Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
07.06.2017 г.

„ДюПон“ – око да види, ръка да пипне

Открити дни в Славяново

sinor

На откритите дни край Славяново експерти на „ДюПон“ доказаха на практика поговорката, че да видиш е 100 пъти по-добре, отколкото да чуеш. Пред многобройна фермерска аудитория експертите от компанията показаха действието на флагманите от хербициди, фунгициди и инсектициди, които тази година са на вниманието на земеделските производители.

В землището на град Славяново подробно беше разяснен ефекта от използването на отделните хербициди, фунгициди и инсектициди срещу съвременните болести по растенията. Различните климатични зони в страната изискват и различен подход при защитата, затова експертите винаги са насреща в случай на възникнал проблем, обясни пред земеделските производители Маргарита Петкова, представител на „ДюПон“ за Северозападна България.

Докато миналата година вносните сортове пшеница са били устойчиви на болестите, а българските са се провалили, тази година е точно обратното, посочи Петкова. Именно и затова тя съветва фермерите много внимателно да обследват своите полета, преди да изберат точния препарат, който ще използват.

Основното при „ДюПон“ е, че компанията не препоръчва стандартна схема на третиране с фунгициди, а прилагане на индивидуален подход съобразно очакваният натиск от болести, климатичните условия , характеристиките на сорта и посева като цяло. Като потвърждение на това в Славяново например тази пролет стопаните са пръскали по схема – хербицид Гранстар Супер и само веднъж с  фунгицид, което е било напълно достатъчно за опазване на пшеницата, посочи Петкова.

В това отношение хербицидът Гранстар® Супер е идеалният вариант, който успешно преборва 70 вида широколистни плевели и е напълно селективен към културата.

Като фунгицид е приложен  Кредо™ в доза 150 мл/дка, в малко по късна фаза от стандартната за първо приложение, поради липса на условия за патогенен натиск. Кредо е мощна комбинация от хлоротолонил и пикоксистробин.

„Това е един от най-ефективните фунгициди, защото хлоротолонилът действа върху всички познати патогени и притежава много продължително защитно действие от тях. Кредо съдържа и пикоксистробин - стробилурин от ново поколение и единствения на пазара с пълно системно действие и газов ефект. Пикоксистробин се абсорбира бързо от листата на културата и се придвижва в проводящите тъкани, от основата към върха на листа, като осигурява добро и равномерно разпространение във и върху растителните части. Кредо™ 600 СК действа върху всички икономически важни разреди гъбни патогени, като няма аналог на пазара на фунгициди у нас, посочи още Петкова. Като допълни, че това е фунгицидът, който до момента е най-предпочитан от фермерите за ечемика, защото и те се убедиха че това е еталонен фунгицид срещу всички болести при тази култура.

При пшеницата ДюПон показа действието на Аканто Плюс, друг фунгицид от серията Висша класа фунгициди на ДюПон. При тази влажна пролет Аканто Плюс беше приложен при пшеницата за второ третиране , като вече 20 дни от момента на третиране до сега имаме пълно опазване на флагов и две листа по флаговия от всички болести. Аканто™ Плюс е тежка артилерия фунгицид с продължителна защита, но и с лекуващо действие при вече възникнала зараза, като комбинира в себе си свойствата на  пикоксистробин и ципроконазол. Това е продуктът, който се изчерпва първи, защото освен че е ефикасен, има и атрактивна цена. От тази година има регистрация и за слънчоглед и рапица срещу всички болести при тези култури.

ДюПон показа и действието на фунгицида Аканто™. Това е чист пикоксистробин, който при условията на тази година може да бъде приложен самостоятелно в първо фунгицидно пръскане на пшеницата, като предпазва от всички икономически важни болести и то на много добра цена. В години с много висок инфекциозен натиск, каквато беше 2016, Аканто може да се комбинира  с чист триазолов фунгицид на база тебуконазол или епоксиконацол.

Като добър пример за справяне с широколистните плевели беше показан  и хербицидът Omnera®, който вече е регистриран и предтои да бъде пуснат на пазара от 2018. Той се се справя успешно с проблемни плевели като лепка, повитица, самосевки от технологичен слънчоглед и дори със самосевка на Clearifeld рапица.

Петкова представи и новия фунгицид „Сиелекс“, който ще бъде на пазара от 2018  – комбинация от SDHI фунгицид  и ципроконазол. Освен мощния му фунгициден ефект , той има силно изразен физиологичен , който се изразява в стимулиране на растежа на корена като по този начин растението натрупва повече биомаса за усвояване на вода и хранителни вещества, което пряко влияе върху добива. Този физиологичен ефект е уникален за Силекс и е принципно различен от физиологичния ефект на стробилуриновите фунгициди.

От практиката си на агроном Петкова посъветва стопаните да не отварят голям прозорец между двете третирания с фунгициди при пшеницата. Второто третиране не трябва да бъде по-късно от 25-я ден от първото пръскане, защото ако пресрочите над този период , то има опасност без значение какъв фунгицид сте приложили да имате пробив от патогени  които бързо да нападнат в флаговия лист и този под него. По-работеща технология е малко да забавите първото третиране, вместо да оставите голяма пауза с второто пръскане.

За царевица

Тазгодишните предложения за справяне с житни и широколистни плевели при царевицата е хербицидът Ариго™. Той стои добре на пазара и е от висок клас вегетативните хербициди при царевицата, като може да се внася до 8 лист на културата.

Ариго™ е трикомпонетна хербицидна комбинацияна , като освен вегетативно има и почвено действие.

Другото предложение е на Принципал™ Плюс, който подобно на Ариго™ покрива както широколистни, така и житните плевели в царевица. Не случайно е наречен от фермерите „косачката“.

„ДюПон“ предлага и безплатна програма за улавяне на нощенка

„ДюПон“ е разработила пилотна програма по отношение на прилагането на инсектицида Кораген™, който до момента е без аналог на пазара. Той се справя успешно с царевичния стъблен пробивач и памуковата нощенка, които от миналата година имаха масово нападение на площи в Северна България на юг от Дунав. Царевичният пробивач е изключително вредоносен при голяма плътност, като прегризва стъблата и метлиците на растенията.

Всяко нагризване предизвиква входни рани и пренасяне на микротоксини, в резултат на което се развива фузариум. Това се разбира едва при продажбата на царевицата, така че зърното става непродаваемо, посочи Маргарита Петкова.

За да предпазят посевите на хората, от „ДюПон“ са разработили безплатна програма с поставяне на феромонови уловки. При желание от фермерите те могат да получат тези уловки, за да установят за евентуално нападение от този вредител.

На презентацията в Славяново присъстваха и експерти от ДюПон Пионер, компанията-лидер при вноса на качествените хибриди, предлагани на пазара. Вносителите на торове „Ариста“ също представиха своите продукти.

Екатерина Стоилова

„ДюПон“ – око да види, ръка да пипне
16855
 

Последни материали
Виж
Важно за фермерите!
EК одобри 16 млн. лв. българска държавна помощ за напояване през 2024 г.
Интересни сравнения в производството на пресни и оранжерийни зеленчуци
Доматите в оранжерии упорито изместват полското производство
Вирусът на птичи грип се е адаптирал към бозайници
САЩ въвежда извънредни мерки за ограничаване на птичия грип по говедата
Унгария остави в сила забраната за внос на селскостопански продукти от Украйна, въпреки решението на ЕП
Гълъби по манастирски
Сделките на зелено и при останалите зърнени и маслодайни култури
За една седмица фючърсите при пшеницата поскъпнаха с 3 евро на тон
Свързани материали
Виж
Inatreq Active™ от Corteva Agriscience™ получава одобрение от ЕС
В годината на царевицата хибридите на Пионер се представят отлично на опитното поле край софийското с. Равно поле
Валентин Реджев, търговски представител за Ютоизточна България
Висшият пилотаж на „ДюПон “ и „Дау Aгросайансис“ от тази година е с общо представяне към фермерите
Демонстрацията в реални условия на цялостните технологии при пшеница и царевица
От края на май Дюпон ще проведе открити дни в цялата страна
Ариго ВГ – новото цялостно решение от ДюПон за контрол на плевелите при царевица.
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини