Начало » Новини » Страната
11.03.2018 г.

България е готова да подкрепи увеличаване на вноските в бюджета на ЕС

За да не пострада субсидирането на селскостопанската и кохезионната политика
България е готова да подкрепи увеличаване на вноските в бюджета на ЕС

Сномка: Министерски съвет

Само месец, след като бе заявено официално, че правителството не е обсъждало евентуално увеличаване на вноската на страната в бюджета на Европейския съюз, министърът на финансите Владислав Горанов съобщи, че България е готова да подкрепи подобно решение, за да не бъдат съкращавани субсидиите за селскостопанската, кохезионната и други интеграционни политики. Горанов обяви това на конференция за финансовата рамка на ЕС за следващия програмен период 2021-2027 г., проведена в София.

Излизането на Великобритания от общността отваря дупка от близо 15 млрд. евро в бюджета на ЕС, като вариантите за запълването й са 2 основни – съкращаване на разходите или увеличаване на вноските – и множество комбинации от тях. Според европейския комисар за бюджета и човешките ресурси Гюнтер Йотингер е необходимо увеличаване на вноските с малко над 1,1% от брутния вътрешен продукт на държавите членки (до момента те внасят по 1% от БВП). Освен това приоритетите на съюза се променят в посока на увеличаване на разходите за политиката на сигурност, за отбрана и за развитие на дигиталната инфраструктура, което увеличава натиска за съкращаване на субсидиите за селско стопанство и кохезия. Европейската комисия вече предложи 3 варианта за промяна в бюджета, в 2 от които се предвижда орязване на средствата за кохезионната политика за развитите държави-членки, което ще осигури ресурс за по-слабо развитите страни в Централна и Източна Европа, а третият запазва досегашните нива на субсидиране. За неговото осъществяване обаче възниква въпросът откъде да бъдат осигурени средствата.

„Споделяме позицията, изразена от някои държави, че с оглед на запазването на кохезионната политика и общата селскостопанска политика може да се наложи увеличение на вноските. В този смисъл ние сме готови да подкрепим едно подобно решение. Не сме правили някакви прецизни калкулации, но това, което се коментира като увеличение с около 10%, е постижимо за нашия бюджет на фона на ползите, които получаваме”, убеден е Горанов.

На свой ред вицепремиерът Томислав Дончев коментира, че за България е важно да бъдат запазени политиките на ЕС, които до момента дават резултат. „Кохезионната политика безспорно е такава не само защото България е бенефициент, нетен бенефициент, а защото това е политика, която се е доказала в годините назад и в други държави освен България”, посочи Дончев.

Ще дам всичко от себе си, за да убедя държавите-членки, че трябва да дадат повече средства за общия бюджет, категоричен бе Йотингер. „Да, някои разходи може да бъдат орязани, но след напускането на Великобритания възможността за финансиране чрез съкращения на разходите би увредила кохезионната политика, би навредила на селскостопанската политика, би имала неблагоприятен ефект особено върху държавите-членки. България се справя много добре, България е впечатляваща страна, но ще се нуждае от финансова подкрепа и кохезионни програми поне до края на следващото десетилетие”, заяви еврокомисарят.

България е готова да подкрепи увеличаване на вноските в бюджета на ЕС
29372
 

Последни материали
Виж
Аграрен университет - Пловдив
Отлични резултати oт опити с Принципал® Голд в АУ Пловдив
При лек спад в цената спрямо предишната тръжна процедура
Йордания купи на търг почти двойно повече фуражен ечемик от планирания
При свинското обаче приходите нараснаха въпреки спада в количествата
Франция сви рязко износа на месо
Песимистични прогнози за производство на зърно в Украйна през 2024 г.
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Свързани материали
Виж
При свинското обаче приходите нараснаха въпреки спада в количествата
Франция сви рязко износа на месо
Годишният темп на инфлация в еврозоната през март е 2,4%
Продължение
Как правилно да смесваме продуктите за растителна защита
При соевия и слънчогледовия шрот е отчетен спад от 5 на сто
Потреблението на рапичен шрот в ЕС подобри рекорда през миналата година
Най-значим е при говеждото, докато при пилешкото е отчетен ръст
Задълбочава се тенденцията за спад в потреблението на месо в Германия
През първата половина от селскостопанския сезон
Износът на захар от Украйна скочи с 64 на сто
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини