Начало » Новини » Страната
20.05.2018 г.

Розопроизводители блокираха Балкана, Порожанов привиква дестилериите

Розопроизводители блокираха Балкана, Порожанов привиква дестилериите

Розопроизводители блокираха пътя към Карлово близо до град Баня към 9 часа сутринта вчера 19 май и предизвикаха километрични опашки в двете посоки. Парализирани са и пътища до Казанлък, както и в община Калояново, отрази agroplovdiv.bg. Изнервени шофьори се опитаха да пробият по посипания с розов цвят път, но земеделците направиха жива верига пред тях и не им позволиха да провалят протестите на бранша. Единствено два автобуса с деца и автомобили на журналисти бяха пропускани да продължат. Полиция и жандармерия обуздаваше страстите.

За Агропловдив протестиращите производителите от село Климент казаха: „Дестилериите спряха да ни изкупуват цвета от днес. В предишните дни ни се подиграваха на 1,80-2,20. Станали сме в 4 часа сутринта да берем, после дойдохме тук. Ако трябва, ще останем целия ден и никой няма да пуснем да премине, заканиха се хората, за които розопроизводството е надежда за малко по-добър живот.

Сутринта земеделският министър Румен Порожанов, заедно с кмета на Карлово Емил Кабаиванов, се опитаха да предотвратят затварянето на пътищата, но розопроизводителите до Баня не ги послушаха. Протестът им беше на километър-два от река Неволя.

По-късно в 10 часа в сградата на общината в Карлово министърът проведе разговори както с производители, така и с преработватели, след което обобщи създалата се ситуация и оповести предложенията си за справяне с проблема.

Той обеща розопроизводителите, които са регистрирани и са претърпели загуби ще получат държавна помощ “де минимис” съобщиха от пресцентъра на МЗХГ.

Ще се работи и за приемане на Закон за розата, който да регламентира процеса от посадъчния материал до преработката в дестилериите.

„Ясно трябва да разграничим коректните дестилерии от тези, които работят с вносна суровина. Необходимо е в бърз порядък да се приеме този закон”, каза министърът на земеделието. В момента има нелоялни производители, които ползват вносни продукти от Иран, Турция и Тунис, смесват ги с българското розово масло и по този начин компрометират качеството и марката му на световните пазари. Това заедно с увеличените розови насаждения с по 10% годишно води и до намалението на изкупните цени тази година.

Министър Порожанов обяви, че на 20. 05.  в 11 ч в министерството на земеделието ще проведе среща и с дестилериите, които преработват розовия цвят. На нея са поканени и асоциациите на розопроизводителите и кметове на населените места в региона.

В последвалата размяна на препоръки кметът на Калофер Румен Стоянов заяви, че държавата очевидно не си е свършила работата, след като е позволила някой да компрометира българското розово масло „ емблемата на страната, предлагайки иранско или турско. Настоявам да се потърси отговорност на тези, които си позволяват да продават фалшиво розово масло” каза Стоянов.

Розопроизводител от залата се зачуди как така, след като имат залежало масло, дестилериите са склонни да купуват цвета на 1,80 лв., а когато производителите поискат цена от 3 лева, се сещат, че имат непродадени количества.

Няма значение дали розопроизводителите са регистрирани като земеделци или не, тъй като те на всеки килограм цвят плащат по 20 стотинки данък задължително”  защити бранша Иван Червенков от село Климент.

Зара Клисурова, председател на Националния съюз на производителите на етерично- маслени, маслодайни и енергийни култури в България, препоръча на министъра по-бързо да се приеме Закон за розата, какъвто отдавна е написан, но не е довършен. Тя поиска търговските аташета в посолствата да помогнат за реализирането на розовото масло.

Директорът на „Българска роза” Спас Видев призна, че преработвателите отдавна са наясно, че между тях има нелоялни фирми, които произвеждат фалшиво българско розово масло. Той обаче смята, че ЕС ще въведе ред и, щем не щем, ще ни помогне, тъй като ще въведе изискването да има ясен произход на суровините, от които се произвежда продуктът. „Това ще е след година-две и ще се радвам, когато се случи, каза Видев.

Кметът на село Певците Богдан Богданов повдигна много важен въпрос пред министъра. „Министерството още преди години трябваше да картотекира земите, върху които могат да се отглеждат маслодайни рози. Но не го направи и сега насаждения с тях има и в Добрич, и в Пловдивското поле, и къде ли”, обърна внимание кметът.

Розопроизводители блокираха Балкана, Порожанов привиква дестилериите
11102
 

Последни материали
Виж
България е един от лидерите по изнасянето на летен диворастящ трюфел
Гъбари и търговци настояват разрешителното за месечен добив да важи за всички държавни и общински гори в България
Конфискуваха над 1000 литра ракия от дом в село Пофесор Иширково
Служители на „ДЛС Дикчан“ се борят с огъня
Голям пожар край Сатовча
На цени между 227 и 230 долара за тон с включени разходи за превоз
Китай закупи голямо количество фуражна царевица от Украйна
Отново бе закупено половината планирано количество при лек спад в цената
Българската пшеница пак не успя да спечели търга в Йордания
Премахнат е и монополът в товаро-разтоварната дейност
Вътев очаква удвоен капацитет на товарите с лабораторията на Капитан Андреево
Свързани материали
Виж
От 19 до 28 януари
За малкия бизнес „Зелената седмица” в Берлин си е скоростна писта към външните пазари
Срещи с бранша
Розопроизвители искат от списъците за държавна помощ да бъдат изключени неподдържаните градини
Празникът на розата в Казанлък
До 15 юни производителите на рози ще получат ковид помощта за 2022 г.
Фонд „Земеделие”
До 5 ноември ще се платят компенсациите за COVID-19 на розопроизводителите
Приемът ще се осъществява в областните дирекции на ДФ „Земеделие”
От 1 октомври розопроизводителите кандидатстват за компенсации за щетите от COVID-19
Розопроизводителите получават 2 млн. лева компенсации за щетите от COVID-19
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини