Начало » Хоби земеделие » Малката градина
18.11.2017 г.

От какво боледуват растенията

Гъбите са най-опасни, но и външните условия са важни

Болестите по растенията са от различно естество. Една не малка част от тях са т. нар. физиологически болести, които се дължат на неблагоприятни условия на външната среда. Под тяхното въздействие се нарушават физиологическите процеси в растенията и настъпват изменения, които в една или друга степен ги увреждат. Такова е действието на ниските температури (измръзвания през зимата, пролетни и есенни слани), действието на високите температури, на сушата, на излишната влага, липсата на някои необходими хранителни елементи в почвата (азот, фосфор, калий, калций), липсата на необходимите микроелементи (бор, манган, магнезий, мед, цинк и др.), попадане в почвата на вещества, които растенията не понасят. Растенията могат да се разболеят и ако във въздуха попаднат вредни прахообразни частици или газове. Към тази група повреди могат да се отнесат и фитотоксичните прояви на растителнозащитните препарати (пригори), получени при неправилен избор на несъвместими препарати (инсектициди и фунгициди), недобро почистване на пръскачката след работа с хербициди и др.

Паразитните заболявания
Много по-чести, по-разнообразни и по-опасни обаче са паразитните болести. Много голяма част от тях се причиняват от паразитни гъби. Тялото на гъбите им се състои от тънки нишки, наречени хифи. Хифите се натрупват и образуват мицела на гъбата. При развитието на гъбите се оформят различни плодни тела, в които се образуват техните семенца (спори). Спорите имат различна форма и големина и се образуват в многобройни количества. По различен начин, най-често посредством въздуха, водата, почвата, инструментите за работа, спорите попадат върху растенията. При необходимата влага и топлина те покълват и проникват в тях през водните и дихателни устица на листата или през рани. Техният мицел се разпространява между клетките, изсмуква хранителни вещества от тях и причинява различни болести. Заразяването на растенията може да стане и с части от мицела, които проникват в растителните тъкани и образуват нов мицел и спори.
Най-честите признаци на гъбните заболявания са: загиване на корените и стъблото; увяхване на цели растения или части от тях; пригорни петна с най-различна форма, големина и цвят по листата, стъблото, плодовете; разрушаване на части от растенията и превръщането им в черна главня; покриване на листата с гъбни плодоношения (ръжда, листна плесен); изгниване на плодовете, клубените, луковиците и др.; деформация на плодовете; листата и други.
Повечето от гъбите, причинители на болести, тях са устойчиви на неблагоприятните климатически условия, остават да зимуват в растителните остатъци и запазват жизнеността си дълго време. Борбата срещу гъбните болести по растенията се извежда с препарати, наречени фунгициди.

От какво боледуват растенията
22054

Последни материали
Виж
Архитект® – още един голям и иновативен проект на БАСФ, реализиран в партньорство с българските фермери
Поевтиняването на зърното бе с най-голяма тежест за спада в индекса на ООН
Продължава слабото понижение на цените на храните в света
При значителен спад в доставените количества от основните конкуренти
Износът на замразени малини от Украйна за САЩ скочи 6 пъти
Сушата през 2021 и 2022 година натисна производството и съответно износа
Унгарските пчелари също страдат от нелоялната конкуренция
При проверка на местен язовир извадиха поредните 1250 метра бракониерски мрежи
Дариха 40 килограма уловена от бракониери риба на зоопарка в Бургас
Изплащането започва още идната седмица
Обявиха ставките по de minimis от меморандума
Свързани материали
Виж
От какво се разболяват картофите по време на съхранение?
Диалогът и сътрудничеството с България са от решаващо значение за ключови теми, по думите на Стела Кириакиду
България запозна комисар Кириакиду с предприетите действия за превенция и управление на АЧС
Практика
Почвена микрофлора, заразена почва и методи за дезинфекция
В програмата са посочени приоритетните заразни болести и зоонози
Изменя се Националната програма за профилактика, надзор, контрол и ликвидиране на болестите по животните, включително зоонозите
Полезни съвети
Какви растения не трябва да се засаждат до ягодите
Есенно третиране на градината с карбамид срещу болести и вредители
Приятели на SINOR.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
SINOR.bg 2003 - 2023
Essential SSL
RSS новини