Начало » Новини » Света
14.03.2018 г.

Създава се център за борба с двойния стандарт при качеството на храните в ЕС

Експерти ще захранват с информация политиците на ниво ЕС и национални власти
Създава се център за борба с двойния стандарт при качеството на храните в ЕС

Вземайки присърце опасенията на потребителите за качествата на хранителните стоки и опитите те да бъдат подправяни, Европейската комисия създава Център за информация за измамите и качеството на храните, се посочва в съобщение на изпълнителния орган на Европейския съюз. В структурата бъдат включени експерти както от ЕК, така и извън нея. Центърът ще има поддържаща функция за политиците в ЕС и властите в държавите-членки чрез осигурянето на достъп и разпространението на постиженията на съвременната наука в борбата с измамите в областта на хранителните стоки и проблемите с качеството.

„Притесненията за измамите в областта на храните и качеството на хранителните стоки подкопават доверието на потребителите и нанасят щети на цялата верига за снабдяване с храни в Европа – от фермерите до търговците на дребно”, се посочва в съобщението на ЕК. В него се уточнява, че последните случаи на измами с храни са установени при зехтина, виното, меда, рибата, млечните продукти, червеното и бялото месо.  Освен това потребителите могат да бъдаг ощетени от недобросъвестни практики на търговския маркетинг, особено по отношение на хранителните стоки със значителни разлики в съставките, предлагани на пазарите в отделните страни под една и съща марка.

По-рано от ЕК бяха съобщили, че през май ще бъдат извършени сравнителни проверки за качеството на храни и напитки в държавите-членки, за да се определи има ли случаи на т. нар. „двойни стандарти за качеството” в отделните страни – без значение, че такива разлики вече бяха установени масово от националните власти в новите държави-членки на ЕС от Източна Европа.

В началото на миналата година управляващите в страните от Вишеградската четворка (Полша, Чехия, Словакия и Унгария) се оплакаха от прилагането на различен стандарт в качеството на произвежданите и продаваните хранителни продукти от една и съща марка в отделните страни на общността. Впоследствие към тях се присъединиха и останалите страни от Източна Европа. За първоначално запушване на устите бяха отпуснати по 1 млн. евро на държава за изследване на двойния стандарт при храните а по-късно стана яясно че през април тази година ще бъде готова обща за ЕС методология за изследване.

Създава се център за борба с двойния стандарт при качеството на храните в ЕС
4160

Коментари (0)

Моля отбележете, че не сте робот.

Последни материали
Виж
Съседните страни забраниха вноса на свинско месо от Белгия
АЧС се върна в Белгия след 33 години
Бъдещето на фермерските пазари е свързано с организиране на тематични квартални събития
Ст. Апостолов: Само с демонстративни проекти за фермерските пазари не може
Търговската война между Пекин и Вашингтон е благоприятствала европейския експорт
Ръст на експорта на свинско месо в ЕС
27 птицевъди в област Разград покриват европейските изисквания за хуманно отношение чрез държавни помощи
Седмичен обзор на Софийска стокова борса
На борсата има обилно предлагане на хлебна пшеница на 405.00 лв/т
През изминалото денонощие са изгоряли 30 кошера и над 400 бали слама
Свързани материали
Виж
Съвети от здравното министерство
Как фермерите могат да се предпазят от бруцелоза
Пазари
Цената на слънчогледовото масло в Европа пада. Очертава се рекорден износ на масло от Украйна
Състояние
В Югозападното предприятие покриват международни стандарти за управление на горите
Общността ще остане зависима от вноса
По-слаба реколта от маслодайни култури в ЕС-28
Кюфтета с кестени
Елана: Лекари и автомонтьори имат най-голям шанс за проекти в селата
Приятели на SINOR.bg:  Стоматолог, София | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
SINOR.bg 2003 - 2018

Използваме бисквитки (cookies), за да ви осигурим възможно най-добро преживяване в нашия уеб сайт. Чрез използването на нашия уебсайт Вие се съгласявате със запазването на бисквитки във Вашето устройство.

Приемам