Начало » Хоби земеделие » Малката градина
15.11.2017 г.

С какво да покрием дръвчетата и храстите, за да ги запазим от студа

Еловите клони са най-универсалното укритие. Проблемът е, че не винаги може да се намери достатъчно време, за да се събере нужното количество и не по-маловажно е, че елата е растение, което трудно се възстановява. Затова се налага да се търсят и други начини, като използването на торф, листа, зебло. Разбира се може да пофантазирате и да създадете свое укритие “запазена марка”.

Юта
Платът от юта е въздухо- и водопроницаем, добре изсъхва на вятър и слънце. Покритите с него растения няма да изгният, а ще бъдат защитени от палещите слънчеви лъчи. Ютата е по-твърда в сравнение със зеблото, но значително по-мека от сламената рогозка и може да се използва за омотаване на дървета. Плат от юта обикновено се използва за ушиване на чанти, чували, но най-голямо приложение намира като покривен материал. За да се създадат стилни правоъгълни кутии първоначално се изработва скелет от дървени летви или дъски. Размерите на скелета варират в зависимост от големината на укриваното. Поставения около растенията скелет се омотава с плат отстрани, а при необходимост и във вид на конус – отгоре. Броят на слоевете зависи от големината на дупчиците - колкото по-широки са те, толкова повече намотки трябва да има. Ако разполагате с цяла група топлолюбиви растения може да ги обедините – два близо разположени екземпляра в една кутия. Няколко, стоящи редом едно до друго укрития изглеждат дори по-интересни особено, ако са с различна височина.

Сламени рогозки
В градината се използват гъвкавите плътни или с малки дупчици рогозки. Те се опъват върху конструкция. Топлолюбивите растения може да се укрият допълнително, като в горната част на скелета се поставят клонки. С меки рогозки може да се омотаят стволовете на големи дървета и засадените около тях растения. За по-голяма дълготрайност повърхността на рогозката се обработва със специален импрегнатор в светли тонове.

Екрани
Здравите и устойчиви към изменението на времето екрани се използват широко в качеството на ветробрани, при запълване на пространствата между стойки и беседки и под перилата на тераси и балкони. Те са изготвени от цели или разцепени стъбла от бамбук, светла тръстика, върбови пръчки и кора от иглолистни дървета. Може да се направят и от лоза или тръстика. Малки снопчета стъбла се привързват с тел през всеки 10 см. Екраните скриват долната част на хвойновите растения от слънчевите лъчи, а също така предпазват храсти и фиданки на дървета от набезите на гризачи. За тази цел е подходящ по-здрав материал от рода на бамбука.

Кошници и абажури
Симпатични сламени кошнички със своето “топло излъчване” в зимната градина напомнят за лятото. Те могат да бъдат най-различни: от стари и поправени кошници без дръжки до нови с похлупаци и забавни ръкохватки. Използването като укритие е затруднено поради малките им размери. Може да се прибегне до една хитрост – за по-големите растения да се подбере плетен абажур, който отдавна събира прах на тавана.

С какво да покрием дръвчетата и храстите, за да ги запазим от студа
6225
 

Последни материали
Виж
1558 проекти за технологична и екологична модернизация за над 320 млн. лв. са одобрени по НПВУ
Над 600 противоградови ракети са изстреляни в Пловдивско, Хасковско, Старозагорско и Сливенско през последните часове
Промените в Наредба за интервенциите по директни плащания са качени за обществено обсъждане
Започна Кампания 2024 по директни плащания
24 проекта за центрове за подготовка и съхранение на плодове и зеленчуци получават финансиране по НПВУ
ДФЗ изплати близо 10 млн. лв. на 5 094 малки фермери за Кампания 2023
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
Свързани материали
Виж
Дейността в обекта за дърводобив във Врачанско е спряна
Заловиха дървосекач при работа с чужда контролна горска марка
Провеждат се масови проверки на сечища в цялата страна
ГДБОП задържа организирана престъна група за незаконен дърводобив в Перник
Директорът на ЮЗДП проведе среща с представители на дърводобивни и дървопреработващи фирми
Преход към кръгова икономика в дървопреработката
България е сред първенците по отпадъци на глава от населението в ЕС
Срещи с бранша
Обсъждат се проблемите в горския сектор
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини