Вземайки присърце опасенията на потребителите за качествата на хранителните стоки и опитите те да бъдат подправяни, Европейската комисия създава Център за информация за измамите и качеството на храните, се посочва в съобщение на изпълнителния орган на Европейския съюз. В структурата бъдат включени експерти както от ЕК, така и извън нея. Центърът ще има поддържаща функция за политиците в ЕС и властите в държавите-членки чрез осигурянето на достъп и разпространението на постиженията на съвременната наука в борбата с измамите в областта на хранителните стоки и проблемите с качеството.
„Притесненията за измамите в областта на храните и качеството на хранителните стоки подкопават доверието на потребителите и нанасят щети на цялата верига за снабдяване с храни в Европа – от фермерите до търговците на дребно”, се посочва в съобщението на ЕК. В него се уточнява, че последните случаи на измами с храни са установени при зехтина, виното, меда, рибата, млечните продукти, червеното и бялото месо. Освен това потребителите могат да бъдаг ощетени от недобросъвестни практики на търговския маркетинг, особено по отношение на хранителните стоки със значителни разлики в съставките, предлагани на пазарите в отделните страни под една и съща марка.
По-рано от ЕК бяха съобщили, че през май ще бъдат извършени сравнителни проверки за качеството на храни и напитки в държавите-членки, за да се определи има ли случаи на т. нар. „двойни стандарти за качеството” в отделните страни – без значение, че такива разлики вече бяха установени масово от националните власти в новите държави-членки на ЕС от Източна Европа.
В началото на миналата година управляващите в страните от Вишеградската четворка (Полша, Чехия, Словакия и Унгария) се оплакаха от прилагането на различен стандарт в качеството на произвежданите и продаваните хранителни продукти от една и съща марка в отделните страни на общността. Впоследствие към тях се присъединиха и останалите страни от Източна Европа. За първоначално запушване на устите бяха отпуснати по 1 млн. евро на държава за изследване на двойния стандарт при храните а по-късно стана яясно че през април тази година ще бъде готова обща за ЕС методология за изследване.