Начало » Хоби земеделие » Цветарство
22.11.2017 г.

Ехмеята въпръщава две стихии

Влияние на атмосферата в дома

Пурпурният цвят на долната страна на листата на ехмея фулгенс (Aechmea fulgens) е свързан с огнетата планета Марс, която управлява Овена, а самите листа изпълняват ролята на Меркурий. По такъв начин, в листата на ехмеята са се съединили Марс и Меркурий. Плътността на листата на това растение показва отношението към земната стихия, към материалната сфера на живота. Меркурий дава лекото отношение към материалните предмети, щедростта, а Марс я усилва, затова ехмеята не може да търпи алчни хора. Ако забелязвате такъв порок у себе си, то тогава това растение ви е просто необходимо. Алчността нарушава хармонията в пространството и може да предизвика караници сред обитателите на дома, но ехмеята неутрализира това отношение в самото начало на зараждането му.

Как се отразява на емоциите
Овенът е горещ знак, той е първият огнен знак. Но отношението между огненият Марс и въздушният Меркурий са различни: те принадлежат към взаимнодопълнящите се стихии, затова въздухът разпалва огъня, а огънят грее въздуха, като го привежда в движение. Ехмеята, в чиито листа са съединени Марс и Меркурии, е мъдро растение, тя помага на Овните и на хората от всичко останали знаци да използват огъня на своето сърце за съзидателни цели. Ехмеята не успокоява, а обратното, възбужда, помага да станете дейни и целеустремени, затова е най-добре да не я държите в спалнята: най-чувствителните хора могат да страдат от безсъние в нейно присъствие. Мястото на ехмеята е в кабинета, на работната маса или до телефона, за да разговаряте по-делово.
Ехмеята е полезна на разсеяните и нерешителните, на тези, които имат много желания и планове, но които не могат да започнат да действат.

Подобрява тонуса
При дълго присъстие на ехмеята в дома съдържанието на желязо в кръвта се увеличава. Тук трябва да се отбележи, че такова влияние може да се забележи след продължително присъствие в дома. Това се обяснява с проявената земна стихия в листата на ехмеята, която се нуждае от продължително въздействие върху човека. Съединяването в растението на огнения Марс и земната стихия обуславя ободряващото й действие. Ехмеята поддържа добрия физически тонус и подобрява състоянието на мускулите.

Как да я отгледаме
В природата се срещат повече от 170 вида ехмеи. Те са от семейство Бромелиеви. Ехмея фулгенс идва от Южна Америка, където е била открита през 1826 г. листата на това растение са яркозелени отгоре, а отдолу са червени, а съцветието е във вид на четка с червени прицветници. Цветовете са виолетови. Растението живее 2-3 години, в зависимост от това кога започва да цъфти. Ехмеята цъфти през лятото. Счита се, че ако поставите в съда с расетнието част от ябълка, то тя ще отделя газове, които ускоряват цъфтежа.
Ехмеята понася различно осветление: както преките слънчеви лъчи, така и разсеяната светлина. За нея е подходяща стайната температура, но не по-ниско от 12 градуса и не повече от 27 градуса. ехмеята се нуждае от достатъчно влажна почва, особено преди цъфтежа. Трябва да се полива два пъти в седмицата. В розетката трябва да има поне 2.5 см вода, която трябва да се сменя през три седмици. Най-добре е да ползвате дъждовна вода. В природата по време на тропическите дъждове водата се стича в розетката на растението по листата.
По време на растежа подхранвайте всяка седмица с течна тор. Прецъфтелите цветове се отстраняват. Размножава се с резници през лятото, а семената, посадени напролет, при температури около 20 градуса бързо поникват. Пресажда се веднъж на две години след прецъфтяването му, напролет. След цъфтежа растението загива, но преди това ехмеята оставя две-три издънки, чрез които новото растение щв покълне. Вкоренените издънки се пресаждат в специална пръст за бромелиеви.

Ехмеята въпръщава две стихии
8548
 

Последни материали
Виж
Правителството одобри коефициента по Закона за експортното застраховане за 2024
Министерският съвет прие решение за отнемане на земеделски земи от Министерството на отбраната
Ще се проведе на 24 юни в Люксембург
Одобрена е българската позиция за заседанието на Съвета на ЕС
Решения на Министерския съвет
Първи промени в горските такси, които от 2013 г. не са пипани
Решения на Министерския съвет
През миналата година фонд „Земеделие“ е превел на стопаните над 2,8 млрд. лв.
Вносът е нараснал с 4 на сто с основен доставчик Украйна
Износът на мека пшеница от ЕС изостава с 5 на сто 20 дни преди края на сезона
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини