Начало » Хоби земеделие » Малката градина
23.11.2017 г.

Как да премахнем плевелите от лука

За провеждане на борбата с плевелите при лука, освен правилното прилагане на хербициди съвместно с механизирани обработки през вегетацията, трябва да се използват и всички превантивни и агротехнически мероприятия, които ще допринесат да се ограничава заплевеляването - подходящ предшественик, правилно проведени основна и предсеитбена подготовка на площта, засаждане в биологично най-благоприятни срокове и др.

Агромерките
Подготовката на почвата започва веднага след прибиране на предшественика. Когато се отглежда след култури със слята повърхност, след прибиране на предшественика, най-напред се извършва оран на 12-15 см дълбочина. Пет-шест седмици след като стърнището се подметне (до края на август) се изорава дълбоко на 25-28 см. Когато се отглежда след окопни култури, еснната дълбока оран се извършва веднага след прибиране на предшественика.
Борбата с многогодишните коренищни и кореновоиздънкови плевели се провежда още при предшественика. За целта почвата се обработва няколко път за изсушаване и изтощаване на тези плевели или се прилагат хербициди на база глифозат. При необходимост до настъпване на зимата може да се извърши едно култивиране за унищожаване на плевелите и за подравняване на площта. Това създава условия за по-ранна и доброкачествена сеитба през пролетта. Рано през пролетта при първа възможност се бранува при рохкава и чиста от плевели почва. При уплътнена и заплевелена почва се култивира на дълбочина 6-8 см. След това се бранува и се подравнява.

Използвайте и хербициди
След засаждане преди поникване на лук 1-ва и 2-ра година са регистрирани хербицидите стомп НОВ 330 ЕК в доза 40-50 мл, дуал голд 960 ЕК - 12 мл и гоал 4Ф 75 мл. Само при лук от арпаджик могат да се използват пронит 720 ЕК - 20-25 мл, гоал 2Е- 15 мл и рафт 800 ВГ в доза 3-3,5 г. Рафт може да се прилага и през вегетацията на лука до фаза 1-ви лист на плевелите.
При наличие на плевели, поникнали преди лука, тези хербициди могат да се внасят едновременно с баста 15 СЛ в доза 40-50 мл.
Срещу появилите се през вегетацията едногодишни широколистни плевели във фаза втори-трети лист на лук 1-ва и 2-ра година и ранна фаза на плевелите е регистриран афалон 45 СК в доза 10-15 мл. При лук 2-ра година може да се прилага галиган 240 ЕК в доза 15 мл, внесена трикратно 5+5+5 мл през 7 дни, като първото третиране е във фаза 3-4-ти лист на лука и ранни фази на плевелите. При едногодишният лук за глави във фаза 3-4-ти лист на културата е регистриран гоал 2Е - 10-20 мл.
При заплевеляване с татул, свиница, просфорник, черно куче грозде и галинзога във фаза 2-4-ти лист на плевелите и трети-четвърти лист на лука се използва бзагран 600 СЛ в доза 15 мл при директния лук, 15-20 мл при лук 2-ра година и базагран 480 СЛ в доза 20 мл.
Ако площта е заплевелена с паламида, лайка, лепка, подрумче и млечок се третира с лонтрел 300 ЕК в доза 4-5 мл. Най-подходящо е лонтрел да се прилага във фаза розетка на паламидата и млечока, въпреки че действа и в по-късните им фази.Едногодишният лук се третира във фаза камшиче.

При вторично заплевяване
През вегетацията срещу вторичното запевеляване с едногодишни и многогодишни житни плевели са регистрирани листните противожитни хербициди: ажил 100 ЕК в доза 8-15 мл, тарга супер 5 ЕК- 15 (25-30 мл), които имат карантинен срок 60 дни, и фуроре супер 7,5 ЕВ (12-20 мл) с карантинет срок 30 дни. По-високите дози се използват при заплевеляване с многогодишни плевели. Независимо от фазата на културата третирането трябва да се извърши при фаза 3-5-ти лист на едногодишните и 15-20 см височина на многогодишните плевели. Задължително трябва да се спазват посочените карантинни срокове.
Дозите на хербицидите са за площ от 100 кв.м.

Как да премахнем плевелите от лука
98270
 

Последни материали
Виж
Правителството одобри коефициента по Закона за експортното застраховане за 2024
Министерският съвет прие решение за отнемане на земеделски земи от Министерството на отбраната
Ще се проведе на 24 юни в Люксембург
Одобрена е българската позиция за заседанието на Съвета на ЕС
Решения на Министерския съвет
Първи промени в горските такси, които от 2013 г. не са пипани
Решения на Министерския съвет
През миналата година фонд „Земеделие“ е превел на стопаните над 2,8 млрд. лв.
Вносът е нараснал с 4 на сто с основен доставчик Украйна
Износът на мека пшеница от ЕС изостава с 5 на сто 20 дни преди края на сезона
Свързани материали
Виж
„Косачката“ на житни и широколистни при царевица
Принципал™ Голд - За пълен контрол на житните и широколистни плевели до 9-ти лист на културата
Пазарният лидер в сегмента даде заявка за отлични резултати и през 2023 г.
„Байер“ представи схеми за категорична защита от житни и широколистни плевели в царевица
Ариго™ ВГ –хербицидът за контрол на всички важни плевелите при царевица
Когато искате с едно третиране да унищожите всички плевели в царевица
Дерби® Супер Едно / Ланселот™ при царевица на страхотна цена
Наричат го „Косачката“
Принципал™ Плюс - Комплексно хербицидно решение за пълен контрол на житните и широколистни плевели след поникването им
„Байер Агро Арена” – втора част
Сигурната защита с хербицидите на „Байер” при царевицата
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини