Начало » Новини » Страната
14.05.2018 г.

Европейските лидери ще вкусят ястия с български био продукти в София

Българско председателство
Европейските лидери ще вкусят ястия с български био продукти в София

Традиционни български ястия, приготвени с продукти от български био производители, ще бъдат поднесени на ръководителите на 28-те държави членки у нас. Лидерите на държавите членки от Европейския съюз пристигат в София ден преди Срещата на върха ЕС – Западни Балкани и ще се срещнат на неформална вечеря по покана на председателя на Европейския съвет Доналд Туск и с домакин министър-председателя на България Бойко Борисов.

За европейските лидери са организирани официален обяд на 17 май в НДК и вечеря в „София Тех Парк“ при пристигането им у нас.

„В менютата сме се постарали да използваме в най-голяма степен местни продукти, обработени по традиционно български начин“, каза главният готвач Борислав Паунов от „Ред Девил кетъринг“. Фирмата, спечелила обществената поръчка за обслужване на официалните събития от календара на Българското председателство, се грижи за сервирането и аранжирането на пространството.

На масата по време на официалния обяд ще бъдат сервирани три вида салати – катък с червени чушки, домати със сирене и печени зеленчуци. Приготвените основни блюда са баница с трюфел, боб, леща и терина от дроб и ярешко роле с пресни картофи, сирене и горски гъби. Десертът е мляко с горски плодове и козунак с рози.

По време на вечерята европейските лидери ще опитат като предястие трилогия от салати - „Шопска“, „Снежанка“ и „Зелена“. Продуктите за салата са на български био производители. Розовите домати и краставиците за салатата са доставени от ферма в Южна България. Зелената салата е от микрорастения, добивани по натурален начин. Те ще бъдат гарнирани с краве сирене и цедено биволско кисело мляко от малка мандра в Стара планина.

Предястието е вариация на кюфтета с лютеница и пържени картофи. Към традиционната рецепта се добавят специални нови елементи – сурови и сушени манатарки, три вида лютеница и чипс от цветни картофи.

Основното ястие е биволско бонфиле от ферма в Стара планина със сос от български черни и бели трюфели, пюре от земна ябълка и пащърнак, гарнирани с бейби моркови.

За десерт главният готвач е приготвил класически ореховки, обогатени с кисело мляко и рози и мус от малини и ягоди. „Това е моя интерпретация, която ще придаде на вкуса цветност, свежест и многопластовост“, обясни шеф Паунов. Той поясни, че менюто лесно се адаптира за вегетарианците и гостите с хранителни алергии.

Европейските лидери ще вкусят ястия с български био продукти в София
4630

Коментари (0)

Моля отбележете, че не сте робот.

Последни материали
Виж
Партньорство
Министър от арабските емирства на визита в Селскостопанска академия
Законови промени
Регистрация на храни за товари над 3,5 тона ще стопира бизнеса на десетки хиляди фирми
Проведе се Дванадесетата годишна работна среща на министрите на земеделието от държавите от Югоизточна Европа
Обеззаразете градината и оранжерията преди новия сезон
България представи автохтонни породи животни на Международното изложение в Хановер – EuroTier 2018 г.
Есенен цъфтеж при плодните и декоративни растения
Свързани материали
Виж
Становище
И биопроизводителите срещу вдигането на осигуровките
Няма подобни чиновници в ЕС
Как Сметната палата разкритикува агроведомството за плащанията на биопроизводителите
Нови пазари
Българските биопродукти стигат до Брюксел
Бъдещето на фермерските пазари е свързано с организиране на тематични квартални събития
Ст. Апостолов: Само с демонстративни проекти за фермерските пазари не може
Предстоящо
На 19 септември с важна информация как се провеждат фермерските пазари
Научна конференция
Как зърнените отпадъци се превръщат в биоразградими пластмаси
Приятели на SINOR.bg:  Стоматолог, София | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
SINOR.bg 2003 - 2018

Използваме бисквитки (cookies), за да ви осигурим възможно най-добро преживяване в нашия уеб сайт. Чрез използването на нашия уебсайт Вие се съгласявате със запазването на бисквитки във Вашето устройство.

Приемам