Начало » Хоби земеделие » Цветарство
22.11.2017 г.

Ехмеята въпръщава две стихии

Влияние на атмосферата в дома

Пурпурният цвят на долната страна на листата на ехмея фулгенс (Aechmea fulgens) е свързан с огнетата планета Марс, която управлява Овена, а самите листа изпълняват ролята на Меркурий. По такъв начин, в листата на ехмеята са се съединили Марс и Меркурий. Плътността на листата на това растение показва отношението към земната стихия, към материалната сфера на живота. Меркурий дава лекото отношение към материалните предмети, щедростта, а Марс я усилва, затова ехмеята не може да търпи алчни хора. Ако забелязвате такъв порок у себе си, то тогава това растение ви е просто необходимо. Алчността нарушава хармонията в пространството и може да предизвика караници сред обитателите на дома, но ехмеята неутрализира това отношение в самото начало на зараждането му.

Как се отразява на емоциите
Овенът е горещ знак, той е първият огнен знак. Но отношението между огненият Марс и въздушният Меркурий са различни: те принадлежат към взаимнодопълнящите се стихии, затова въздухът разпалва огъня, а огънят грее въздуха, като го привежда в движение. Ехмеята, в чиито листа са съединени Марс и Меркурии, е мъдро растение, тя помага на Овните и на хората от всичко останали знаци да използват огъня на своето сърце за съзидателни цели. Ехмеята не успокоява, а обратното, възбужда, помага да станете дейни и целеустремени, затова е най-добре да не я държите в спалнята: най-чувствителните хора могат да страдат от безсъние в нейно присъствие. Мястото на ехмеята е в кабинета, на работната маса или до телефона, за да разговаряте по-делово.
Ехмеята е полезна на разсеяните и нерешителните, на тези, които имат много желания и планове, но които не могат да започнат да действат.

Подобрява тонуса
При дълго присъстие на ехмеята в дома съдържанието на желязо в кръвта се увеличава. Тук трябва да се отбележи, че такова влияние може да се забележи след продължително присъствие в дома. Това се обяснява с проявената земна стихия в листата на ехмеята, която се нуждае от продължително въздействие върху човека. Съединяването в растението на огнения Марс и земната стихия обуславя ободряващото й действие. Ехмеята поддържа добрия физически тонус и подобрява състоянието на мускулите.

Как да я отгледаме
В природата се срещат повече от 170 вида ехмеи. Те са от семейство Бромелиеви. Ехмея фулгенс идва от Южна Америка, където е била открита през 1826 г. листата на това растение са яркозелени отгоре, а отдолу са червени, а съцветието е във вид на четка с червени прицветници. Цветовете са виолетови. Растението живее 2-3 години, в зависимост от това кога започва да цъфти. Ехмеята цъфти през лятото. Счита се, че ако поставите в съда с расетнието част от ябълка, то тя ще отделя газове, които ускоряват цъфтежа.
Ехмеята понася различно осветление: както преките слънчеви лъчи, така и разсеяната светлина. За нея е подходяща стайната температура, но не по-ниско от 12 градуса и не повече от 27 градуса. ехмеята се нуждае от достатъчно влажна почва, особено преди цъфтежа. Трябва да се полива два пъти в седмицата. В розетката трябва да има поне 2.5 см вода, която трябва да се сменя през три седмици. Най-добре е да ползвате дъждовна вода. В природата по време на тропическите дъждове водата се стича в розетката на растението по листата.
По време на растежа подхранвайте всяка седмица с течна тор. Прецъфтелите цветове се отстраняват. Размножава се с резници през лятото, а семената, посадени напролет, при температури около 20 градуса бързо поникват. Пресажда се веднъж на две години след прецъфтяването му, напролет. След цъфтежа растението загива, но преди това ехмеята оставя две-три издънки, чрез които новото растение щв покълне. Вкоренените издънки се пресаждат в специална пръст за бромелиеви.

Ехмеята въпръщава две стихии
8719
 

Последни материали
Виж
При пшеницата увеличението достига 84 на сто и е двойно при ечемика
Износът на зърно от Украйна нарасна наполовина от началото на сезона
Оферти за участие се приемат до 10 септември
Египет обяви нов търг за внос на слънчогледово и соево масло
Сушата и падналите на места градушки съсипаха реколтата
Гроздоберът в Стралджанско подрани при тройно по-ниски добиви
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 6-12 септември 2024 година
Времето се променя към неустойчиво с валежи от стопанско значение
Новият украински селскостопански министър е Витали Ковал
България имала интерес от внос на зърно и сухо мляко от Украйна
Закупено бе само половината от планираното количество
Фуражният ечемик поскъпна на търга в Йордания
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини