Начало » Важно за фермера » Гори и екология
28.11.2017 г.

Време е отново да дарим „Зрънце любов“ на пойните птици

Кампанията е на Българското дружество за защита на птиците

Снегът натрупа и е време да слагаме хранилките, за да подкрепим дивите пойни птици в търсенето им на храна. Предлагането на храна на птиците през зимните месеци  е в основата на кампанията „Зрънце любов“ на Българското дружество за защита на птиците (БДЗП), организирана за девета година.

На птиците, също като на нас, им е студено, освен това им е трудно да намират естествената си храна, каквито са насекомите. Затова Българското дружество за защита на птиците призовава да поставите хранилка със суров слънчоглед на прозореца си, пред блока или в парка. Храната, богата на мазнини, е важна за оцеляването на пойните птици, които не отлитат на юг и остават да ни радват с красотата и жизнерадостта си в снежните дни.

Целта на кампанията „Зрънце любов“ е не само да помогне на малките крилати обитатели на парковете и градините в критичните за тях зимни дни, но и да стимулира хората да потърсят един по-необичаен контакт с природата. Всеки може да отбележи хранилката си на интерактивна карта на сайта на БДЗП, където близо 2000 души от цяла България вече са обозначили своята грижа за природата.

Голям, син, черен или дългоопашат синигер,  горска зидарка, червеногръдка, щиглец, чинка, зеленика, врабче и много други видове ще долитат ежеминутно до хранилката. Веднъж научили мястото, на което се предлага храна, птиците ще започнат да идват редовно и ще стават все повече и повече. Важно е хранилката да не остава празна, защото птиците разчитат на семената  в нея.

За изработването на хранилка не са нужни нито скъпи материали, нито специални умения. Включете се на 3 декември (неделя) от 12:30 до 16:30 в ателие „Хранилка за птици“ в Bulgaria Mall, за да изработите своя,  а от БДЗП ще ви разкажат как да се грижите за дивите птици през зимата в града. Необходимо е само да носите празна пластмасова бутилка и 2 молива.

Време е отново да дарим „Зрънце любов“ на пойните птици
5574
 

Последни материали
Виж
Фермерските пазари стават традиционни с промени в нормативната уредба
Иска се 5% самоучастие
Банката за развитие отпуска изгоден лизинг за земеделска техника и производствено оборудване
Млади фермери от Добрич получават безвъзмездно по 48 895 лева
За аренда фермерите са похарчели 2,4 милиарда лева
Изчислиха предприемаческия доход на фермерите за 2023 година
Европейският съюз стартира конкурс за Най-добро биологично производство
Пълнени тиквички
Свързани материали
Виж
Връчиха годишните награди за борба с престъпленията срещу природата
Българското дружество за защита на птиците
Помогнете да открием нощните ни съседи!
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини