Отминалата зима се попроточи, а и за април метеоролозите вещаят повечко дъждове, така че градинарите, които са планирали по някое време през месеца да пресаждат разсада на открито, може и да нямат късмет. А пък той си расте и даже вече се е поиздължил. Какво да правим, ако наближава моментът за извеждане на разсада навън, а пък времето не позволява? Да забавим развитието му, доколкото е възможно, за да дочакаме по-добри условия за пресаждане на открито.
Основните начини за забавяне на растежа на разсада са понижаване на температурата в помещението и намаляване на броя на поливанията. За доматите температурата може да се понижи до 12 градуса по Целзий, но за пипера и патладжаните – само до 18 градуса. Зелето е „моржът” при отглежданите чрез разсад зеленчуци – понася леко дори понижения на температурите до 8 градуса. Колкото до поливането, то може да бъде ограничено до моментите, когато горният слой почва пресъхне и дори листата започнат леко да вехнат.
В такива условия разсадът може да се държи до 2 седмици, след което трябва да му върнем оптималните условия за растеж. През това време обаче доматените растения ще затлъстеят и ще придобият синкав оттенък, разсадът от зеле ще разпери листа и ще укрепне, а пиперът и патладжаните просто силно ще забавят растежа си.
Ако обаче пресаждането продължава да се отлага за неопределено време, може просто да пикираме растенията, пресаждайки ги м по-големи съдове, като при това ги заровим „до ушите”. По този начин ще можем да забавим развитието на разсада за още 3-4 дни за сметка на вкореняването му на новото място. Методът обаче не може да се приложи при пипера и патладжаните, които трябва да се заравят само до семеделните листа.
Можем да спрем растежа на разсада и чрез торенето, като просто прекратим подхранванията с азот, заменяйки го със смес от 40 грама суперфосфат и 20 грама калиев сулфат, разтворени в 10 литра вода. С получената смес разсадът се полива така, че почвената смес да подгизне до самите корени. Тогава разсадът ще спре растежа, а листата ще станат по-големи и ще придобият тъмнозелен цвят. Този тип подхранване е подходящ за всички култури.