Начало » Новини » Интервю
24.06.2018 г.

Нов сорт пипер на „Енза Заден“ стана атракция с тегло на чушката от 200 грама

Мария Николова, мениджър на опитната станция на „Опора Заден България“:
Нов сорт пипер на „Енза Заден“ стана атракция с тегло на чушката от 200 грама

За втора година българското представителство на холандската компания за семена „Енза Заден“ организира дни на отворените врати за фермерите в своите оранжерии край пловдивското село Цалапица. Идеята е все повече зеленчукопроизводители да се запознаят с различните сортове за оранжерийно производство зеленчуци и плодове, както и със семена за производство на зеленчукови култури в полски условия плюс биоселекция.

Пред Синор.БГ мениджърът на опитната станция на Опора Заден България Мария Николова представи тазгодишните селекции, които се изпитват на полето край Цалапица, както предложенията, очаквани да бъдат пуснати на пазара през 2019 година.

 

Г-жо Николова, как подбирате семената, предлагани на българския пазар и с какво изненадвате зеленчукопроизводителите тази година?

Всяка година компанията-майка „Енза Заден“ предлага между 200 и 300 нови сорта, които след процедура на вътрешен подбор се свеждат до десетина-петнайсет, избрани специално за условията на България. Става въпрос за селекции, които все още не са получили съответните сертификати, но това ще стане в рамките на една година.

През 2018 г. експертната комисия, в която влизат български и холандски експерти, определи 15 сорта червени домати и 3 сорта розови домати, които да представим на българските фермери. Целта е новите селекции да бъдат тествани при климатичните условия на страната и когато семената получат нужното одобрение от контролните органи, да бъдат пуснати на пазара.

Разбира се, представяме и утвърдени сортове, които са като контрола за сравнение в процеса на изпитване на неутвърдените сортове. Тази година например имаме два утвърдени сорта, които сме отгледали в оранжериите успоредно с новите селекции.

Кои сортове може да препоръчате на българските фермери и какви са предимствата им?

Предпочитанията ми са към два сорта розови домати, които обаче са още под номера и не са търговска мостра. Фаворит за мен е единият от тези два сорта, който се очаква догодина да бъде официално регистриран. Говорим за късен сорт розов домат, който не се пука и е изключително устойчив на високи температури. Не прави аборти в последните китки и това може нагледно да се види от растенията, които тази година отглеждаме в нашата оранжерия в Цалапица.

Основните характеристики на предлаганите сортове са плод на иновационната дейност на селекционерите през последните години и се отличават с много добри показатели – тези оранжерийни домати имат добра едрина и са оцветени в бледо розово, което е търсено напоследък. Но най-важното е вкусът – доматите притежават изключително сладост, типична за розовите сортове.

Може ли да кажете какво е търсенето през последните години?

Затвърди се тенденцията към отглеждане на розовите сортове домати. Предлагането е значително по-голямо от това на червените сортове, което за мен е трудно обяснимо и се надявам, че в един момент хората ще се върнат към червените сортове.

Странното е, че в някои региони нямат дори и един корен червен домат. Особено към Петрич и границата с Македония – там почти изцяло площите са засадени с розови домати.

Хората започнаха да ги отглеждат най-вече заради висока цена, но когато има пренасищане с една стока на пазара, то и цената пада. И в момента се случва точно това – разликата в цените между червените и розови домати е около 15 стотинки, което не е изгодно. Първо, защото розовият домат е по-малко добивен, второ – защото е капризен при отглеждането и не на последно място - по-малка трайност има и затова е труден за търговия.

Може би и затова напоследък зачестяват търговците, които търсят червените сортове домати. 

Във вашите оранжерии видяхме и нов сорт пипер, който видимо привлича клиентите. Какво ще кажете за неговите качества?

Оказа се, че интересът от страна на зеленчукопроизводителите към пипера „Лота“ е много голям, може би защото освен в оранжерии може да се отглежда и на открито. Именно затова и това лято той се получи малко като атракция, но има защо.

Това е ранен сорт пипер, тип капия, със светло зелена  месеста чушка и тънка ципа, който има изключително добър вкус. Предишната година вече сме го изпитвали на терен и затова решихме това лято да го оставим дори за червен пипер. Изключително родовит е, а тежината на една чушка е около 200 грама, което е рядко срещано при старите сортове.

Изненадата на откритите дни това лято са и оранжерийните пъпеши. Как се решихте да се върнете към това производство?

Да, на практика имаше една пауза от 8-10 години, при която оранжерийните производители в България се отказаха от това производство. Но според нас пазарът го изисква, тъй като ранната поява на български пъпеши е важно и интересът ще расте.

При добро спазване на технологията растенията, които предлагаме това лято, са здрави и много устойчиви. В оранжерията може да видите как се представиха три от сортовете, които вече са на пазара и са познати на фермерите. Първите два сорта пъпеши са тип „Галия“ – добре познатият „Трейси“ и „Ниови". Най-новият сорт е „Тирено “, който е от италианския тип „Канталуп“ и за първи път го лансираме на българския пазар. Предлагаме и още един сорт, който обаче още не е окончателно одобрен. Той е тип „ананас“ и е доста привлекателен за българските фермери, тъй като не прилича на конкурентните гръцки пъпеши. Това е интересното, че той не се произвежда в Гърция.

Ако говорим за интереса към оранжерийните пъпеши, трябва да кажа, че фермери от Петричко от няколко години активно развиват подобно производство. Към Любимец и Харманли също вече имаме доста клиенти, които садят този сладък плод.

Другото предимство е, че те се садят на конструкция и на единица площ може да се отглеждат повече пъпеши. Специално при тези сортове спокойно може да се вадят две реколти, така че брането да започне от юни, та чак до октомври месец.

Вие сте известни и с предлагането на биосемена за фермерите. Какъв е потенциалът за развитие на този сектор според вас?

„Енза Заден“ е  компания, която предлага сертифицирани биосемена на пазара в България. Ние сме регистрирани за търговия на голяма част от бисемената на холандския лидер в селекцията – като се започне от зеленчуците, мине се тиквите и подправките и се стигне до кореноплодните.

„Виталис“ е дъщерна компания на „Енза Заден“ и тя прави само биосемена. Поради цената обаче търсенето от биопроизводителите в страната остава слабо. Основна причина за това е законодателството, което все още позволява биопроизводителите да използват конвенционални вместо биосемена.

До този момент наши клиенти са само сериозните биофермери, които имат утвърден пазар и държат изцяло на качеството. Разбира се, има и малки производителите, които купуват, но не е масово.

Има ли и друга новост, която холандската компания предлага на пазара?

За първи път от 2018 година разнообразяваме портфолиото на Опора Заден България със сладка царевица. Сортът, който за първи път изпитваме на нашите полета, още не е получил окончателен сертификат, но е изключително добър. Той е с тройна захарност и очакваме търсенето да бъде голямо.

Търсенето на сладка царевица през последните години доста нарасна и затова очакваме веднага след одобрението на новите сортове да ги пуснем на пазара. Вероятно това ще стане през 2019 г.

Освен царевица  „Опора Заден България“ предлага семена за билки и подправки, които също намират добър пазар в страната. Търсят се изключително маточина, лавандула, мента, копър, магданоз и др. Големите производители работят предимно с наши семена, тъй като сортовете са добри.

Всички семена, които компанията изпитва върху своите полета, са подхранени с продуктите на вносителя на торове „Тимак“. Работим добре с тази компания и за първи път тази година решихме да направим съвместно откритите дни на полето. Те предоставиха свои продукти плюс схема на торене и ефектът се вижда много добре както в оранжерията, така на откритите площи. Призовавам фермерите да посещават нашата оранжерия по всяко време от годината, не само в дните на отворените врати, тъй като има какво ново да им покажем.

Интервюто взе: Екатерина Стоилова

Нов сорт пипер на „Енза Заден“ стана атракция с тегло на чушката от 200 грама
90180
 

Последни материали
Виж
До 14 май стопаните със 100% пропаднали площи от градушката в Южна България подават заявления за обследвания
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-27април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата продължават да вдигат цените
Тютюнопроизводителите и занапред ще получават държавна подкрепа
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 април – 2 май 2024 година
Остава опасността от слани във високите полета на западна България
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Свързани материали
Виж
В петък в базата на Опора Заден България в Цалапица
Ден на отворените врати за зеленчукопроизводители - “Тиквите на Енза”
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини