Начало » Хоби земеделие » Цветарство
01.10.2017 г.

Мечовете на сансевиерата

Настанете растенията в големи съдове, заради коренищата им

Сансевиерата (Sansevieria) е едно от най-невзискателните растения за вътрешно озеленяване. Известни са около 60-70 вида предимно многогодишни тревисти, които образуват къси сравнително дебели коренища. Листата са плоски, месести, плитки с водоносен паренхим. При някои видове те са мечовидни, силно удължени, плоски, при други - къси и заоблени. Цветовете представляват дълги цилиндрични тръбици и нямат особена декоративна стойност.

Пръскайте през лятото
Сансевиерата изисква лека отцедлива почвена смеска, съставена от прегорял оборски тор, чимовка и пясък. Отглежда се в по-големи съдове, тъй като коренищата нарастват и изпълват саксиите. Растението се подхранва през пролетта и лятото. През топлите месеци се препоръчва пръскане и оросяване, особено ако листата са прашни. Сансевиерата понася повече сух въздух, отколкото прекомерна въздушна влажност. Мечовете не са взискателни към светлина. Понасят засенчване и помещение без пряка слънчева светлина. Оптимална температура в границите на 18-20С. Поддържането на високи температури през зимните месеци нарушава покоя и ритмичността на развитие на растението. Ниските температури и голяма влажност причиняват загниване на листата.

Вземете резници или разделете
Сансевиерата се размножава чрез листни резници и чрез делене. За резници се използват старите узрели листа, които се нарязват напречно на 4-5 см дълги парчета и се поставят вертикално в пясък за вкореняване при температура 18-29С. След около 4-5 седмици в основата на резниците се образуват вегетативни пъпки, които дават корените и листата на новите растения. При домашни условия и за по-бързо вкореняване се използва делене на част от коренището заедно с 1-2 листа. Този начин се прилага в повечето случаи при видовете с шарени листа.

Видове
Sanseviera zeyloniae произхожда от Индия. Листата са изправени, мечовидни, месести, дълги до 90 см и 15 см широки. Красиво изпъстрени с напречни сребристи ивици.
Sanseviera trifasciata идва от Южна Африка. Има надлъжни периферни жълти ивици. Образува здрави и дебели коренища. Листата са твърди, мечовидни, достигат до височина 150 см и ширина 8-10 см. Обагрени са в тъмнозелено с широки светлозелени или сивкаво-зелени ивици. Листата са разположени в розетки.
Sanseviera Trifasciata golden Hahnii – сансевиера с малка височина до 20-30 см с жълти надължни ивици по листата.
Sanseviera Trifasciata Hahnii с височина на културна форма до 20 см. Листата са разположени по няколко в широка розетка. Разширени са в основата и са високи 15-16 см. С тъмнозелена багра с широки напречни светлозелени ивици.
Sanseviera Trifasciata Silver Hahnii – видът е без ивици, но с много светли почти сребристи листа и тъмнозелен ръб.

Мечовете на сансевиерата
18134
 

Последни материали
Виж
При пшеницата увеличението достига 84 на сто и е двойно при ечемика
Износът на зърно от Украйна нарасна наполовина от началото на сезона
Оферти за участие се приемат до 10 септември
Египет обяви нов търг за внос на слънчогледово и соево масло
Сушата и падналите на места градушки съсипаха реколтата
Гроздоберът в Стралджанско подрани при тройно по-ниски добиви
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 6-12 септември 2024 година
Времето се променя към неустойчиво с валежи от стопанско значение
Новият украински селскостопански министър е Витали Ковал
България имала интерес от внос на зърно и сухо мляко от Украйна
Закупено бе само половината от планираното количество
Фуражният ечемик поскъпна на търга в Йордания
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини