Начало » Хоби земеделие » Цветарство
18.11.2017 г.

Сансевиерата е красива, но прочиства и въздуха в стаята

Това е едно от широко отглежданите растения в съвременна Европа. На Стария континент тя е гостенка от тропичните области на Азия, Африка и остров Шри Ланка. Търсенето на това растение се увеличава след публикациите за неговата способност да прочиства замърсения въздух. Установено е, че разгражда 50% от бензола и около 14% от трихлоретилена.
Сансевиерата (Sansevieria trifаsciata) е растение от семейство Лилиеви (Liliaceae). Развива подземно видоизменено стъбло, превърнало се в силно коренище, което расте хоризонтално. На цвят най-често е червено. От него дружно излизат много на брой кожести , типично сукулентни, вертикално изправени, с нетрадиционна форма листа. Наподобяват меч, което е дало повод за един от синонимите на растението - индийски меч. Те достигат 40-50 см дължина и имат характерно изпъстрена с тъмнозелени и бледозелени хоризонтални ивици. По-високо се цени сортът Лаурентии, чиито листа имат декоративен светъл кант встрани. Съвременните тенденции в цветарството са насечени към миниатюрните растения, затова се налага сортът Голден хании. Неговите листа са групирани в типична розетка. Те са около 20 см дълги, с удължено елипсовидна форма, завършат с бодилче и светлите кантове от двете им страни са широки почти колкото пъстрия кант в средата. Растенията цъфтят рядко и то в по-напреднала възраст. Цветовете са дребни, белезникавожълти с червен оттенък и с приятен аромат. Подредени са класовидно в съцветия, които достигат до 1 метър.
По отношение на условията на средата сансевиерата определено е топлолюбиво и светлолюбиво растение. Само при достатъчно светлина листата са с изящни багри и шарки. Благодарение на резервните хранителни вещества в листата и на кожестата им повърхност растението понася промените на температурата и влажността на въздуха в помещението. Изисква умерено поливане. Излишъкът на влага е вреден, особено през зимата, когато поливките трябва да са съвсем редки. Леката почвено-торова смеска се съставя от чимова почва, листовка, напълно разложен оборски тор и пясък в съотношение 3:1:1:1. Сансевиерата се отглежда в ниски и широки, добре дренирани саксии, тъй като кореновата система е плитко разположена.
Растенията се размножават чрез коренови издънки или чрез листни резници. Резниците се оформят 7-9 см дълги и се засаждат в сандъче или саксии с пясък или се потапят в съд с вода. Ако температурата е 21-25 градуса, вкореняването протича за около 20 дни. От вегетативните пъпки по-късно се развива надземната част. Сортовете със светла вертикална ивица по листата се размножават само с вкоренени издънки, тъй като при получените от листни резници екземпляри ивицата изчезва.

Сансевиерата е красива, но прочиства и въздуха в стаята
6341

Последни материали
Виж
Архитект® – още един голям и иновативен проект на БАСФ, реализиран в партньорство с българските фермери
Поевтиняването на зърното бе с най-голяма тежест за спада в индекса на ООН
Продължава слабото понижение на цените на храните в света
При значителен спад в доставените количества от основните конкуренти
Износът на замразени малини от Украйна за САЩ скочи 6 пъти
Сушата през 2021 и 2022 година натисна производството и съответно износа
Унгарските пчелари също страдат от нелоялната конкуренция
При проверка на местен язовир извадиха поредните 1250 метра бракониерски мрежи
Дариха 40 килограма уловена от бракониери риба на зоопарка в Бургас
Изплащането започва още идната седмица
Обявиха ставките по de minimis от меморандума
Свързани материали
Виж
Настанете растенията в големи съдове, заради коренищата им
Мечовете на сансевиерата
Приятели на SINOR.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
SINOR.bg 2003 - 2023
Essential SSL
RSS новини