Начало » Новини » Интервю
27.02.2018 г.

Висшият пилотаж на „ДюПон “ и „Дау Aгросайансис“ от тази година е с общо представяне към фермерите

Валентин Реджев, търговски представител за Ютоизточна България
Висшият пилотаж на „ДюПон “ и „Дау Aгросайансис“ от тази година е с общо представяне към фермерите

След като през есента на 2017 година на двата мощни концерна в областта на препаратите за растителна защита в селското стопанство „Дау Агросайнсис“  „ДюПон  растителна защита“ обявиха сливането си, през тази година двете компании ще излязат и с общо портфолио към българските фермери. Пролетните продукти бяха представени за първи път на изложението АГРА 2018 в Пловдив, където представителите на обединената компания се срещнаха с хиляди фермери, посетили щандовете.

Пред Синор.БГ търговският представител на „ДюПон“ за Сливен, Ямбол и Бургас Валентин Реджев представи цялата палитра от продукти, които ще бъдат в полза на фермерите през стопанската година.

 

Г-н Реджев, знае ли се вече какво ще бъде новото име на компанията, обединяващабандовете „ДюПон “, „Дауагросайансис“ и „Пионер“?

Наистина новините около нас тази година са много. След сливането на двата мощни концерна „Дау Агросайнсис“ и „ДюПон“от есента на 2017 година предстои създаване на нова фирма, която ще включва трите големи бранда „ДюПон  растителна защита“, „Дау Агросайнсис“  и „Пионер семена“. Това обаче ще се обяви на по-късен етап, когато ще стане ясно и новото име на компанията.За фермерите е важно да знаят, че от сливането произтичат някои промени в портфолиата на самите фирми.

Каква промяна претърпя портфолиото на „ДюПон“?

Продуктите с марката на „ДюПон “ са добре познати на българския пазар, като компанията всяка година предлага и нови активни вещества, полезни за борбата с неприятелите. Тази година в портфолиото на „ДюПон “ за житни култури освен познатите препарати фермерите ще бъдат изненадани с иновативния фунгицид Сиелекс™, който е с активно вещество пентиопирад от новата генерация на SDHI-формулация.

Това активно вещество е абсолютна новостза българския пазар и в комбинацияс триазола„ципроконазол“дава едно перфектно решение, както за първо, така и за второ фунгицидно третиране. Така осигуряваме пълно покритие при целия спектър на заболявания при житните култури. Като продукт от този висок клас ние го позиционираме и за двете фунгицидни пръскания, но при по-малка поява на патогени се предлага за използване в намалена доза от 80 мл., което е напълно достатъчно, а при сериозно нападение - в пълната му доза от 100 мл.

Фермерите залагат и на добре познатите препарати. Какви са препоръките виза  тази пролет?

От добре познатите за фермерите фунгициди на „ДюПон “ ще акцентирам върху Кредо® 600 СК с второ търговско име Плинкер® 600 СК, Аканто®250 СК иАканто® Плюс. Общото е, че и трите съдържат пикоксистробин, като чистото „Аканто® или Акапела® е само с пикоксистробин, „Аканто® Плюс” е с добавкаот пикоксистробин и ципроконазол, а Кредо®/Плинкер® - с пикоксистробинв съчетание с контактната съставка хлороталонил.

Земеделците не бива да подценяват тези контактни съставки, защото предназначението им е много важно. При пръскането на посевите не навсякъдерастенията са засегнати от заразата, затова тази системна съставка има лекуващото действие – да се слее с тъканта на растението, а контактната съставка помага за създаването на гладък филм, който осигурява превенция да не навлиза болестта в здравата тъкан на растението.

Именно това прави Кредо®/ Плинкер® уникален в житните култури и еталон за борба с мрежовидните петна при ечемика и септорията при пшеницата. Имаме предпазване на новия прираст на растенията, а също се осигурява и зеленият ефект при второ фунгицидно третиране. Целта е фраговият лист да бъде по-дълго зелен, за да постигнем максимално добър ефект до узряването на класа за по-високи добиви.

Аканто® и Аканто® Плюс се прилагат съответно първият при по-слабо засягане на посевите от патогени, а вторият при сериозно нападение.

И двата продукта имат регистрация и за слънчоглед, като там успеваемостта на Аканто® Плюс е изключително висока. Той действа от бутонизация до 7-8 лист и съответно за фермерите с по-високо проходимата техника може да се прилага до цъфтежа на слънчогледа.

При рапицата предложенията ни с регистрация саАканто® и Аканто® Плюс, като там в зависимост от целта на фермерите имаме регистрация за всякакви патогени, срещу които тази култура е уязвима. Препоръката ни е от началото на цъфтеж до бутонизация да се пръска с Аканто®.

Какви са препоръките ви при царевицата?

Освен в Северна България царевицата все повече се предпочита и от стопаните в южните региони на страната– не само за зърно, но за силаж и за биогаз.В това отношение „ДюПон“ отново изненадва с нов продукт. Когато чуят името на активното вещество, земеделците ще си помислят, че за тях това е добре познат продукт, но има и особености.

Търговското наименование на новия препарат е Виктус® ОД, с активно веществоникосулфурон, което наистина е познато за фермерите, но във Виктус® то за първи път е в течна формулация. Именно тази течна (ОД) формулация го отличава и не се налага да се използва прилепител, защото е вграден в продукта. Препоръчваме го за житни плевели, защото осигурява защита и срещу широколистните нападатели, а там, където имаме по-широко заплевяване ние предлагаме и тежката артилерия на „ДюПон “.

Става въпрос за новия продукт хербицид Ариго® ВГ, който е във вегетационно приложение за смесен тип заплевяване, както за житни, така и за широколистни плевели. Субстанцията е от три съставки – никосулфурон, римсулфурон и мезотрион, като последният контролира изцяло широколистните плевели. Интересното за мезотриона е, че има и почвено действие и това трябва да се знае от земеделците. Съставката е гранулатна, като се препоръчва задължително той да се прилага с прилепител Тренд® 90.Ариго® се използва от втори до 8-и лист вегетационно прилжение с доза от 33 грама на декар.

За поредна година предлагаме и утвърдения на пазара продукт Принципал® Плюс 66,5 ВГ, който е за смесен тип заплевяване при царевицата. Дозата е 44 милиграма на декар, като препоръката ни е да се използва в приложение с Тренд®90. Тук е важно да отбележим, че това е продукт, който съдържа съставката дикамба, а за нея е важно да се прилага само до 6-ти лист на царевичните посеви.

Какви продукти ще бъдат представени от „Дау Агросайнсис“?

Досега в нашето портфолио липсваше противожитен хербицид, но със сливането на компаниите ще ни дойде на помощ една много добра гама от продукти, сред които и противошироколистният препарат Палас® 75 ВГ, който е изключителен еталон за борба с ливадна власатка и овсига. Повечето препарати ще бъдат пуснати на пазара от следващата година, но тази година ще ги тестваме на различни полета в цялата страна.

Той е утвърден и търсен на пазара, като заедно с него предлагаме още един продукт Корело® Дуо 85 ВГ, който успешно защитава посевите от този така упорит плевел мака. Той осигурява и пълна защита срещу кръстоцветните плевели, така че широкият спектър на действие ще бъде оценен от клиентите. По отношението на действието има една забрана, защото тези хербициди не се препоръчват за ечемик и овес, а само за пшеница, ръж и тритикале.

Друг продукт срещушириколистни плавели е добре познатият продукт Дерби® Супер едно с второ търговско наименование Ланселот®, който също е с широк спектър на действие. Интересното при него е, че има и почвено действие, което контролира самосевките при слънчогледа. При него ще има регистрация и за царевичните полета. Тази година сме предвидили доста демонстрационни полета, където фермерите на място ще се запознаят с неговото действие.

Освен Корело® Дуо фермерите ще имат възможност да използват и други познати продукти като Мустанг® иСтаране® Голд, които заедно с Дерби® Супер едно/Ланселот® са добро решение за борба с плевелите.

Какви са предложенията ви при рапицата?

Знаете, че от „ДюПон “ добре приложимият фунгицид е Аканто® с второ търговско наименование Акапела® - с широк спектър на действие и изключително ефективен при склеротинията. При рапицата имаме попълнение на хербицидното портфолио от „Дау Агросайнсис“ – това са Лонтрел®72 ВГ и Галера® Супер, които са добре познати на фермерите.

Само ще направя едно допълнение – тези продукти не контролират синапа като пъстроцветен плевел и затова срещу него решението ще се даде с бъдещото портфолио на „Дау Агросайнсис“. В това отношение се разработва нов хербицид, който се очаква дастане висш пилотаж в борбата срещу пъстроцветните плевели и ще излезе на пазара до 2020 г.

Интервюто взе:

Екатерина Стоилова

Висшият пилотаж на „ДюПон “ и „Дау Aгросайансис“ от тази година е с общо представяне към фермерите
22417
 

Последни материали
Виж
Какви цели си поставя новият министър на земеделието и храните
Документи се подават до 29 април
Нов конкурс за старши експерти във фонд „Земеделие“
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
Програма за компенсиране на разходите за селскостопанска техника
Украйна отпусна 25% компенсация на фермерите за закупена техника
Свързани материали
Виж
Inatreq Active™ от Corteva Agriscience™ получава одобрение от ЕС
В годината на царевицата хибридите на Пионер се представят отлично на опитното поле край софийското с. Равно поле
Открити дни в Славяново
„ДюПон“ – око да види, ръка да пипне
Демонстрацията в реални условия на цялостните технологии при пшеница и царевица
От края на май Дюпон ще проведе открити дни в цялата страна
Ариго ВГ – новото цялостно решение от ДюПон за контрол на плевелите при царевица.
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини