В голяма част от плодовете и зеленчуците, които не се отглеждат според биологичните стандарти и се продават на пазара във Франция, са открити следи от пестициди, които в редица случаи надхвърлят допустимите норми за безопасност за хората, се посочва в изследване на местната природозащитна организация Générations futures, цитирано от електронното издание AgroXXI. Общо в 72,6% от плодовете и 41,1% от зеленчуците съдържат остатъци от пестициди, уточняват от организацията.
Най-високо е нивото на следите от пестициди в гроздето, следвано от мандарините, клементините и вишните. В черния списък попадат и грейпфрутите, ягодите, прасковите и ябълките. При зеленчуците най-тежко е положението при целината и салатите.
Най-безопасни за консумация пък са авокадото, кивито и сливите.
Във връзка с изнесените резултати представители на природозащитната организация призоваха правителството на Франция да приеме „бързи и ефективни мерки за стимулиране на биологичното земеделие” и „силно да ограничи използването на пестицидите” в традиционното селскостопанско производство.