Начало » Новини » Страната
16.04.2018 г.

ИПИ с анализ за влиянието на икономическите центрове върху развитието на периферните общини

Анализ
ИПИ с анализ за влиянието на икономическите центрове върху развитието на периферните общини

sinor

В последното си изследване Институтът за пазарна икономика дава отговори на въпроса дали се сближават нивата на икономическо развитие в рамките на икономическите центрове и как тези центрове въздействат върху развитието на общините. Анализъте  на тема „Икономическите центрове в България“ и си поставя за цел да обясни процесите, които протичат в отделните центрове.

В най-общ план изследването иска да установи какви са фундаменталните разлики в демографското и икономическото развитие на общините във и извън икономическите центрове, да оцени потенциала за сближаване на икономическото развитие на общините в рамките на отделните икономически центрове и да провери дали това сближаване вече е факт.

По основни икономически показатели като произведена продукция на глава от населението, чуждестранни инвестиции и разходи за дълготрайни активи, безработица и заплати общините в перифериите на икономическите центрове приличат повече на тези извън центровете, отколкото на ядрата. Въпреки това разликите между общините в периферията на икономическите центрове и тези извън центровете са осезаеми, което от своя страна означава, че няма съмнение в положителния ефект от участието в икономическите центрове върху перифериите.

От гледна точна на демографията картината далеч не е толкова ясна. В основните показатели за динамиката на населението чувствителна и еднозначна разлика между общините във и извън икономическите центрове се наблюдава единствено при механичния прираст.

В общините извън икономическите центрове се наблюдава значителен превес на трайното изселване над заселването, в перифериите на икономическите центрове – умерен, а в ядрата заселващите се са повече от изследващите се. Това е резултат от възможностите за ежедневна трудова миграция, които предлагат периферните общини към ядрата, където са съсредоточени повечето  и по-добре заплатените работни места.

С други думи, възможността хората ежедневно да пътуват за работа до близка община със силна икономика означава, че и те по-трудно вземат решение за трайно изселване. Това от своя страна поддържа живи по-малки и икономически изостанали населени места, които са част от периферията на силни икономически центрове.

Самата структура на икономиките на големите групи общини е различна, най-вече от гледна точка на баланса между селско стопанство, индустрия и технологии. Докато общините извън центровете и тези в перифериите имат по-голям дял на селското стопанство, то профилът на ядрата е по-скоро индустриален. Високотехнологичните дейности пък са почти изключително в ядрата, и отсъстват от другите общини.

Оценката на потенциала за сближаване на икономическото развитие на общините отговори на очакванията на анализаторите от ИПИ. Тези общини, които в началото на разглеждания период между 2011 и 2015 г. са по-слаборазвити, растат по-бързо от тези, които навлизат в периода с по-развити икономики. Интересно е, че този извод важи с по-голяма сила за общините извън икономическите центрове, отколкото за тези в тях.

Що се отнася до процеса на сближаване, в някои икономически центрове наистина се наблюдава сближаване на нивото на икономическо развитие т.е. стопяване на разликите между периферията и ядрото. За това съдим по изменението в стандартното отклонение на произведената продукция на глава от населението и коефициента на безработица.

В повечето центрове има относително равно разпределение на периферните общини между такива, които настигат ядрата на своите центрове и такива, които изостават. Така в много центрове, особено по-големите, се оформят два „кръга“ на периферия – един, чийто темп на икономическо развитие изпреварва този на ядрото и съответно се приближава постепенно към него, и друг, който изостава.

Най-позитивният извод е, че в центровете, където данните позволяват анализ на равнищата на доходите, средните доходи в периферните общини постепенно се доближават до тези в ядрата им. Това е още едно потвърждение на тезата, че като част от силен икономически център има шанс за по-слабите икономически общини да се развиват по-бързо, а тяхното население да разполага с относително добри доходи.

ИПИ с анализ за влиянието на икономическите центрове върху развитието на периферните общини
9485
 

Последни материали
Виж
1558 проекти за технологична и екологична модернизация за над 320 млн. лв. са одобрени по НПВУ
Над 600 противоградови ракети са изстреляни в Пловдивско, Хасковско, Старозагорско и Сливенско през последните часове
Промените в Наредба за интервенциите по директни плащания са качени за обществено обсъждане
Започна Кампания 2024 по директни плащания
24 проекта за центрове за подготовка и съхранение на плодове и зеленчуци получават финансиране по НПВУ
ДФЗ изплати близо 10 млн. лв. на 5 094 малки фермери за Кампания 2023
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
Свързани материали
Виж
ДФЗ плати 4,2 млн. лева за нови инвестиции по Програмата за морско дело и рибарство
Eдин проект не е допуснат на следващ етап, а два проекта са оттеглени от кандидатите
90 проектни предложения минават на следващ етап за оценка по подмярка 7.2
Решения на Министерския съвет
Кабинетът отпусна нови 23 млн. лева за общинските проекти
Решения на Министерския съвет
След анализ ще се тръгне към финансова децентрализация на общините
Фонд „Земеделие”
Нови 36 проекта за улиците в селата са одобрени по ПРСР
Отчет на министъра пред общините
Законовите промени за Стратегическия план са готови за парламента
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини