Начало » Новини » Интервю
07.03.2018 г.

Хибридите на „Пионер“ гарантират устойчивост и при суша, и при влажна година

Избано от Агра 2018 г.
Хибридите на „Пионер“ гарантират устойчивост и при суша, и при влажна година

През есента на 2017 г. DuPont и The Dow Chemical Company обявиха, че сливането между двете компании е приключило и формираха DowDuPont. Само преди броени дни стана ясно и новото име на Отдела за земеделие на DowDuPont™ - CortevaAgriscience™, който обединява досегашните брандове на DowAgroSciences („Дауагросайнсис“), DuPont Crop Protection („Дюпон Растителна защита“) и DuPont Pioneer („Пионер“).

През второто тримесечие на 2019 г. отделът ще се превърне в независима земеделска компания, която ще e с името CortevaAgriscience™.

На пролетното изложение АГРА 2018 в Пловдив експертите на „Пионер“ запознаха фермерите с новите предложения при хибридите царевица и слънчоглед за предстоящия сеитбен сезон.

Пред Синор.БГ регионалните представители на компанията Иван Филипов за района на Монтана и Тихомир Острешев за Стара Загора изтъкнаха предимствата на семената от портфолиото за 2018 г.

 

След топлата зима какви са предложенията на „Пионер“ за пролетната сеитба?

Иван Филипов: Портфолиото на Пионер при царевичните и слънчогледовите хибриди и тази пролет е изключително разнообразно. За Северна България имаме няколко нови предложения, като акцентът при царевицата е върху Optimum® AQUAmax® продуктовата линия на фирма „Пионер“ – хибриди, доказали своите качества при различни климатични условия, устойчиви на критични засушавания по време на вегетация. Те дават с около 7-8 % по-високи добиви при засушливи условия и с около 10 – 12% по-висок добив при оптимални условия.

При царевицата едно от новите ни предложения е P9363 – хибрид, който е от групата за добив по ФАО 340. Този хибрид е за по-ранна сеитба и жътвата при него също е по-ранна, фермерите могат да разчитат на по-бърза реализация на продукцията. Много бързо отделя влагата след влизане във физиологична зрялост, което е предпоставка да се котира в група 300 по ФАО, но притежава качества, характерни за хибридите по ФАО 340. Има висока устойчивост на полягане. Като добив при него спокойно могат да се постигнат добиви от 1000 - 1200 от декар, разбира се при правилна агротехника и благоприятни метеорологични условия.

За северния регион много добре се представят хибриди като P9421, P0023 и P9903. И трите хибрида са от Optimum®AQUAmax® продуктовата линия с доказани качества и изключително висок потенциал за добив. Имат много добра сухоустойчивост, което ги прави търсени и в Южна България. Последните два хибрида се оказаха изключително подходящи за районите на засушаване и са високо ценени от българските производители. В Северна България и трите хибрида са първите в топ листата на производителите.

Тихомир Острешев: В района на Южна България към отглеждането на царевица се подхожда по-внимателно, заради сухите условия, но през последните години се утвърдиха няколко хибрида от Optimum® AQUAmax® продуктовата линия, които са устойчиви на засушаване. Те имат здрава и мощна коренова  система, притежават контрол на отваряне на устицата, което от своя страна спомага за по-доброто използване и изпарение на влагота. На практика с по-малко вода тези царевични полета изкарват по-висок добив. За неполивни условия „Пионер“ предлага топ хибрида P9241 – за последните две години той показа изключителни резултати не само в нашето портфолио, но и в сравнение с другите хибриди.

За любителите на силажа в района на Пловдивско, където има доста поливни полета, нашето предложение е хибридът P1535. Той ще впечатли всеки земеделец, който е решил да отглежда силажна царевица.

Какъв е изборът ви от старите предложения?

Ив. Ф.: Добре познатите стари хибриди, които са утвърдени и търсени от фермерите, са P9241 и P9486 от Optimum® AQUAmax®,  и от конвенционалните: P9900, PR37F73, P9578. При царевицата „Пионер“ е лидерът на пазара. През миналата година само за Северна България имаме 62% пазарен дял, което само по себе си говори, че хибридите са отлични като добив и генетична устойчивост.

А при слънчогледа какви са тазгодишните ви оферти?

Ив. Ф.: P64LE25 е безспорно най-пластичният хибрид, с високи и стабилни добиви през годините. За миналите години това е най-продаваният хибрид при слънчогледа, като засетите с него площи надхвърлят 2,5 милиона декара. В Северна България той определено беше най-търсеният хибрид от Express® групата. Устойчив Е дори към най-агресивните раси на синя китка, а също и на мана. Високата му масленост е още едно важно предимство.

Друг много добър хибрид слънчоглед е P64LE99, който е изключително добър партниращ вариант на P64LE25 за Северна България. Това е най-късно зреещият хибрид в нашето портфолио с изключително висок потенциал за добив. Нуждае се само от един дъжд с икономическо значение в периода на вегетация и се отплаща щедро. Също е с високо маслено съдържание около 47-48%.

Отлично предложение е P64LE113 от групата на ExpressSun® технологията. Доказано, с най-високо маслено съдържание, достига 49-50% масленост.

Високоолеиновият хибрид: P64HE118, който предлагаме, също е по ExpressSun® технологията за ефективна борба с широколистните плевели. Съдържанието на олеинова киселина при него е над 92%, което го прави атрактивен за фирмите, изкупуващи слънчоглед в това направление и напоследък търсенето му е изключително голямо.

Тази година имаме две предложения при хибридите по Clearfield® технология. Единият хибрид е P64LC108, който се представя изключително добре като добив. През миналата година даде изключително добри резултати. С добро маслено съдържание е и с най-високата генетична устойчивост към синя китка до раса G. В Северна България проблемът с този паразит все повече се разраства, затова и този хибрид е удачно предложение за региона. При него внасянето на вегетационния хербицид не е обвързано с фазите на развитие на синята китка.

Другият хибрид е в Clearfield® Plus сегмента: P64LP130, който притежава характеристиките на Pioneer Protector® мана. Показа много добри резултати като добив и маслено съдържание.

От конвенционалните предложения е шареният слънчоглед P64BB01.

Какви са препоръките за избор на слънчогледови хибриди в Южна България?

Тих. Остр.: Тази година имаше достатъчно дъждове през зимния период, а и последният паднал сняг ще осигури изключително добра влагозапасяемост за посевите, което е от голяма значение.

Очакваме и тази година фермерите да заложат на семената на „Пионер“. През годините те се наложиха с високите си качества и са високо ценени от всички колеги. Имаме във всеки сегмент предложение: и конвенционални, и по Clearfield®  технология, и по ЕxpressSun®  технология. В Старозагорско стопаните залагат най-вече на Еxpress® хибридите, защото тази технология се доказа във времето като по-добра, по-щадяща и по-евтина спрямо конкурентната. От тази линия при слънчогледа отлично се представя P64LE25. Търсенето му е изключително голямо – над 30% от площите, засети със слънчоглед в България, са от този хибрид.

Препоръчваме го на фермери, които искат да вземат и по-висока цена с реализацията на продукцията, защото освен като продукт с висока масленост, той става и за белене.

За фермери с по-интензивни и богати полета, които очакват годината да е влажна и дъждовна, нашето предложение е да ползват най-интензивния ни хибрид – P64LE99. Той е с много добър здравен профил и силно изразен зелен ефект (stay green). При подходящи условия и висок агрофон добивите са поне с 10 процента над останалите хибриди.

За по-песъчливите полета, с по-плитки и бедни на хумус почви, предложението на „Пионер“ е от групата на ExpressSun® технологията: P64LE121. Той е изключително подходящ при засушаване и при сухи и слаби почви. През миналата година от близо 40 опита на полетата в Южна България най-добро представяне имаше именно той. Добивите бяха над средните за региона – около 270-280 кг. от декар.

Всички споменати от мен хибриди са устойчиви на синя китка и мана. За любителите на високоолеиновите слънчогледи е P64HE118. Този хибрид е подходящ за Северна и Южна България, но искам да обърна внимание, че той няма устойчивост срещу най-агресивните раси на синя китка раси F и G в района на Чирпан и Раднево. Устойчив е до раса Е на този паразит.

Има хибриди, устойчиви до раса G и при тях е абсолютно изключено да има пробив на синя китка.

При хибридите слънчоглед по Clearfield® технология имаме две предложения: P64LC108 е доказал се със своите качества хибрид за Южна България и новото предложение P64LP130, който е от Clearfield® Plus сегмента – интересното при него е, че това е единственият хибрид в България, устойчив на болестта ръжда по слънчогледа. Така фермерите могат да спестят разходи за фунгицид.

Интервютата взе: Екатерина Стоилова

Хибридите на „Пионер“ гарантират устойчивост и при суша, и при влажна година
6887

Последни материали
Виж
Предстоящо
В петък ще се реши дали ревизията на закона за земята ще бъде кардинална или частична
В практиката най-често дрянът се хваща от отводи и чрез присаждане
Агенция по приходите
Декларациите за доходите с баркод сами изчисляват дължимия данък
2 начина да оптимизирате разходите си и да повишите добивите си чрез внедряване на нови технологии и практики при торенето
Предстоящо
Дрон пръскачка на изложението „Агра 2019“
Важно за фермера
Възражения по допустимия слой са подадени за цели 168 хиляди декара
Свързани материали
Виж
Партньорство
Китайски фирми ще инвестират в отглеждането на хибриден ориз и просо в България
Ваня Горчева, Мениджър за България и Западни Балкани на БАСФ – Решения в земеделието.
През 2019 г. БАСФ залага на нова генетика хибриди рапица от линията InVigor
Хибриди царевица на Пионер отчетоха рекордни добиви в САЩ
Практика
Важни разлики между партенокарпните и опрашваните от пчели хибриднни краставици
В годината на царевицата хибридите на Пионер се представят отлично на опитното поле край софийското с. Равно поле
Правилно формиране на растенията при доматите
Приятели на SINOR.bg:  Стоматолог, София | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
SINOR.bg 2003 - 2019

Използваме бисквитки (cookies), за да ви осигурим възможно най-добро преживяване в нашия уеб сайт. Чрез използването на нашия уебсайт Вие се съгласявате със запазването на бисквитки във Вашето устройство.

Приемам