогава паднаха проливни дъждове и градушки, в резултат на което се получи силно полягане на посевите.

С какви други продукти изненадвате фермерите тази година?

При рапицата приложихме Lebosol®-Микс за рапица и слънчоглед, това е един добре балансиран продукт специално за маслодайни култури, също така и Lebosol®-Бор с „Аминозол“® и само „Аминозол“®. Технологията за слънчогледа включа „Аминозол“®.

При пшеницата през месец март използвахме суспензията „Lebosol®.-КвадроС  Отново през март напръскахме граховите насаждения с Lebosol®-Бор. През април рапицата и грахът отново бяха подхранени с Lebosol®-Бор, пшеницата, царевицата и слънчогледът – с „ Аминозол“®.

Какви добиви се очакват от тези култури по предварителни прогнози?

Жътвата предстои, затова е рано за прогнози. През миналата година от декар се получиха изключително добри резултати, особено в районите, където се използват пълните технологии на „Лебозол®“. Разбира се, всеки терен си има своите особености като почва, климат и други специфики. В Добруджа и Североизточна България например добиви под 800 килограма не се приемат за успешни заради високата рента. Именно затова и нашето партньорство с колегите там е много тясно, защото хората са оценили продуктите на „Лебозол®“.

Освен в Северна България търсенето е голямо в южните части от страната, защото доброто подхранване е гаранция за високите добиви. При използването на нашите продукти се повишава и качеството на всички култури – не само пшеницата, но и рапицата и други. Всичко това е важно за стопаните при определянето на себестойността на продукцията.

Имате ли нови продукти, които за първи път тази година представяте на пазара?

Такъв продукт е „Червено“®, който е изключително полезен за разлагане на растителните отпадъци след жътва. Продуктът съдържа Аминозол®, който е своеобразна храна за гъбичките в почвата, и Меласа, чието високо съдържание на захар е най-добрата храна за почвените бактерии. Подхранени именно по този начин, почвените организми допринасят за повишаване на биологичната активност на почвата, ускоряват процеса на разграждане на сламата и способстват за бързото разложение на растителните остатъци. В резултат, използването на Червено след жътва ще подобри наличието на азот в почвата, неговото усвояване и управление, измиването на хранителните вещества в следствие на обилните валежи ще бъде предотвратено. И още! Българските стопани ще се радват на:

- по-добра и лека обработка на почвата

- по-добра кълняемост

- по-добро усвояване на хранителни вещества

- подобрено управление на водата в почвата 

Този продукт е още едно доказателство за иновативното поведение и гъвкавост на фирмата, което дава допълнителен принос към подобряването на ефективността на селското стопанство и опазването на околната среда.  Да бъде рамо до рамо със стопаните, подпомагайки ги във всички етапи от жътва до жътва.

Богата гама запълваме с иновативните ни продукти и за Био-земеделие. Всички наши продукти, маркирани с „Биопечат” са регистрирани в немския Научноизследователски институт за биологично земеделие (FiBL), като производствени средства за екологично земеделие и отговарят на принципите за екологично земеделие. 

Интервюто взе: Екатерина Стоилова

Лебозол®  – на Международните дни на полето
47218
 

Последни материали
Виж
1558 проекти за технологична и екологична модернизация за над 320 млн. лв. са одобрени по НПВУ
Над 600 противоградови ракети са изстреляни в Пловдивско, Хасковско, Старозагорско и Сливенско през последните часове
Промените в Наредба за интервенциите по директни плащания са качени за обществено обсъждане
Започна Кампания 2024 по директни плащания
24 проекта за центрове за подготовка и съхранение на плодове и зеленчуци получават финансиране по НПВУ
ДФЗ изплати близо 10 млн. лв. на 5 094 малки фермери за Кампания 2023
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
Свързани материали
Виж
Янко Борисов, продуктов мениджър на компанията за България
Новите решения на Лебозол срещу сушата
Защо есенното подхранване с микроелементи е толкова важно за зимните житни култури?
Хусейн Ахриев, управител на „Лебозол България“:
При екстремална суша разчитайте на листните торове на „Лебозол“
Валентина Петрова, търговски представител на „Лебозол България“:
Листното подхранване през есента става все по-наложително
Есенно листно подхранване с Лебозол®
Лебозол® дава отговор на въпроса дали подхранването на семената е наистина необходимо
Третиране на семената с хранителни елементи
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини