Начало » Хоби земеделие » Малката градина
26.11.2017 г.

През лятото овошките залагат новата реколта

Юни е решаващ в тяхното развитие

В началото на лятото овощните растения са в най-активни вегетативни и репродуктивни процеси. Продължава буйният растеж, в резултат на което се формира новият прираст. Върху него се залага листната маса, необходима за изхранването на растенията. В пазвата на листата се формират пъпките, част от които ще развият прираста през следващата година, а друга част ще се диференцират като плодни. Колкото по-буен и продължителен е растежът, толкова повече листа и пъпки ще се заложат. Върху силата и продължителността на растежа основно влияние оказва обезпечеността на растенията с вода и хранителни вещества. До голяма степен той е и в зависимост от възрастта на растенията и затова по-възрастните трябва да бъдат по-добре обезпечени с тези елементи.

Зреят ранните сортове
Този период от годината има решаващо значение за получаване на повече и по-качествена реколта. Заложените завързи през пролетта нарастват най-интензивно и през периода май – юни зреят най-ранните сортове. Към края на май до началото на юни протичат т. нар. юнско опадване на завързите, от което до голяма степен се определя количеството на плодовата реколта. При недостиг на вода и хранителни вещества опадват много повече завързи. Има случаи, особено при прасковата и донякъде при ябълката, когато се задържат много повече завързи, отколкото дървото може да изхрани. Това налага допълнително прореждане, когато завързите добият размерите на лешник.

Осигурява се следващия плодов сезон
В началото, до към средата на лятото, започва залагането на плодните пъпки за следващата реколта. То не започва едновременно при всички видове и е в зависимост от продължителността на растежа. Още към края на май до началото на юни започва цветообразуването при ореха и лешника. Към края на юни до началото на юли започва диференцирането на плодите пъпки при ябълката, крушата, сливата, черешата и вишната, а още по-късно при останалите видове.
За нормалното протичане на посочените процеси овощните растения се нуждаят от топлина, светлина, влага и хранителни вещества. Върху топлината и светлината не сме в състояние да оказваме влияние. При нашите климатични условия те са в достатъчно количество през този период. Светлинният режим може да се влоши, ако сме засадили гъсто растенията и не сме провели правилни резитби за формиране на короните и за поддържане на плододаването.

Подхранете
Основните грижи за овощните растения през този период, а и по-нататък, са свързани с поддържане на оптимален воден и хранителен режим в почвата и опазване на листната маса. Към края на май до началото на юни се извършва второто подхранване с азотни торове. При плододаващите растения то е задължително, като при наличието на много завързи се изчаква да премине юнското опадване, а при по-малко завързи – преди това. Ако младите растения са засадени на по-бедни и по-леки почви също се нуждаят от второ подхранване.

Окосете тревата
Правилното поддържане на почвената повърхност в овощните градини оказва решаващо влияние, както върху водния, така и върху хранителния режим. Тревите и плевелите извличат големи количества вода и хранителни вещества от почвата. Поради това най-добре е да се унищожават чрез редовни обработки. Ако това не е възможно на цялата градина, то трябва да се извърши в околостъблени кръгове. Особено чувствителни на затревяване са прасковата, кайсията, бадемът, черешата и младите дръвчета. Сравнително по-добре понасят затревяване в плододаваща възраст ябълката, сливата, вишната, дюлята, джанката и донякъде крушата. В затревените градини обаче тревите трябва редовно да се косят и да се разпръскват върху почвата.

През лятото овошките залагат новата реколта
10485

Последни материали
Виж
Изплащането започва още идната седмица
Обявиха ставките по de minimis от меморандума
Големият внос също е под въпрос заради ограничения от световните производители
Незадоволителното качество на кромида в ЕС ограничава предлагането
Цената падна до 253 долара за тон
Ливан закупи на търг 30 000 тона украинска пшеница
За подобряване на дейността и конкурентоспособността на земеделските стопани
БФС и ЦКС организират коледни фермерски базари в София
Съставени са и 3 акта за нарушения по закона за рибарството и аквакултурите
Извадиха 4 бракониерски мрежи от язовир в Севлиевско
През активния сезон, приключил на 31 октомври
Хванаха 272 случая на работа без трудов договор в селското стопанство
Свързани материали
Виж
Грешки и последствия при резитба на овощната градина през есента и зимата
Опасни мигранти от горите към овощните градини
От днес овощарите и розопроизводителите могат да заявяват помощ за зимни пръскания
Есенното варосване на плодните дървета е много важно мероприятие
Новозеландската FrostBoss C49 задвижва перките си автоматично и сваля топлия въздух към овощни дръвчета и лози
Машина за вятър гони пролетните слани и спасява реколти
Есенни грижи за овошките и подготовка за зимуване
Приятели на SINOR.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
SINOR.bg 2003 - 2023
Essential SSL
RSS новини