Начало » Хоби земеделие » Цветарство
18.11.2017 г.

Сансевиерата е красива, но прочиства и въздуха в стаята

Това е едно от широко отглежданите растения в съвременна Европа. На Стария континент тя е гостенка от тропичните области на Азия, Африка и остров Шри Ланка. Търсенето на това растение се увеличава след публикациите за неговата способност да прочиства замърсения въздух. Установено е, че разгражда 50% от бензола и около 14% от трихлоретилена.
Сансевиерата (Sansevieria trifаsciata) е растение от семейство Лилиеви (Liliaceae). Развива подземно видоизменено стъбло, превърнало се в силно коренище, което расте хоризонтално. На цвят най-често е червено. От него дружно излизат много на брой кожести , типично сукулентни, вертикално изправени, с нетрадиционна форма листа. Наподобяват меч, което е дало повод за един от синонимите на растението - индийски меч. Те достигат 40-50 см дължина и имат характерно изпъстрена с тъмнозелени и бледозелени хоризонтални ивици. По-високо се цени сортът Лаурентии, чиито листа имат декоративен светъл кант встрани. Съвременните тенденции в цветарството са насечени към миниатюрните растения, затова се налага сортът Голден хании. Неговите листа са групирани в типична розетка. Те са около 20 см дълги, с удължено елипсовидна форма, завършат с бодилче и светлите кантове от двете им страни са широки почти колкото пъстрия кант в средата. Растенията цъфтят рядко и то в по-напреднала възраст. Цветовете са дребни, белезникавожълти с червен оттенък и с приятен аромат. Подредени са класовидно в съцветия, които достигат до 1 метър.
По отношение на условията на средата сансевиерата определено е топлолюбиво и светлолюбиво растение. Само при достатъчно светлина листата са с изящни багри и шарки. Благодарение на резервните хранителни вещества в листата и на кожестата им повърхност растението понася промените на температурата и влажността на въздуха в помещението. Изисква умерено поливане. Излишъкът на влага е вреден, особено през зимата, когато поливките трябва да са съвсем редки. Леката почвено-торова смеска се съставя от чимова почва, листовка, напълно разложен оборски тор и пясък в съотношение 3:1:1:1. Сансевиерата се отглежда в ниски и широки, добре дренирани саксии, тъй като кореновата система е плитко разположена.
Растенията се размножават чрез коренови издънки или чрез листни резници. Резниците се оформят 7-9 см дълги и се засаждат в сандъче или саксии с пясък или се потапят в съд с вода. Ако температурата е 21-25 градуса, вкореняването протича за около 20 дни. От вегетативните пъпки по-късно се развива надземната част. Сортовете със светла вертикална ивица по листата се размножават само с вкоренени издънки, тъй като при получените от листни резници екземпляри ивицата изчезва.

Сансевиерата е красива, но прочиства и въздуха в стаята
6855
 

Последни материали
Виж
За Кампания 2023
ДФЗ преведе над 7,3 млн. лева на 725 биопчелари
Всички заявления трябва да имат статус Чакащо ръчно зареждане в ИСАК
До 13 август се подават електронни формуляри в СЕУ за Кампания 2024
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 юли – 1 август 2024 година
Сушата се завръща с високи температури
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-26 юли 2024 година
Трета седмица не помръдват котировките за зърно и слънчоглед на борсата
Съвети за градинаря
Причини за напукване на доматите и необходими мерки
Срещи с бранша
Днес и в понеделник ДФЗ ще плати субсидиите за биопчелари и биоживотновъди
Свързани материали
Виж
Настанете растенията в големи съдове, заради коренищата им
Мечовете на сансевиерата
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини