Начало » Новини » Страната
29.06.2018 г.

Потвърдено е второ огнище на чума по овцете и козите в Странджанско

БАБХ
Потвърдено е второ огнище на чума по овцете и козите в Странджанско

sinor

Агенцията по храните обяви второ огнище на чума по дребните преживни животни на 28 юни 2018 г. в село Кости, общ. Царево, област Бургас. Предприетите са мерки за контрол и ограничаване на разпространението на болестта съгласно Заповед на изпълнителния директор на БАБХ и Решение на Европейската Комисия 2018/911.

Принудително ще  бъдат убити по хуманен начин и обезвредени 393 отглежданите дребни преживни животни в селото (овце и кози). Собствениците на убитите животни ще бъдат обезщетени съгласно условията на националното законодателство.

В общините Царево, Малко Търново, Приморско и Средец от обл. Бургас е наложена забрана за придвижване на дребни преживни животни, с изключение за незабавно клане, както и на продукти, получени от тях, които не са преминали термична обработка.

Ситуацията със заболяването се проследява и контролира стриктно от експертите на БАБХ. Продължават да се извършват клинични прегледи на всички животновъдни обекти с дребни преживни животни в определените като рискови населени места от обл. Бургас и Ямбол, с оглед ранно откриване на болестта и ограничаване разпространението й.

Заболяването е разпространено в страни от Африка намиращи се в района заключен между Тропика на рака и Екватора, а така също и Египет, Близкия изток и Индийския субконтинент. В Европа болестта е регистрирана в огнища в турската част на Тракия в непосредствена близост до България. У нас до момента не са наблюдавани случаи.

Животните се заразяват при пряк котакт с болни. Най-честия начин за заразяване е посредством вдишване на вируса по аерогенен път. Изпражненията, секретите от носа и очите са богати на вируси и приемането на храна и вода замърсени с тях е също възможен начин на заразяване. В Африка заболяването се характеризира и със сезонност. Проявява се с пик през дъждовния и сухия сезон.

Инкубационният период е в рамките на 3 до 7 дена. Заболяването започва с внезапна треска като температурата достига до 40-41°С. Засегнатите животни са депресирани и сънливи, козината им е настръхнала. От очите, носа и устата започва да изтича бистър секрет, който по-късно в резултат на вторична инфекция става по-гъст и жълт. Лигавицата на устата и очите се зачервява силно. Появява се епителна некроза под формата на малки точки до по-големи размери в областта на венците, устните, вътрешната повърхност на бузите и горната повърхност на езика. Некротичните области нарастват на брой и размер и се съединяват. Устната лигавица става бледа и покрита отлюспени умиращи клетки придаващи сиреновидната маса съдържаща се в устата. Подобни изменения могат да се наблюдават и по лигавиците на носа, вулвата и вагината. Често устните се подуват и уголемяват, напукват се и се покриват със струпеи.

Два дена след етапа на треска се проявяват признаци на диария. При по-леки случаи на протичане тя може да не се прояви. Изпражненията са меки и воднисти с неприятна миризма и могат за съдържат кръв и части от мъртва чревна тъкан. Засегнатите животни дишат учестено, тежко болните животни имат трудно и шумно дишане и мека болезнена кашлица. Кашлицата е признак на възникналата пневмония. Заболяването продължава с дехидратация на организма и последваща смърт 7 до 10 дни след появата на клинични признаци. Малка част от заболелите животни оздравяват след продължителен период на възстановяване.

Заболяването протича в свръхостра, остра и подостра до хронична инфекция. Свръхострата форма се наблюдава предимно при кози. При острото протичане на болестта се проявяват повечето от гореописаните признаци. Бременните заболели животни абортират. Подострото протичане се характеризира с развитие на пневмония.

Потвърдено е второ огнище на чума по овцете и козите в Странджанско
24225
 

Последни материали
Виж
До 14 май стопаните със 100% пропаднали площи от градушката в Южна България подават заявления за обследвания
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-27април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата продължават да вдигат цените
Тютюнопроизводителите и занапред ще получават държавна подкрепа
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 април – 2 май 2024 година
Остава опасността от слани във високите полета на западна България
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Свързани материали
Виж
Втори случай в същото стопанство преди 2 години
Огнище на африканска чума в голяма свинеферма в Румъния
Африканска чума по свинете избухна в Западна Сърбия
Засилват надзорът и контролът върху личните стопанства заради заболяването Африканска чума по свинете
Появи се второ огнище на Африканска чума по свинете в Област Монтана
Огнище на Африканска чума по свинете откриха в село Долни Цибър
Семинар с международно участие
Пораженията върху семейните ферми след африканската чума по свинете
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини