Начало » Новини » Страната
09.11.2017 г.

Биофермерите действат за връщане доверието към бизнеса

Новото ръководство на асоциация "Биопродукти"

Българските биологични храни се отличават с уникални качества, търсени са в Европа заради отличителния им вкус и е време да върнем доверието на родните потребители към тези продукти. С този призив ръководството на Българска асоциация „Биопродукти“ се обръща към министерството на земеделието, което се е ангажирало да започне бързи промени в нормативните документи, необходими за регулиране на производството, контрола и пазара на биохрани.

„Не може в „Метро“ да се продава биочесън от Чили за 24 лева килото, а български биопроизводител от Русенско да няма достъп до големите вериги, като в същото време прекупвачи му извиват ръцете с ниски цени“, посочи председателят на асоциацията Албена Симеонова.

Браншът е силно възмутен и от поведението на редица сертифициращи организации, които като контролни органи действат избирателно, толерирайки някои от новоизлюпените биоземеделци, чиято единствена цел е да получават евросубсидии, без да прилагат правилата за биопроизводство. В същото време реалните биоземеделци са санкционирани дори за минимални провинения, в резултат на което много от тях са отрязани от субсидии. До този момент 1 100 от общо 7 700 биоземеделци са отрязани от подпомагане, без да има конкретни мотиви за това.

Големият проблем за бранша дойде от европейската проверка през 2015 г. когато бяха установени сериозни провали при сертифициращите органи. След нея върху бранша беше лепнато петно, че в България масово се продават фалшиви биохрани, което рязко отдръпна потребителите от това производство.

„Ние не сме мошеници и настояваме да върнем доброто си име, затова при предстоящото председателство на България асоциацията е предложила българските биохрани да станат част от менюто, защото това е най-голямата реклама на страната“, посочи още Симеонова.

На този етап асоциацията води преговори с министерството на земеделието, но поради ограничен бюджет, заделен от министерството на Лиляна Павлова, все още не е ясно дали институциите ще намерят ресурс за подкрепа реалните биопроизводители.

Според Антон Величков, шеф на дирекция „Растениевъдство и биопроизводство“ в министерството на земеделието, биологичният сектор е сред приоритетите на ведомството. Пример за това според него е непрекъснато повишаващите се площи в страната. Докато през 2011 г. биопродукция се е отглеждала върху 266 хил. дка, то през 2016 г. те вече надхвърлят 1,6 млн. дка.

Конкретно по проблема със сертифициращите органи Величков обясни, че е сформирана е работна група по нова наредба за биологичното производството, както и за промени в Закона за прилагане на общата организация на пазарите. Чрез тях точно ще бъдат регламентирани изискванията към сертифициращите органи, осъществяващи контрола.

Самата Симеонова обясни, че ще настояват за европейски тип контрол от компетентни лица, тъй като 16-те сертифициращи организации разполагат с по един-двама експерти и до момента очевидно не могат да се справят с контрола върви всички биопроизводители.

Биофермерите действат за връщане доверието към бизнеса
8472
 

Последни материали
Виж
Аграрен университет - Пловдив
Отлични резултати oт опити с Принципал® Голд в АУ Пловдив
При лек спад в цената спрямо предишната тръжна процедура
Йордания купи на търг почти двойно повече фуражен ечемик от планирания
При свинското обаче приходите нараснаха въпреки спада в количествата
Франция сви рязко износа на месо
Песимистични прогнози за производство на зърно в Украйна през 2024 г.
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Свързани материали
Виж
Необходимо е обаче одобрението на министерския съвет
Планират подпомагане на биопроизводителите за участие в международни изложения
В поредно припяване на рефрена за коня и зелената трева
Целенасочена подкрепа за биопроизводството ще има през Стратегическия план
Албена Симеонова пред Синор.бг
По-висок бюджет за биопроизводство и спешна помощ за оранжерийните производители, настояват от асоциация „Биопродукти”
В срок от 15 дни след настъпването на промяната
Биопроизводителите на Екогрупо да уведомят ДФЗ за избора на нов контролен орган
Над 42 млн. лева са преведени на биопроизводителите за Кампания 2020
Получилите служебни писма трябва да представят нужната информация в посочения срок
ДФЗ уведомява биопроизводители за пропуски в документите за Кампания 2018
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини