Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
18.05.2018 г.

Феромонова примамка за кестенов молец

Борба с неприятелите
Феромонова примамка за кестенов молец

sinor

С настъпването на пролетта и затопляне на времето презимувалите в окапалите листа на конските кестен какавиди имагинират и се появяват първите листоминиращи молци по кестените. За да се намалят повредите по листата на кестена, е необходимо поставяне на феромонови капани в началото на летежа на молеца. Именно затова и компанията „Висер опора“ предлага подходящи уловки, които да предпазят насажденията от този вредител.

Какво трябва да знаем за кестеновия листоминиращ молец – Cameraria ohridella

Пеперудата е с размах на крилата 8 – 12 мм. Предните крила са жълто-кафяви, с бели напречни ивици и петънца. Задните крила, гърдите и коремчето са сиви. Гъсеницата е жълтеникавобяла, с дължина до 6-7 мм. Какавидата е кафява дълга около 7 мм. Яйцето е овално, белезникаво.

Този вредител развива 3 поколения, а при благоприятен климат може да достигне и до 4-то поколение. Зимува като какавида в мините на оплодените листа. Съживява се в ранна пролет (от края на март до началото на май), когато развитието на листата на конския кестен е достигнало 30 – 50 % от нормалната големина.

Летежът на кестеновия молец обикновено е разтеглен около 1,5 месеца. Женските снасят яйца върху горната повърхност на листата. Развитието на първата генерация трае около 1 месец. Летежът на възрастните най често се наблюдава между средата на юни и средата на юли. Следващите две генерации се наблюдават през август и септември.

Повредите, които нанася са следните -  при висока численост заселените листа те постепенно изсъхват и опадат. Най-големи щети причиняват втората и третата генерации.

За момента единствените мерки, който могат да се предприемат с цел намаляване числеността на листоминиращия молец е използването на капани и феромони.

Като добра практика за справяне с проблема е събирането на окапалите листа в найлонови чували (здрави и добре завързани) и отнасянето им на места където да бъдат изгорени. По този начин значително ще се намали броя на молеца за следващата година.

Начин на действие на уловките: Използва се полов феромон, който привлича мъжкия молец. Чрез намаляване числеността на мъжките се намалява и възможността да се срещнат с женските, да копулират и снесат яйца.

Време на действие - 4 седмици от отваряне на опаковката.

Цената на една уловка е 12.24 лв. за опаковка с ДДС.

Феромонова примамка за кестенов молец
22817
 

Последни материали
Виж
1558 проекти за технологична и екологична модернизация за над 320 млн. лв. са одобрени по НПВУ
Над 600 противоградови ракети са изстреляни в Пловдивско, Хасковско, Старозагорско и Сливенско през последните часове
Промените в Наредба за интервенциите по директни плащания са качени за обществено обсъждане
Започна Кампания 2024 по директни плащания
24 проекта за центрове за подготовка и съхранение на плодове и зеленчуци получават финансиране по НПВУ
ДФЗ изплати близо 10 млн. лв. на 5 094 малки фермери за Кампания 2023
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини