Начало » Важно за фермера » Животновъдство
10.04.2018 г.

Реализираме кочина по всички правила

Полезви съвети
Реализираме кочина по всички правила

Ако сме решили да направим нов дом за домашните свине (да реализираме кочина, както уместно констатира героят на Тодор Колев в „Опасен чар”), ще бъде от полза да се придържаме към някои правила, тъй като добрите условия, в които отглеждаме животните, съдействат за трупането на по-голямо тегло и понижават в значителна степен риска от заболявания, а могат да улеснят и обслужването на прасетата.

Най-добрият вариант е, ако разделим мястото, където ще гледаме свинете, на 2 части, като направим кочина за зимата и нещо като кошара за извеждане на животните на открито през лятото – ако през цялата година свинете живеят в затвореното помещение, то бързо ще се амортизира и ще е трудно да бъде ремонтирано, тъй като ще трябва през това време животните да бъдат закарани някъде другаде.

Стените на кочината е добре да са от тухла или дърво с обшивка от здраво и дебело дърво отвътре, тъй като е известно, че свинете обичат да гризат и рият всичко, което им се изпречи.

Идеалният покрив за кочината е едноскатният, тъй като ще предотврати натрупването на излишна влажност, миризма и гниене вътре. Задължително трябва да се предвиди вентилация под формата на тръби, излизащи през покрива.

Най-добре е подът да се направи от бетон – за разлика от дървения той улеснява поддържането на хигиената, а и ще издържи по-дълго. Всички други подове и най-вече тези от обикновена земя ще бъдат разровени веднага от прасетата. Ако обаче не желаем бетонен под заради това, че е студен, може да се направи дървен при спазването на някои правила. Дъските за него трябва да са с дебелина 50 милиметра, добре струговани, прилепнали плътно една до друга и на около 10 сантиметра от земята.

Под настилката могат да се направят канавки за оттичане на нечистотиите извън помещението, което ще улесни живота на свинете, а и на стопаните, избавяйки ги от излишната влага и миризмата.

За оптималното отглеждане на прасетата трябва да осигурим площ от 5 квадратни метра на всяко. Отвътре помещението се разделя на клетки, като за целта се използват греди и дебели пръти, като се оставя пътека, за да може да се стига до животните, както и за почистване. До задната стена на всяка клетка се слагат коритата за хранене.

Що се отнася до осветяването, трябва да се има предвид, че силната светлина действа възбуждащо на свинете, затова прозорците не трябва да са много – общата им площ не трябва да надхвърля тази на пода. За новородените прасенца обаче е необходима температура до 30 градуса по Целзий, така че над клетката, в която ги гледаме, се монтира лампа с мощност до 200 вата.

За лятната кошара най-добре е да се използват дебели летви, набити плътно върху здрави греди. И да не забравим да монтираме и приспособление, което прасетата ще ползват за чесане.

Реализираме кочина по всички правила
39379
 

Последни материали
Виж
Парламентарна комисия
Без субсидии за 2023 г. остават 264 от новопоявилите се „неактивни фермери“, но за тази година ще получат подпомагане
Важно!
Планът за възстановяване и устойчивост „стои на трупчета“, гласуват важни законови промени
Годишният темп на инфлация в еврозоната през март е 2,4%
Германия въведе забрана за улов на европейската змиорка
Над 4000 шарана пуснаха в района на Ямбол
Промени
Президентът още не е отговорил на искането на Главчев за смяна на земеделския министър
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини