Начало » Новини » Страната
21.03.2018 г.

По повод Часа на Земята на 24 март в София ще има фермерски пазар

Столицата отбелязва природозащитния празник с ред инициативи
По повод Часа на Земята на 24 март в София ще има фермерски пазар

sinor

Тази година Часът на Земята, който се отбелязва на 24 март, ще прерасне в целодневно събитие, което обединява институции, спортни клубове, фермери и природозащитни организации в действия за опазване на природата. Фермерският пазар „От нашата ферма – с любов за вас!“ ще гостува с богато разнообразие от фермерски и занаятчийски храни на малки производители от различни краища на страната. Пазарът ще отворен на площад „Александър Батенберг“ в София в събота 24 март между 10 и 18 ч. На него ще присъства и екип на WWF, за да представи на софиянци природозащитната си работа, както и какво може да направи всеки, за да намали разхищаването на безценните природни ресурси.

По повод Часа на Земята Столична община ще разшири пешеходната зона за целия ден в събота (между 8:00 и 21:30 часа) и ще затвори за коли площад „Батенберг“ от бул. „Г.С.Раковски“ до ул. „Княз Александър Батенберг“. За целия ден на площада ще бъде разкрит и мобилен пункт за събиране на стара техника – електрическо и електронно оборудване. Зелените светлини на 50 пешеходни светофара в града ще светят във формата на сърце – отправяйки ясно послание за любов към природата, подсещайки гражданите да изгасят осветлението си вечерта, включвайки се в световната инициатива.

За втора поредна година WWF заедно с Българската асоциация за ски в свободен и екстремен стил (БАССЕС) организират нощно изкачване на Черни връх за Часа на Земята. Тази година към проявата се присъединява и платформата за спорт Activity Choices. „София разполага с голяма привилегия, но и голяма отговорност – Природен парк "Витоша", най-старият на Балканите, споделя Мартина Попова от WWF. Организираме качването на Черни връх на Часа на Земята, за да привлечем вниманието на хората към нуждата горите, въздуха и чистата вода както на Витоша, така и на останалите природни и национални паркове да бъдат възможно най-добре защитени, допълва Попова.

Софиянци са поканени и на традиционното гасене на светлини за Часа на Земята и съпътстващото огнено шоу с участие на театър на огъня и сенките Fireter и огнено шоу "Дивинитас"  пред Народния театър Иван Вазов. Отново фасадите на знакови сгради като Президентството, катедралата „Александър Невски“ и Народното събрание ще бъдат притъмнени за час от 20,30 до 21,30 ч.

Вече 101 български общини се присъединиха към Часа на Земята и на много места се организират концерти, състезания и прожекции на филми за природа.

Организацията на българските скаути също се включва в Часа на Земята като мобилизира деца и младежи да се грижат за опазването на планетата. В клубовете из страната ще се проведат различни инициативи – засаждане на дървета, уроци от големите към малките скаути за разделно изхвърляне на отпадъци и образователни игри.

По повод Часа на Земята на 24 март в София ще има фермерски пазар
5288
 

Последни материали
Виж
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Мнението на бранша
Бизнесът иска затвор за причинителите на птичи грип от малките дворове
Можем да използваме канелата не само в кухнята, но и в градината
Десетки сигнали за мнимо бедстващи щъркели в Хасково
БНБ предупреждава за зачестили телефонни измами с името на банката
Свързани материали
Виж
Предстоящо
Часът на Земята се готви да счупи нов рекорд по популярност
В Европа Средиземно море и Черноморският басейн ще бъдат силно засегнати, гласи експертен доклад
WWF: Половината от растителните и животинските видове са изложени на риск от изменението на климата
Смяната към лятното време съвпада с Часа на Земята
WWF поставя началото на регонална мрежа в Централна и Източна Европа
Часът на Земята ще се отбележи на 25 март
Предстоящо
Наближава 19 март, когато се отбелязва часът на Земята
Да опазим природата!
Над 100 общини се включват в Часа на Земята 2015
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини