Начало » Новини » Интервю
15.12.2017 г.

И през 2018 г. фермерите ще имат възможността да използват всички добре познати продукти на БАСФ, както и новите иновативни решения на компанията

Ваня Горчева, мениджър за страната на БАСФ България, отдел Растителна защита:

Стана традиция по време на годишния семинар на Националната асоциация на зърнопроизводителите в Пловдив лидерът в растителната защита БАСФ да изненадва фермерите с нова премиера. Миналата година по това време „бомбата“ беше фунгицидът Систива®, който в продължение на пет месеца се оказа перфектата защита за презимуване на есенниците. На тазгодишния семинар компанията излезе с нов фунгицид Приаксор®, който ще бъде добър вариант за опазване на житните растения през пролетта, когато след Систива® се налага първото превантивно пръскане срещу болести.

Пред медиите мениджърът за страната на БАСФ, отдел Растителна защита за България Ваня Горчева представи предимствата на новия продукт, като направи и своеобразен разрез на изминалата година.

Г-жо Горчева, какви са основните предимства на новия фунгицид „Приаксор“ и как според вас той ще бъде приет от земеделците?

Всяка година компанията изненадва фермерите с иновативни продукти за растителна защита, тази година това е Приаксор® - първият SDHI и стробилурин от новата група фунгициди на БАСФ за опазване на житни култури. Това, което мога да кажа, без да навлизам в подробности, е, че през следващите няколко години очакваме динамична промяна при растителната защита на БАСФ, като ще има сериозно обновление на листата с фунгициди. Целта е максимално да помогнем на земеделците в борбата с болестите, така че те да повишават производителността, а оттам и печалбите за своите стопанства.

Конкретно при Приаксор® се разчита на новия SDHI на БАСФ Ксемиум (Xemium), който се отличава с уникалната си мобилност и способността да преодолява много ефективно восъчните и хидрофилни бариери на клетките на гъбните заболявания. Той е познат на българския пазар с премиерата на продукта Систива® през миналата година. Това на практика е първият и единствено признат до момента фунгицид за борба с листните болести по житните култури, който в същото време се прилага заедно със семената.

Естествено е, че не всички фермери ще рискуват още от самото начало с тези продукти, но най-добрата защита реално се получава, когато се погрижиш предварително за посевите. Не веднъж съм наблягала на превантивната защита от болести и абиотични фактори, защото когато засилваш физиологията на растението още при сеитбата, тогава нямаш проблеми на по-късен етап.

Моят съвет е, ако примерно сте започнали със Систива® тази есен, то напролет или при изкласяването, ако се приложи новият фунгицид Приаксор®, тогава вече ще получите надграждане с Ксемиум, водещ до ефикасна борба при болестите и дълга защита. А също и надграден с F500 - най-новият стробилурин на БАСФ. Комбинирането на тези две вещества ще дадат онзи нов тласък в растителната защита, за който казваме, че вече се нуждаем.

Защото от 3-4 години с новата генетика в България, при която 70 процента от семената са западна селекция, сме свидетели на различни заболявания, за които се изисква и нов клас растителна защита. В тази връзка БАСФ инвестира в наука, така че новата генерация фунгициди все по-успешно да защитават житните култури.

Нашата цел е да осигурим достатъчно достъпни цени, така че хората да си позволят качествени препарати за своето производство. Тук искам да вметна, че това, което не обявихме в Пловдив, но ще го направим в началото на следващата година, е в изключително добре съобразените за българските условия цени, постигнати за Приаксор®. Въпреки че като качество новият препарат е сериозна крачка напред в науката, важното е ние да го направим достъпен за фермерите.

Може ли да посочите кои от познатите продукти на БАСФ ще отпаднат от пазара?

Планираме тази промяна да бъде плавна, така че с навлизането на новите продукти да не се усети празнота на пазара. Внедрихме Систива®, вече предлагаме Приаксор®. През следващите години очакваме да лансираме и новия триазол на БАСФ, който е с много големи очаквания от страна на компанията.

Уверявам стопаните, че през 2018 година те ще имат достъп до цялата ни листа, което е много съществено. Ясно е, че новите продукти изискват време за налагането на пазара, а ние предричаме в рамките на 2 до 4 години те да заемат значително място в производството, както се случи и с навлизането на новите сортове семена.

Ние ще запазим основната си линия продукти. Особено искам да подчертая, че Танго® Супер е онзи ефективен фунгицид, доказан в практиката, на който можеш да разчиташ при всякакви условия срещу познатите болести в България. За него успяхме да постигнем изключително добри оферти, което го превръща в изключително икономичен фунгицид за масови посеви, а е и много пластичен – може да бъде прилаган за всички фази от развитието на културите.

Българинът традиционалист ли е при използването на продуктите, след като има фермери, които цели пет години залагат на едни и същи препарати на БАСФ?

Не всички. Сред българските земеделци има всякакви групи – и традиционалисти, и иноватори, и икономисти, които съобразяват точно цената на продукта. Но тези хора, които правят добро земеделие, не се интересуват от цената, защото е важно какво получаваш срещу тази цена. Защото висока добавена стойност можеш да получиш и в икономичната група, и в средната, и с иновациите. Въпрос на предпочитание, агротехника и опит.

Личното ми впечатление е, че българинът е отворен да ползва нови продукти и подкрепя иновациите.

Според вас какви заплахи може да се очакват при есенниците през 2018 г.?

Няма еднаква година с година, особено при болестите. Но трябва да отбележим, че 2017 г. беше с най-ниско нападение от болести и въпреки това на по-късен етап имахме изненади с поява на ръжди. Естествено за 2018 г. никой не може да прогнозира какво можем да очакваме.

От дългосрочните прогнози се вижда, че вероятно ще има по-мека зима, така че съществуват всички условия посевите да се развиват добре в началото на следващата година.

Голяма част от българското земеделие е интензивно, така че употребата на фунгициди вече не се свързва с климатичните условия и за това дали има или няма влага. Свързва се с това какво си вложил и какво очакваш като резултат. В тази връзка смятаме, че добро зърнопроизводство не може да се прави само с един фунгицид.

И тъй като болестите се контролират най-добре превантивно, смятам, че с предложенията на БАСФ фермерите могат при всички положения да си позволят два фунгицида - и то на добри цени.

Нашите сътрудници казват, че Капало® не се избира с калкулатор. Интересното е, че продукти като Диaмант® Mакс, Ретенго® и голяма част от нашите стробилурини могат да се изберат с калкулатор. Защото, ако ги сравниш с аналогични като качество конкурентни продукти, виждаш, че ценовите предложения на БАСФ са много изгодни.

Българските земеделци разпознаха тези усилия от наша страна, след като успяхме да направим добри оферти на изключително качествените продукти. В това отношение ние работим много силно за това да предлагаме пакетни продукти, така че цените да са значително под тези в Западна Европа.

Случвало ли се е чужди фермери да посетят България, за да споделят опита по отношение на продуктите на БАСФ?

Тази година за първи път имахме много голяма група на фермери и дистрибутори от Франция, а те са с изключително развито земеделие и за тях опитът на българските стопани с продуктите на БАСФ беше изключително полезен. Имали сме посещения и от други държави и това, което винаги съм казвала е, че с тези визити те разпознават колко качествено земеделие се прави в България. В тази област ние наистина се развиваме добре и това, което успяват родните фермери да постигнат в нашите условия въпреки логистичните, бюрократични и други спънки, се оценява от техните европейски колеги.

Кои продукти бяха хитът през 2017 г.?

Безспорно Пулсар® Плюс, защото това е нов продукт, който още в първата година успя да навлезе толкова мощно на пазара. трябваше да внесем още 50% над предварително заявените от нас количества. Това означава, че хората ни се доверяват. Резултатите, които получихме от новите Clearfield Plus хибриди, бяха изключително добри. Цените също бяха добре съобразени и приети.

Невероятен успех постигнахме и със Систива® поради неговата уникалност да се прилага върху семената и да осигури защита срещу листни болести. Ние въведохме специален проект с хората, които третираха със Систива®, като приложихме различни дози, за да можем следващата година да бъдем подкрепени с точна информация от практиката за това коя е икономически ефективната доза за напълно здрави посеви. След като търсенето беше голямо, значи и този продукт се е доказал с качествата си на полето.

В интервюто са използвани въпроси и на други медии

И през 2018 г. фермерите ще имат възможността да използват всички добре познати продукти на БАСФ, както и новите иновативни решения на компанията
13293
 

Последни материали
Виж
В конкуренция с преработващите предприятия на вътрешния пазар
Царевицата за износ от Украйна поскъпва на фона на спада в цените на превоза
За да овладее резкия ръст в цените на месото на вътрешния пазар
Турция планира временна забрана за износ на пилешко
Отговорността е на правителството и депутатите, категоричен е Димитър Шопов
Фермер отрича недостиг на мляко у нас, цели се внос на евтино сухо от Украйна
С участието на новия ресорен служебен министър от наша страна
Одобриха българската позиция за заседанието на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство
Без установени огнища на заболяването
В Габровско въведоха превантивни мерки срещу птичия грип
Създава се Институт за иновационни технологии за растително и почвено здраве
Свързани материали
Виж
Ваня Горчева: С БАСФ фермерите правят прецизен избор и така ще надградят добивите си през 2017 г.
Компанията представи новото си портфолио пред земеделските производители
До три години 60% от продуктите на BASF ще бъдат иновативни
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини