Начало » Хоби земеделие » Цветарство
18.11.2017 г.

Сансевиерата е красива, но прочиства и въздуха в стаята

Това е едно от широко отглежданите растения в съвременна Европа. На Стария континент тя е гостенка от тропичните области на Азия, Африка и остров Шри Ланка. Търсенето на това растение се увеличава след публикациите за неговата способност да прочиства замърсения въздух. Установено е, че разгражда 50% от бензола и около 14% от трихлоретилена.
Сансевиерата (Sansevieria trifаsciata) е растение от семейство Лилиеви (Liliaceae). Развива подземно видоизменено стъбло, превърнало се в силно коренище, което расте хоризонтално. На цвят най-често е червено. От него дружно излизат много на брой кожести , типично сукулентни, вертикално изправени, с нетрадиционна форма листа. Наподобяват меч, което е дало повод за един от синонимите на растението - индийски меч. Те достигат 40-50 см дължина и имат характерно изпъстрена с тъмнозелени и бледозелени хоризонтални ивици. По-високо се цени сортът Лаурентии, чиито листа имат декоративен светъл кант встрани. Съвременните тенденции в цветарството са насечени към миниатюрните растения, затова се налага сортът Голден хании. Неговите листа са групирани в типична розетка. Те са около 20 см дълги, с удължено елипсовидна форма, завършат с бодилче и светлите кантове от двете им страни са широки почти колкото пъстрия кант в средата. Растенията цъфтят рядко и то в по-напреднала възраст. Цветовете са дребни, белезникавожълти с червен оттенък и с приятен аромат. Подредени са класовидно в съцветия, които достигат до 1 метър.
По отношение на условията на средата сансевиерата определено е топлолюбиво и светлолюбиво растение. Само при достатъчно светлина листата са с изящни багри и шарки. Благодарение на резервните хранителни вещества в листата и на кожестата им повърхност растението понася промените на температурата и влажността на въздуха в помещението. Изисква умерено поливане. Излишъкът на влага е вреден, особено през зимата, когато поливките трябва да са съвсем редки. Леката почвено-торова смеска се съставя от чимова почва, листовка, напълно разложен оборски тор и пясък в съотношение 3:1:1:1. Сансевиерата се отглежда в ниски и широки, добре дренирани саксии, тъй като кореновата система е плитко разположена.
Растенията се размножават чрез коренови издънки или чрез листни резници. Резниците се оформят 7-9 см дълги и се засаждат в сандъче или саксии с пясък или се потапят в съд с вода. Ако температурата е 21-25 градуса, вкореняването протича за около 20 дни. От вегетативните пъпки по-късно се развива надземната част. Сортовете със светла вертикална ивица по листата се размножават само с вкоренени издънки, тъй като при получените от листни резници екземпляри ивицата изчезва.

Сансевиерата е красива, но прочиства и въздуха в стаята
6789
 

Последни материали
Виж
Правителството одобри коефициента по Закона за експортното застраховане за 2024
Министерският съвет прие решение за отнемане на земеделски земи от Министерството на отбраната
Ще се проведе на 24 юни в Люксембург
Одобрена е българската позиция за заседанието на Съвета на ЕС
Решения на Министерския съвет
Първи промени в горските такси, които от 2013 г. не са пипани
Решения на Министерския съвет
През миналата година фонд „Земеделие“ е превел на стопаните над 2,8 млрд. лв.
Вносът е нараснал с 4 на сто с основен доставчик Украйна
Износът на мека пшеница от ЕС изостава с 5 на сто 20 дни преди края на сезона
Свързани материали
Виж
Настанете растенията в големи съдове, заради коренищата им
Мечовете на сансевиерата
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини