Начало » Важно за фермера » Животновъдство
12.03.2018 г.

За 10 години отглежданите овце са намалели с половин милион

Статистика
За 10 години отглежданите овце са намалели с половин милион

sinor

Колкото повече се отдалечаваме от началото на прехода, толкова аграрната статистиката дава все по-ограничена информация за състоянието на най-уязвимия подсектор от селското стопанство, какъвто е животновъдството. Докато преди десет години освен броя на отглежданите животни в информационните бюлетини бяха включвани и данни за размера и числеността на стопанствата, то днес данните са повече от оскъдни. Не, че българинът не си знае каква част от неговите съселяни зарязаха родния бизнес и тръгнаха да търсят препитание зад граница. Но е редно държавата да знае с какъв ресурс разполага, защото ще й се налага да прави някакви политики в агросектора.

И все пак, да погледнем последните данни от 2017 година, изнесени от агроведомството в края на миналата седмица, които сравняват числеността във всички подсектори от животновъдството през миналата спрямо предходната 2016 г.

Макар и с единични проценти, статистиката показва намаление в поголовието при почти всички животни – като се започне от биволите и млечните крави и се стигне до овцете и свинете. Изключение правят само козите, чийто брой през миналата година е нараснал до 256,5 хиляди, при 237,5 хил. през 2016 г. Преди десет години обаче отглежданите от българите кози са били 730,3 хиляди, което показва, че с изчезването на дребните стопанства е отпаднало и това препитание в селата.

Ако погледнем общата картина за развитието на животновъдството през последните 10 години, когато с присъединяването на страната в ЕС започна подпомагането и на неинтензивните подсектори като животновъдство и зеленчукопроизводство, ще видим, че отливът от тях продължава.

Сривът в производството е тотален и обхваща всички стада, като най-засегнати са овцевъдите. За последните 10 години броят на отглежданите овце е намалял с близо половин милион броя, като от 1,784 милиона през 2008 г. през миналата година те са били едва 1,316 млн. Само да припомня, че през 2008 г. сравнявахме числата с тези от времето преди 1989 г., когато годишно в страната се отглеждаха между 6 и 7 млн. овце.

Сериозно намаление се отчита и при млечните крави въпреки финансовите инжекции от Европейския съюз, които отчасти стопират отлива от това производство. Докато през 2008 г. броят име е бил 343,5 крави, то миналата година те са наброявали едва 252 хиляди, при 271 хиляди през 2016 г.

Експертите обясняват отлива с пренасочването на интереса към месодайното животновъдство, но и това не е сигурно, като се знаят проблемите с изкупуването на говеждо месо и липсата на достатъчно лицензирани кланици.

За последното десетилетие леко увеличение се наблюдава единствено при биволите, които от 9,4 хил. броя през 2008 г. през миналата година са наброявали 12,4 животни. Спрямо 2016 г. обаче статистиката отчита лек спад, тъй като тогава в страната са били отглеждани 13 хиляди биволи.

Свиневъдството също не е защитено от кризите, тъй като за десет години броят на отглежданите животни е спаднал с повече от 13%. Докато числеността им през 2008 г. е била 756.1 хиляди, то към първи ноември през 2017 г. пада до 593 хиляди прасета.

В същото време експертите от министерството отчитат, че пред миналата година  в  кланиците  са били заклани  1 065 хил.  броя  свине, което е с  3.2%  повече  спрямо  2016 г.

По отношение на броя на стопанствата и техния вид – малки, средни или големи, статистиката от 2017 г. не дава отговор, което трудно може да се обясни с призива за „прозрачност“ в дейността на държавните ведомства.

За 10 години отглежданите овце са намалели с половин милион
18379
 

Последни материали
Виж
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Мнението на бранша
Бизнесът иска затвор за причинителите на птичи грип от малките дворове
Можем да използваме канелата не само в кухнята, но и в градината
Десетки сигнали за мнимо бедстващи щъркели в Хасково
БНБ предупреждава за зачестили телефонни измами с името на банката
Свързани материали
Виж
Bulgarian One Health Journal
Създадоха ново научно списание за здравето на животните, растенията и екологията
Промените в закона за земята минават по бързата процедура
До 10 хил. лева ще бъде глобата за шефове на комисии, отдали пасища на фиктивни животновъди
Плюсовете на биологичното животновъдство
Продуктите от животни на свободна паша са по-богати на витамини и Омега-3 мастни киселини
Само на стопани с подадени декларация и опис за реализирани количества
Преведоха над 115 милиона лева на животновъдите по обвързаната подкрепа
Учени призовават за увеличаване на използването на хранителните остатъци като храна за животни
България настоява за балансирани мерки за хуманно отношение при превоза на животни
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини