Начало » Новини » Интервю
07.03.2018 г.

Хибридите на „Пионер“ гарантират устойчивост и при суша, и при влажна година

Избано от Агра 2018 г.
Хибридите на „Пионер“ гарантират устойчивост и при суша, и при влажна година

През есента на 2017 г. DuPont и The Dow Chemical Company обявиха, че сливането между двете компании е приключило и формираха DowDuPont. Само преди броени дни стана ясно и новото име на Отдела за земеделие на DowDuPont™ - CortevaAgriscience™, който обединява досегашните брандове на DowAgroSciences („Дауагросайнсис“), DuPont Crop Protection („Дюпон Растителна защита“) и DuPont Pioneer („Пионер“).

През второто тримесечие на 2019 г. отделът ще се превърне в независима земеделска компания, която ще e с името CortevaAgriscience™.

На пролетното изложение АГРА 2018 в Пловдив експертите на „Пионер“ запознаха фермерите с новите предложения при хибридите царевица и слънчоглед за предстоящия сеитбен сезон.

Пред Синор.БГ регионалните представители на компанията Иван Филипов за района на Монтана и Тихомир Острешев за Стара Загора изтъкнаха предимствата на семената от портфолиото за 2018 г.

 

След топлата зима какви са предложенията на „Пионер“ за пролетната сеитба?

Иван Филипов: Портфолиото на Пионер при царевичните и слънчогледовите хибриди и тази пролет е изключително разнообразно. За Северна България имаме няколко нови предложения, като акцентът при царевицата е върху Optimum® AQUAmax® продуктовата линия на фирма „Пионер“ – хибриди, доказали своите качества при различни климатични условия, устойчиви на критични засушавания по време на вегетация. Те дават с около 7-8 % по-високи добиви при засушливи условия и с около 10 – 12% по-висок добив при оптимални условия.

При царевицата едно от новите ни предложения е P9363 – хибрид, който е от групата за добив по ФАО 340. Този хибрид е за по-ранна сеитба и жътвата при него също е по-ранна, фермерите могат да разчитат на по-бърза реализация на продукцията. Много бързо отделя влагата след влизане във физиологична зрялост, което е предпоставка да се котира в група 300 по ФАО, но притежава качества, характерни за хибридите по ФАО 340. Има висока устойчивост на полягане. Като добив при него спокойно могат да се постигнат добиви от 1000 - 1200 от декар, разбира се при правилна агротехника и благоприятни метеорологични условия.

За северния регион много добре се представят хибриди като P9421, P0023 и P9903. И трите хибрида са от Optimum®AQUAmax® продуктовата линия с доказани качества и изключително висок потенциал за добив. Имат много добра сухоустойчивост, което ги прави търсени и в Южна България. Последните два хибрида се оказаха изключително подходящи за районите на засушаване и са високо ценени от българските производители. В Северна България и трите хибрида са първите в топ листата на производителите.

Тихомир Острешев: В района на Южна България към отглеждането на царевица се подхожда по-внимателно, заради сухите условия, но през последните години се утвърдиха няколко хибрида от Optimum® AQUAmax® продуктовата линия, които са устойчиви на засушаване. Те имат здрава и мощна коренова  система, притежават контрол на отваряне на устицата, което от своя страна спомага за по-доброто използване и изпарение на влагота. На практика с по-малко вода тези царевични полета изкарват по-висок добив. За неполивни условия „Пионер“ предлага топ хибрида P9241 – за последните две години той показа изключителни резултати не само в нашето портфолио, но и в сравнение с другите хибриди.

За любителите на силажа в района на Пловдивско, където има доста поливни полета, нашето предложение е хибридът P1535. Той ще впечатли всеки земеделец, който е решил да отглежда силажна царевица.

Какъв е изборът ви от старите предложения?

Ив. Ф.: Добре познатите стари хибриди, които са утвърдени и търсени от фермерите, са P9241 и P9486 от Optimum® AQUAmax®,  и от конвенционалните: P9900, PR37F73, P9578. При царевицата „Пионер“ е лидерът на пазара. През миналата година само за Северна България имаме 62% пазарен дял, което само по себе си говори, че хибридите са отлични като добив и генетична устойчивост.

А при слънчогледа какви са тазгодишните ви оферти?

Ив. Ф.: P64LE25 е безспорно най-пластичният хибрид, с високи и стабилни добиви през годините. За миналите години това е най-продаваният хибрид при слънчогледа, като засетите с него площи надхвърлят 2,5 милиона декара. В Северна България той определено беше най-търсеният хибрид от Express® групата. Устойчив Е дори към най-агресивните раси на синя китка, а също и на мана. Високата му масленост е още едно важно предимство.

Друг много добър хибрид слънчоглед е P64LE99, който е изключително добър партниращ вариант на P64LE25 за Северна България. Това е най-късно зреещият хибрид в нашето портфолио с изключително висок потенциал за добив. Нуждае се само от един дъжд с икономическо значение в периода на вегетация и се отплаща щедро. Също е с високо маслено съдържание около 47-48%.

Отлично предложение е P64LE113 от групата на ExpressSun® технологията. Доказано, с най-високо маслено съдържание, достига 49-50% масленост.

Високоолеиновият хибрид: P64HE118, който предлагаме, също е по ExpressSun® технологията за ефективна борба с широколистните плевели. Съдържанието на олеинова киселина при него е над 92%, което го прави атрактивен за фирмите, изкупуващи слънчоглед в това направление и напоследък търсенето му е изключително голямо.

Тази година имаме две предложения при хибридите по Clearfield® технология. Единият хибрид е P64LC108, който се представя изключително добре като добив. През миналата година даде изключително добри резултати. С добро маслено съдържание е и с най-високата генетична устойчивост към синя китка до раса G. В Северна България проблемът с този паразит все повече се разраства, затова и този хибрид е удачно предложение за региона. При него внасянето на вегетационния хербицид не е обвързано с фазите на развитие на синята китка.

Другият хибрид е в Clearfield® Plus сегмента: P64LP130, който притежава характеристиките на Pioneer Protector® мана. Показа много добри резултати като добив и маслено съдържание.

От конвенционалните предложения е шареният слънчоглед P64BB01.

Какви са препоръките за избор на слънчогледови хибриди в Южна България?

Тих. Остр.: Тази година имаше достатъчно дъждове през зимния период, а и последният паднал сняг ще осигури изключително добра влагозапасяемост за посевите, което е от голяма значение.

Очакваме и тази година фермерите да заложат на семената на „Пионер“. През годините те се наложиха с високите си качества и са високо ценени от всички колеги. Имаме във всеки сегмент предложение: и конвенционални, и по Clearfield®  технология, и по ЕxpressSun®  технология. В Старозагорско стопаните залагат най-вече на Еxpress® хибридите, защото тази технология се доказа във времето като по-добра, по-щадяща и по-евтина спрямо конкурентната. От тази линия при слънчогледа отлично се представя P64LE25. Търсенето му е изключително голямо – над 30% от площите, засети със слънчоглед в България, са от този хибрид.

Препоръчваме го на фермери, които искат да вземат и по-висока цена с реализацията на продукцията, защото освен като продукт с висока масленост, той става и за белене.

За фермери с по-интензивни и богати полета, които очакват годината да е влажна и дъждовна, нашето предложение е да ползват най-интензивния ни хибрид – P64LE99. Той е с много добър здравен профил и силно изразен зелен ефект (stay green). При подходящи условия и висок агрофон добивите са поне с 10 процента над останалите хибриди.

За по-песъчливите полета, с по-плитки и бедни на хумус почви, предложението на „Пионер“ е от групата на ExpressSun® технологията: P64LE121. Той е изключително подходящ при засушаване и при сухи и слаби почви. През миналата година от близо 40 опита на полетата в Южна България най-добро представяне имаше именно той. Добивите бяха над средните за региона – около 270-280 кг. от декар.

Всички споменати от мен хибриди са устойчиви на синя китка и мана. За любителите на високоолеиновите слънчогледи е P64HE118. Този хибрид е подходящ за Северна и Южна България, но искам да обърна внимание, че той няма устойчивост срещу най-агресивните раси на синя китка раси F и G в района на Чирпан и Раднево. Устойчив е до раса Е на този паразит.

Има хибриди, устойчиви до раса G и при тях е абсолютно изключено да има пробив на синя китка.

При хибридите слънчоглед по Clearfield® технология имаме две предложения: P64LC108 е доказал се със своите качества хибрид за Южна България и новото предложение P64LP130, който е от Clearfield® Plus сегмента – интересното при него е, че това е единственият хибрид в България, устойчив на болестта ръжда по слънчогледа. Така фермерите могат да спестят разходи за фунгицид.

Интервютата взе: Екатерина Стоилова

Хибридите на „Пионер“ гарантират устойчивост и при суша, и при влажна година
21394
 

Последни материали
Виж
Аграрен университет - Пловдив
Отлични резултати oт опити с Принципал Голд в АУ Пловдив
При лек спад в цената спрямо предишната тръжна процедура
Йордания купи на търг почти двойно повече фуражен ечемик от планирания
При свинското обаче приходите нараснаха въпреки спада в количествата
Франция сви рязко износа на месо
Песимистични прогнози за производство на зърно в Украйна през 2024 г.
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Свързани материали
Виж
Шест съвета как да спрете разпространението на ToBRFV
Включително с подходящи за заместване на пшеничния глутен
Институтът в Кнежа влиза в 2024 година с 8 нови хибрида царевица
Салатата Канариоле е търсена от потребители и производители и през лятото
Предложенията на Corteva Agriscience™
Хибридите Пионер в портфолиото за предстоящия сезон
Ден на отворените врати
Новите селекции на Института по царевицата в Кнежа
Новият сорт Виго за ефективна борба със зелената мозайка
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини