Начало » Хоби земеделие » Цветарство
09.11.2017 г.

Как ни влияят растенията у дома

Пустинна роза (Adenium obesum) – това прелестно растение има дебели стебла и тънки кожести листа. Цъфти с красиви червено-бели цветове, често два пъти годишно.
Родината на това растение е Уганда, Кения, Танзания.
Пустинната роза се нуждае от много слънце и защитено от вятъра място. Почвата трябва да бъде постоянно влажна, но не поливайте прекалено обилно, иначе корените й ще загинат. Саксията на перваза на прозореца от време на време трябва да се завърта, за да може растението да се развива от всички страни равномерно.
Енергийните колебания на това растение са концентрирани. То помага много на тези, чиито мисли са разсеяни, а действията – непродуктивни.
При резитба или прищипване на филизите се появява отровен млечен сок. Старайте се да държите пустинната роза на места, където децата нямат достъп, както и домашните животни. Растението може да се настани на работното място, но не и в спалнята.

Венерини коси (Adiantum) – някои видове растения, отнасящите към семейство Адиантум, заради своите тънки перести, грациозни листа се отнасят към любимите стайни растения. Венерините коси пък имат тънки, черно-кафяви, блестящи дръжки, които се асоциират с женските коси.
Това растение може да се намери из всички тропически райони на света.
Растението се нуждае от полусянка и висока влажност. Водата за поливане трябва да не е хлорирана, да е мека, със стайна температура. В особено горещите периоди влажността в помещението може да се повиши с помощта на опръскване.
Венерините коси влияят преимуществено на нервната система и способстват за доброто оросяване на крайниците. Страхливите хора получават импулс да се вземат в ръце и да се освободят от избраната от тях изолация.
Венерините коси помагат особено да се усили женската енергия. Това растение обаче не трябва да се комбинира с „агресивни” растения, които имат бодлички или остри листа. То няма да расте в такова съседство и може да изгуби цялата си сила.
Енергията на това растение се разпространява на меки, спокойни вълни от центъра му.

Ехмея (Aechmea) – растението от семейство Бромелиеви е с дълги листа, които са покрити гъсто с шипчета. Листата са с бели линии и мраморни жилки. Здравите цветни стебла на прицветника са с причуцлива окраска.
Родина на това растение е Бразилия.
Ехмеята трябва да се държи на светло, не прекалено топло място с постоянна влажност, като се избягва преувлажнението на почвата. Саксията от време на време се обръща, за да се развива растението еднакво от всички страни.
Това растение помага на хора, които крият своята нежност зад въшна „бодливост”. Всеки, който има чувството, че към тях е отправена някаква агресия и не може да покаже своята чувствителност, меките си страни, ехмеята ще помогне да получите покой и да не се боите да покажете своите чувства.
Негативно реагират на ехмеята болни или загубили вътрешната си хармония хора, деца и животни.
Бъдете внимателни – не оставяйте ехмеята в помещения, където има много хора или в детската стая.
Ехмеята изпраща отбранителни енергийни потоци.

Алое (Aloe) – това растение се отнася към семейството на лилиумите. То е ниско, с късо стебло и събрани в розетка листа, и се ползва с много любов.
Родината му е Южна Африка, Мадагаскар.
Алоето трябва да се настани на светло място и при обилно поливане това непретенциозно растение не се нуждае от много грижи.
Фокусира енергията, придава сила, и образно казано, сваля на земята мечтателите, витаещи в облаците. Помага на нерешителните хора да започнат да действат.
Дебелите му, месести листа съдържат сок, който е лечебен за кожата и при възпаления на лигавици. Бъдете внимателни – при бременност не се препоръчва да се използва!
Алоето намира своето приложение в хомеопатията, в козметиката, в медицината, а също така и за самостоятелно използване. Алоето е добра защита от негативната енергия.
Сред населението на Карибските острови и в цяла Латинска Америка алоето е най-предпочитаното лечебно растение. Едва ли има болест, която това растение не лекува. В Мексико, Колумбия и Венецуела то се нарича още „притежаващо святост и знание” и вярват, че ако принесете жертва на живеещата в него богиня и й се помолите, то тя ще дари хората със здраве, богатство и мир.
Алоето понижава съдържанието на отровни вещества, през нощта отделя кислород и поглъща въглеродния диоксид. Прекрасно е за спалните помещения!
Енергията му се движи отвън навътре към центъра на розетката.

Ананас (Ananas) – това привлекателно саксийно растение има гъста розетка от листа с остри краища. В домашни условия цъфти рядко.
Родината на ананаса са тропическите региони на Централна и Южна Америка.
Трябва да държите ананаса на много светло място, но без върху него да попадат преки слънчеви лъчи. Постоянно трябва да го поливате с мека вода.
Ананасът не само ще ви даде бодрост, но и ще укрепи духа ви и ще ви поддържа в мислите и действията ви.
Индийците ползват всички части на това растение. Плодът на ананаса има диуретично действие. Смесен с къри, той повишава потенцията.
Енергийните струи се ускоряват от центъра към края на растението.

Антуриум (Anthurium) – от представителите на семейство Ароидни антуриумът, известен още като „цветето фламинго” се различава със своите бели, червено-оранжеви или жълтеникави цветове, събрани като в кочан, който е обкръжен от необикновени червени или разноцветни връхни листа, или покривала. Някои видове от това растение имат интересни, с мраморни жилки или с остра форма листа.
Родина са му влажните тропически гори на Централна и Южна Америка.
Растението трябва да се държи на топло, светло или полусенчесто място, скрито от преките слънчеви лъчи. Трябва да го поливате постоянно, с топла и мека вода. През пролетта и лятото е нужно често да го опръсквате, но в никакъв случай да не попадат капки върху листата му, защото ще се получат бели петна.
Това растение оказва положително въздействие на хората, които по-скоро ще отидат встрани, отколкото да демонстрират умения, а също така и на тези, при които разумът владее чувствата им. Антуриумът добре преразпределя енергията в помещението.
Антуриумът отстранява вредните вещества, такива, като ксилол, тулуол и др. Увлажнява въздуха.
Енергията му се движи по каналите отгоре надолу и след това отново нагоре.

Арукария хетерофила (Araucaria heterophylla) – това вечнозелено хвойново дръвче с растящи перпендикулярно на ствола клонки достига в стаята височина до 2 метра. Наричат я още стайна ела.
Родината й е остров Нордфолк и островите между Австралия и Нова Каледония.
Арукарията се нуждае от светло, но в обедните часове укрито от преките слънчеви лъчи място. Тя добре понася прохладните помещения. Трябва да се полива с топла нехлорирана вода. В отопляемите помещения, където светлината пада само от едната страна, арукарията расте несиметрично.
Растението активизира всички функции на тялото, действа възбуждащо и способства творческата и жизнената активност.
Това растение подхожда за работното място, например, за приемната, но влияе зле на хора с холеричен темперамент. Енегрията на арукарията може да помогне да опознаете себе си. Както стайната ела се нуждае от пространство за равномерен растеж, така и на вас ви е нужно пространство и време за това, че да растете и духовно, и интелектуално.
Арукарията овлажнява добре въздуха и отстранява отровните вещества.
Арукарията има силна, нуждаеща се от пространство енергия. Тя се усеща и е трудно да я игнорирате.

Аспарагус (Asparagus) – храстовидното, късостволо растение с изправени или лазещи вдървесиняващи се филизи и игловидни листенца. Много видове аспарагус цъфтят.
Родината му е Африка и Азия.
Аспарагусът се нуждае от топлина и светлина, но не слънчево място. Почвата трябва да е постоянно влажна, поливайте я с топла вода и в никакъв случай не допускайте пресъхване. В топлите жилищни помещения трябва постоянно да опръсквате растението.
Аспарагусът е енергиен вентилатор, което действие се увеличава в зависимост от вида и структурата на растението. Ако нещо е излязло от вашия контрол, ако нещо не се получава в работата ви, аспарагусът ще ви помогне. Той подхожда превъзходно за работните и учебни помещения. Но не го поставяйте в спалнята.
Растението се използва в хомеопатията и в народната медицина.

Златен бамбук (Bambusa vulgaris) – в своята родина това тревисто растение може да достигне височина от много метри, но в саксия то е съществено по-малко. В зависимост от вида с течение на времето то може да достигне от 2 до 3 метра. Това необичайно растение с красиви листа и предимно зелени дълги стебла често се продава във вид на вкоренена част от ствола.
Родината му са тропическите региони на Азия.
Златният бамбук обича слънчевите и топли места и постоянното поливане. Тези условия ще осигурят появата на нежни листа и екзотичен вид.
Стайният бамбук дава енергия на помещението, хората и животните. Той въздейства като катализатор и като уравновесяващ фактор. Заради високото съдържание кремъчна киселина това растение, в езотеричен смисъл, може да служи като пазител на информация.
Разпространените в целия свят видове бамбук наброяват повече от 1000 и заедно с хризантемата, орхидеята и сливата в Азия се смятат за едно от четирите благородни растения и символизират Буда. Освен това заради гъвкавостта и едновременно здравината му бамбукът според Фън-Шуй се смята за въплъщение на енергията и прагматическите способности.
Енергията на бамбука прилича на облак, като към краищата тя отслабва.

Наклонена нолина (Beaucarnea recurvata) – това храстообразно или дървовидно растение от семейство Агаве може да достигне в родината при добри грижи височина от 1 метър. Неговите дълги тънки листа растат директно от клубеновидния удебелен ствол. В културни условия цъфти рядко.
Родината на нолината е Мексико.
Тя се нуждае от постоянно влажно и светло, слънчево място, но трябва да избягвате прекомерната влага. При висока температура на въздуха се нуждае от опръскване. Добре понася периодите на засушаване заради дебелия ствол, който събира вода.
Нолината има много силна успокояваща енергия, която на първо място може да помогне на нервните хора и на децата с повишена възбудимост. Също така може да даде енергиен импулс на тези хора, които са затрупани със стари проблеми.
Нолината се отнася към групата на растенията, които могат да преживяват. Нейния сукулентен ствол се явява акумулатор на влага, което осигурява съществуването на растението и през дълги периоди на засушаване.
Енергията на това растение се издига от ствола към листата, като фонтан. След това през листата тя отново слиза на земята.

Вечноцъфтяща бегония (Begonia semperflorens) – семейството на бегонията включва повече от 1000 вида и безбройно количество сортове. Заедно с цъфтящата и клубеновата бегония с особена популярност се ползват сортовете на вечноцъфтящата бегония. Цветовете на този вид могат да бъдат с най-различни оттенъци: от бяло и различни розови тонове до тъмночервено.
Родината на това растение е Бразилия.
Тя се нуждае от светло слънчево място, но расте и на полусянка. Трябва постоянно да я поливате с вода, която е мека.
Топлото “излъчване” на това растение ще ви позволи да забравите за настоящите проблеми и ще ви помогне да “родите” нови идеи и желания.
Действието на тези растения се увеличава, когато растат в група. Те са подходящи за болници, домове за стари хора, а също така и за хора, които нямат достатъчно добро настроение.
Енергията на това растение е свободна и мека, стремяща се нагоре и падаща отново надолу като фонтан.

Бугенвилия (Bougainvillee) – това бързорастящо храстовидно растение с разклоняващи се филизи може да достигне височина от 3-4 метра. Виолетовите, червените, розовите, белите или оранжевите прицветници около малките жълтеникави цветове ни напомнят за слънчевия юг.
Родината на това растение е Южна Америка.
Бугенвилията се нуждае от слънчево, топло, защитено от вятъра и дъжда място и обилно поливане през лятото. Отлично подхожда за зимни градини и прозорци, които излизат на юг. През лятото можете да я поставите на улицата или в градината.
Бугенвилията има силна живителна енергия, която е много подходяща за възстановяващите се от стрес и болести.
Животните също така обичат много това растение и често, ако се отглеждат навън, птиците могат да свият гнезда в него.
Енергията на това растение е топла, пулсираща, като възглавница.

Брунфелзия (Brunfelsia) – това прелестно растение расте в своята родина във вид на дърво или храст. То е покрито с кожести зелени листа и в зависимост от сорта цъфти с жълти, бели или виолетови – от светли до тъмни тонове – цветове, които като се отворят приличат на купичка.
Брунфелзията е родена в Централна и Южна Америка.
Нуждае се от светло и топло, а през зимния период прохладно място, с не прекалено сух въздух. Трябва да поливате с топла мека вода. Ако искате да получите буен цъфтеж, то през зимата при ниски температури трябва да подхранвате усилено.
Брунфелзията помага на хората с интровертен характер, които не могат да изразят своите чувства. Тя помага и за развитието на творческите сили. Тя е подходяща за всякакъв вид работни помещения, както и за такива с терапевтичен характер.
Енергията на брунфелзията се движи по кръг, на импулси, които са с посока отвътре навън.

Кактуси (Cactaceae) – семейството на кактусите наброява хиляди видове. За да могат в екстремалните условия на живот да изпаряват колкото се може по-малко вода и да се защитят от слънцето, кактусите имат причудлива форма – те са с топчести или колоновидни стебла. Листата им са придобили формата на бодли. Цветовете на кактусите имат много различни разцветки без черно и синьо.
Родината на кактусите е пустинята, преди всичко в Америка.
Тези растения растат добре в топли, слънчеви места и се нуждаят от силно поливане.
Те са агресивни растения. Те предизвикват страх, раняват енергийно и ни правят агресивни. Колкото са по-дълги и тънки бодлите им, толкова са по-агресивни те. Хората, които работят или живеят сред кактуси, трябва да спазват дистанция, тъй като в противен случай могат да станат агресивни или пък да изпаднат в депресия. Въпреки това обаче кактусите са идеална защита от негативната енергия, която идва отвън.
Енергията им се движи отвътре навън.

Калцеолария, чехълче (Calceolaria) – характерният признак на това растение са двуустните цветове с издута долна част. Цветовата гама включва различни оттенъци на жълтото, оранжевото и червеното. Цветовете в по-голямата си част са двуцветни, на точици или с тигрова окраска. В стаята се използват само едногодишни хибриди на калцеоларията, размерът на чиито цветове може да бъде до няколко сантиметра.
Родина на калцеоларията е Централна и Южна Америка.
Растението трябва да стои на светло, но не слънчево място, най-добре е на полусянка и при обилно поливане, особено през лятото, то ще ви награди с богат цъфтеж. Корените й винаги трябва да бъдат влажни, но не мокри. Преовлажнението може да доведе до гибел.
Калцеоларията повишава активността и донася радост. Тези хора, които не допускат никого до себе си, често играят ролята на клоуни или пък са все с второстепенни задачи, тъй като трудно изразяват чувствата си, с помощта на калцеоларията ще могат да разкрият вътрешния си свят.
Енергията на това растение е кръгова, “весела” и се движи по спирала отвън навътре.

Камелия (Camellia) – вечнозелен храст с блестящи кожести листа и привлекателни големи розови, червени, бели или двуцветни цветове.
Родината й е Източна Азия.
Камелията предпочита светлите, но не слънчеви, полусенчести места и се нуждае от обилно поливане с мека вода. Излишната вода, както и пресушаването трябва да се избягват. През зимата трябва да намалите поливането. Затворените, страхвилите хора (особено жените) могат да се възползват от енергията на камелията, която ще им помогне да станат по-открити към другите и да осъзнаят собствената си красота, привлекателност и сила.
Това много чувствително растение, което се нуждае от специални грижи, е предназначено за тези помещения, където няма особена смяна на енергията (спалня, стая за почивка и медитация, жилищни помещения, където няма много хора). Камелията понася съседство с растения само с мека енергия (палмите и кактусите не са подходящи). Растенията, цъфтящи в червено, ще ви помогнат при сексуални проблеми. За камелията трябва да се грижат само едни и същи хора.
Енергията й е много мека, излизаща от центъра като спирала, насочена навън.

Декоративен пипер (Capiscum annuum) – това растение, роднина на пипера, обикновено се продават през есента преди Рождество. След цъфтежа цветът се превръща в чушка с яйцевидна или заострена форма, първо е зелена, а след това жълта, оранжева, червена, виолетова или дори бяла на цвят. Всички зелени части на това растение са отровни.
Родина на този пипер е Централна и Южна Америка.
Растението трябва да бъде държано на светло, слънчево място, редовно да се полива. Почвата трябва да бъде влажна, но не мокра.
Пиперът оказва най-добро въздействие на разстояние 3-5 метра и може да помогне при липса на мотивация, ниско кръвно налягане, невъзможност да се съсредоточите. Растението подхожда за работни помещение, но хората с холеричен темперамент трябва да бъдат внимателни. Не трябва да поставяте декоративния пипер в спалнята или детската стая. Дръжте го далеч от малки деца, които могат да бъдат привлечени от пъстрите му плодове.
Пиперът се използва в хомеопатията, в ароматерапията и класическата медицина.
Потъркайте ръце, докато се затоплят, след това ги подръжте над растението на разстояние 10-20 см. Чувствителните хора ще усетят сърбеж по дланите си!
Енергията на това растение възбужда. Движи се към върха.

Церопегия (Ceropegia woodii) – тънките, гладки филизи на това растение израстват до 2 метра дължина. Месестите листенца във формата на сърце от горната страна са светлозелени, със сребристи рисунъци, а от долната са розовеещи. Виолетовите, приличащи на малки свещи цветове радват очите ви през цялата година.
Родината на това растение е Южна Африка.
То се нуждае от много слънце и обилно поливане. Избягвайте преовлажняването!
Церопегията подобрява настроението, излъчва покой и надеждност и стабилизира равновесието на душата и тялото.
Колкото по-често разделяте и раздавате това растение на свои близки, толкова повече радост и любов то ви носи.
Енергията на церопегията е мека, движеща се по кръг и образува спирала.

Хамедорея или планинска палма (Chamaedorea elegans) – изящната планинска палма има тънък и зелен ствол, от който леко повисват перести листа. Още младо това растение цъфти с метловидни съцветия с кръгли жълти цветове. Стайната палма рядко плодоноси.
Родина на това растение е Мексико, Гватемала.
Хамедореята трябва да се държи на светло или полусенчесто място с висока влажност. През лятото се полива обилно, а в горещините листата му се опръскват. Не допускайте преполиване! При сух въздух листата започват да покафеняват.
Планинската палма се препоръчва на тези хора, които искат да угодят на всички, не обичат и не ценят самите себе си. На скромните хора планинската палма ще помогне да формират положително отношение към себе си. Тя е подходяща за офиси, лаборатории, гостни, защото осигурява добра атмосфера.
Енергията й е вълнообразна и мека.

Хлорофитум (Chlorophytum comosum) – това прелестно растение от семейство Лилиуми се отнася към непретенциозните стайни растения. Дългите му зелени или жълто-зелени на линии листа са събрани в прикоренови розетки. Малките звездовидни цветове се появяват на жълти стеблени съцветия, на края на които след това се виждат многобройни млади розетки с листа.
Родина на това растение е Южна Африка.
Хлорофитумът може да се настани във всяко кътче на дома ви. Нуждае се от равномерно овлажняване на почвата. Подходящ е за всякакви помещения, като осигурява добро настроение. В безизходица или при напрегната работа дава нови сили и енергия.
Това растение има силата да неутрализира отровите в помещенията, където се намира, затова то трябва да е една от първите покупки за нов дом. Когато сложите много растения едно до друго, то енергията им се усилва.
Енергията на хлорофитума излиза от средата му като фонтан, а на края на листата му се образуват нови искри на енергия.

Храстовидна хризантема (Chrysanthemum frutescens) – това любимо на много хора саксийно растение се украсява през лятото с безбройно много бели, жълти или розови цветове. Листата му могат да бъдат зелени, сиво-зелени или сребристи. Заедно с храстовидните растения се предлагат също така и високостволни видове с корона с топчеста форма.
Родина на хризантемата са Канарските острови.
Това непретенциозно, здраво растение цъфти пищно на слънчево и светло място при обилно поливане.
Хризантемата има живителна сила и придава на всеки организъм хармония. Тя се препоръчва на хората, които въпреки суетата и стреса искат да имат “свежа” глава.
Силата на това растение зависи от количеството на цветовете. Ако не цъфти, то от него излиза малко енергия. Тя се движи по спирала нагоре, излизайки от цветовете му.

Цисус, стайна лоза (Cissus) – това растение се отнася към лозовото семейство. Листата му в зависимост от вида могат да бъдат с различна форма. Цветовете са дребни, в стайни условия се появяват рядко. Като стайна култура се използват видовете C. antarktica, C. rhombifolia, C. Striata.
Родина на цисусът са тропиците и субтропиците.
Растението се нуждае от светло или полусенчесто място, където не огрява пряко слънце и обилно поливане.
От стайната лоза излизат ритмично позитивни горещи импулси. Такова растение е полезно на нерешителните хора и тези, които се занимават с рутинна работа. На импулсивните хора с холеричен характер цисусът може да подейства негативно. Не трябва да го поставяте в спалнята.
Виещите се цисуси изглеждат добре в качеството си на ампелни растения или за озеленяване на отделни части от помещенията.
Цисусът има пулсираща, спираловидна енергия, която излиза на импулси.

Лимон (Citrus) – това вечнозелено дърво е с кожести, тъмнозелени листа. От белите или кремави цветове израстват съблазнителни плодове. И цветовете, и листата излъчват силен аромат.
Родина на тази култура е Азия, тропиците и субтропиците.
Растението се нуждае от светло, слънчево място и редовно обилно поливане. Трябва да избягвате водата, която съдържа хлор. В периода на цъфтеж по-добре не пипайте цветовете и не пренасяйте растението на друго място.
Благодарение на своя аромат цитрусовите култури способстват за правилното дишане и подобряват концентрацията. Проблема със спазмите в областта на главата и шията може напълно да бъде отстранена. Понижава страха преди училище и този от отказ.
Реагира на въздушните течения и не е подходяща култура за деца.
Енергията на лимона превръща негативните кобелания в позитивни. Тя се разпространява като облак.

Кокосова палма (Cocos nucifera) – в родината си кокосовата палма заради своите плодове се отнася към едни от най-полезните растения и достига височина до 30 метра. Тя често се продава във вид на поникнал орех, но такива растения рядко се отглеждат в саксии.
Родината на тази култура са тропическите райони по цялото земно кълбо.
Растението трябва да се държи през цялата година на топло, влажно и светло място, през лятото защитено от слънчевите лъчи. Субстратът трябва да е равномерно увлажнен. Препоръчва се редовно опръскване. Растението се нуждае от много светлина и през зимата, затова трябва да осигурите допълнително осветление през кратките зимни дни.
Кокосовата палма въздейства благотворно на хората, които не могат да изразят своите чувства, не могат да разкажат за своята агресия, гняв, унижение, разочарования. Хората, които остро се нуждаят от любов, изпитват особено привличане от кокосовата палма.
Енергията на кокосовата палма се движи като стрела от върха срещу слънцето.

Кротон (Codiaeum variegatum) – това много красиво растение демонстрира богатство от форми и окраски на листата. Цветната му палитра обхваща жълтото, оранжевото, зеленото до пурпурното и почти черното. Има и видове с листа на точки, петна или линии. Това обичано и разпространено саксийно растение лесно хвърля листата си, ако не получи правилните грижи.
Родина му е Югоизточна Азия.
Растението се нуждае през цялата година от влажно, топло и много светло място, но през лятото трябва да е защитено от слънчевите лъчи. Полива се редовно с вода, която е мека, и се опръсква. Избягвайте въздушните течения. През зимата поливайте с по-малко вода. Не допускайте да остава вода в подложката.
Кротонът може да мотивира безинициативните хора. Той дава и импулси, които не ни остават да захвърлим работата си насред пътя.
Кротонът повишава настойчивостта, помага да получим признание и затова е подходящо растение за работното място.
Той има много силен поток от енергия, който се движи като вихър от центъра на растението към края на листата му.

Дървото на живота (Crassula arborescens) – това саксийно растение може да достигне височина от 1 метър. То има дебел ствол и разклонена корона. Листата са яйцевидни, сиво-зелени с бял налеп. Розовите цветове се появяват рядко.
Родината на дървото на живота е Южна Африка.
Това непретенциозно растение трябва да се разполага на светло и слънчево място, през лятото то може да стои навън, но скрито от дъжда, в този период от време поливайте умерено.
Дървото на живота способства за доброто настроение, помага на затворените хора да разкрият себе си.
Китайското учение Фън Шуй смята това растение за притежател на добра енергия. Ако го поставите редом с портокалово дърво и цъфтяща хризантема, то финансовото ви положение ще се подобри.
Енергията на дървото на живота е спираловидна и се разпространява около листата му.

Персийска циклама (Cyclamen persicum) – това клубеново растение се отличава с изискани удължени цветове с най-разнообразни оттенъци и форми и красиво контрастиращи листа със зелен цвят или мраморни рисунки.
Родината му е южната част на Европа и Средиземноморието.
Персийската циклама се нуждае през цялата година от светло, прохладно (не повече от 16 градуса) място. През лятото се полива така, че почвата да е винаги влажна, но в никакъв случай мокра. Трябва да наливата водата само върху почвата.
Персийската циклама активизира работата на сърцето и кръвообращението. Ако имате чувството, че не ви обичат, то тогава трябва да си вземете циклама.
При добри грижи с възрастта цикламата става все по-красива. Ако се отглежда на групи, то нейното въздействие се увеличава.
Енергията на цикламата е топла и излиза равномерно от вътрешността на растението.

Циперус (Cyperus) – тази блатна трева ни привлича с красотата на листата си, събрани в розетка на дълги, тънки стебла, и с дантелените си цветни чадърчета.
Родината на това растение е Мадагаскар.
Циперусът се нуждае от светло, влажно и топло място през цялата година. Освен Cyperus alborstriatus всички останали видове могат да се поливат, като се налива вода в подложката.
Растението ни ободрява. В стаята работи като генератор на енергия. Циперусът обаче не трябва да бъде поставян в спалнята! Той е подходящ за тези помещения, където се сменят събитията. То е любимец на децата, а и на котките също.
Енергията на циперуса се движи като фонтан отдолу нагоре.

Дифенбахия (Dieffenbachia) – това растение с декоративни листа има много сортове. Те се отличават по размерите и формата на листата, а също така и по кремавите или бели петна по тях.
Родината му са тропическите региони на Централна и Южна Америка.
Дифенбахията се нуждае цяла година от топло, полусенчесто, светло, влажно място. Редовно поливайте с мека вода със стайна температура. Листата трябва периодично да се измиват внимателно с вода, като се отстраняват увехналите.
Имайте предвид, че всички части на това растение са отровни, затова те са опасни за деца и животни!
Енергията на дифенбахията се концентрира в центъра и се издига нагоре. Тя е подходяща за хора, които са заети с умствена работа, и за тези, които дълго време прекарват за бюро. Активизира и двете полукълба на главния мозък, помага при нарушение на кръвообращението на мозъка.
Енергията на дифенбахията се издига по спирала отдолу нагоре.

Венерина мухоловка (Dionaea muscipula) – това необичайно растение е рядък гост сред стайните растения. Листата на това насекомоядно цвете имат крилати дръжки и две пластинки. Когато насекомо кацне върху тях, пластинките веднага се затварят.
Родина на венерината мухоловка е Америка.
Тя трябва да се държи през цялата година на влажно, а през лятото на прохладно място. Това растение трябва да се полива редовно с мека вода. Не може да се приспособи към отопляеми помещения. През зимата температурата на въздуха не трябва да превишава 12 градуса.
Венерината мухоловка може да активизира хората и да ги направи много агресивни. Растението не е подходящо, ако в дома си имате деца, животни и болни хора.
Енергията й е силна и води до нарастваща активност. Тя се движи по спирала отдолу нагоре.

Драцена (Dracaena) – това растение с декоративни листа може да достигне голяма височина в стайни условия. Драцената има дебел ствол, който завършва с корона с дълги, повече или по-малко широки листа, които в зависимост от сорта могат да бъдат с разноцветни линии или пъстри. Старите растения имат разклонен ствол и могат да цъфнат.
Родина на това растение са Канарските острови, Африка, Мадагаскар, Азия.
Драцената се нуждае през цялата година от топло, полусенчесто място; пъстролистните сортове трябва да се държат на по-светло място, отколкото едноцветните. По време на растежа трябва да поливате постоянно и обилно.
Драцената възбужда, дава жизнени сили, хармонизира, оказва равномерно въздействие на хората и животните. Тя е много добро стайно растение, което се грижи за приятния климат в помещението и положителната енергия.
Най-подходящи за хората и животните са енергийните колебания, които са идват от драцените с дебели, наведени надолу листа. Тогава енергията се движи като фонтан нагоре и след това надолу.

Как ни влияят растенията у дома
12599
 

Последни материали
Виж
Откриване на изложението „Техномебел"
Призив за сертифициране на българската дървесина
Пролетната сеитба обаче върви с изпреварващо темпо
Състоянието на есенната пшеница в САЩ се влоши значително само за седмица
Позиции
Чорбаджийски: Несериозно е България да има само един евродепутат, защитаващ фермерите
Единственото условие за купувачите е сами да си осигурят превоза
Украински фермери започнаха да раздават кромида без пари
НАП напомня да се декларират земеделските субсидии до 30 април
Днес парламентарната комисия по земеделие има извънредно заседание
Ализан Яхова: Очакваме добри новини за украинската помощ на 24 април
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини