Начало » Важно за фермера » Животновъдство
01.02.2018 г.

Основни насоки за начинаещи козевъди

Полезни съвети
Основни насоки за начинаещи козевъди

Козевъдството е добра алтернатива за онези, на които гледането на крави идва в повече независимо от причините (недостатъчни приходи от продукцията или финансиране, липса или амортизиране на необходимото оборудване, недостиг на работна ръка или време), а имат нужда от мляко най-малко в домакинството. И макар грижите за козите да не изглеждат толкова сложни, все пак няма как да минем без определени знания, интерес и добро отношение към питомците.

Всичко започва с появата на животните, най-често закупена стелна коза или поотраснали козлета. Не си струва тепърва навлизащите в бранша да вземат малки козлета, тъй като храненето и изобщо грижите за тях са по-специфични.

За отглеждането на кози без особени проблеми са необходими 2 задължителни условия – удобна, суха и топла кошарка и балансирано хранене според възрастта на животните и предназначението им.

Помещението, в което се намират козите, трябва да се проветрява редовно - мнозина притежатели на кози забелязват, че неприятните миризми и мръсният въздух предизвикват тревога у животните и се отразяват неблагоприятно върху здравословното им състояние. Освен това трябва да се следи постоянно за температурата – ако тя е под или над 18-20 градуса по Целзий, това може да се отрази не само на млеконадоя, но и на здравето на козите. А за да получим висок млеконадой, помещението трябва да е максимално светло независимо дали това е постигнато по естествен начин (с прозорци) или с изкуствено осветление.

Да не забравяме, че козите са доста немирни и задължително проучват всяко ъгълче на кошарата, а намерят ли пролука, непременно ще се опитат да излязат навън. Същото се отнася и за оградата около мястото, където ги извеждаме за разходка и да попасат – няма какво да ги спре да се опитат да я прескочат и да навестят съседите, които едва ли ще останат доволни от посещението. Затова при подготовката на кошарката и на оградата трябва да отделим специално внимание на здравината и височината на конструкцията.

Можем да държим козите в помещение с други животни само ако последните са абсолютно здрави. Не е добра идея обаче да са заедно с кокошките, тъй като птиците с замърсяват сеното и яслите със своите курешки.

Препоръчително е козите с козлетата, както и пръчовете да се държат в отделни помещения. Трябва обаче да разполагат с достатъчно пространство, за да могат животните да се движат свободно (поради тази причина не си струва и да бъдат привързвани). Нормата за свободното пространство се определя от възрастта – 1,5 квадратни метра за отраснали животни, 2,5 квадратни метра за коза с козлета и 0,8 квадратни метра за всяко младо животно.

Грамотното изхранване на козите осигурява тяхното добро здраве и висока продуктивност. Режимът на хранене зависи от годишния сезон – през зимата например, когато козите са по цял ден в кошарката, храна им се дава 4 пъти дневно. Примерните дажби включват до 3 килограма сено, до килограм зърнени култури, около 2 килограма кореноплодни култури или зеленчуци и до 1,5 килограма силаж. През лятото, когато животните се изкарват на паша, е достатъчно допълнително хранене и 2 пъти дневно. По принцип за животните е достатъчна и опасаната зеленина и именно през лятото те дават най-много мляко. Колкото и зеленина да поемта обаче, желателно е да бъдат подхранвани допълнително с около 200 грама концентриран фураж на ден, до килограм зеленчуци и кореноплоди, като им се осигурява и запад от сено за през нощта. Освен това им се осигуряват и клонки от дървета, както и сол за близане.

Основни насоки за начинаещи козевъди
10256
 

Последни материали
Виж
Аграрен университет - Пловдив
Отлични резултати oт опити с Принципал® Голд в АУ Пловдив
При лек спад в цената спрямо предишната тръжна процедура
Йордания купи на търг почти двойно повече фуражен ечемик от планирания
При свинското обаче приходите нараснаха въпреки спада в количествата
Франция сви рязко износа на месо
Песимистични прогнози за производство на зърно в Украйна през 2024 г.
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Свързани материали
Виж
За да спаси градините и дворовете от нашествието на животните
Италиански остров подарява кози на всеки желаещ
През миналата година най-мащабно е отстъплението при свинското
Производството на птиче месо в Румъния е нараснало с над 5 на сто
Испания става най-големия производител на свине и овце
Очаква се спад в производството на животни в ЕС през 2024 г.
Ставките по десетте интервенции за обвързана подкрепа в сектор „Животновъдство“ за Кампания 2023
Периодът на приспособяване в родните планини отнема години
Ще отглеждат стадо алпийски козирози и в Родопите
Утежняват правилата за превоз на животни в Европейския съюз
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини