Начало » Хоби земеделие » Малката градина
09.11.2017 г.

Не оставяйте жадни овошките

Грижите на овощаря през целия живот на дръвчетата са насочени към постигането на ежегоден добър прираст на нова дървесина, особено при младите насаждения, и на богата реколта от висококачествени плодове. Такава е целта на всяка овощарска практика (торене, резитба и пр.), но колкото и полезна да е всяка сама за себе си, без нужната влага в почвата трудно може да се изявят нейните възможности. Тази истина още по-добре се разбира с настъпването на горещото време и обичайните летни засушавания.

Решението е напояване

Овощните дръвчета, разположени по северните склонове биват по-малко засегнати по време на летните засушавания, защото там влагата се задържа по-успешно за разлика от напечените от слънцето южни изложения. Дълбоките и богати на органично вещество почви също задържат за по-дълго време попадналата в тях вода от валежите и я отдават постепенно на корените. На такива почви, особено с наклон към север, когато повърхностният пласт през лятото се поддържа в рохко състояние, може да се постигне нормално развитие на черешите, вишните, крушите, сливите и някои други видове и без напояване. Не може обаче да се радваме на едри праскови и ябълки без напояване. Истината е, че всички овощни видове се отплащат за напояването, а при екстремни суши страдат и най-устойчивите.

С малко вода, като без вода

Не са редки случаите, когато любители овощари изсипват по 1-2 кофи (15-25 л) вода на дръвчетата и тъй като правят това често, смятат, че са си свършили работата. Ефектът е нулев. Водата не стига до корените или ако все пак нещо стига, то е твърде малко. Повечето се изпарява. Ефектът от подобни поливки може да бъде и отрицателен. Когато се навлажнява само повърхностният почвен слой, младите дръвчета развиват плитка коренова система. При по-силно и продължително засушаване този слой се изсушава и дръвчето, което няма дълбоко проникнали корени, страда и може да загине.
При напояването на овощните дръвчета се постарайте да дадете толкова вода, колкото да навлажните равномерно целия почвен пласт, в който е разположена кореновата система. Този пласт за повечето овощни видове е около 100 см, но при някои случаи може да надхвърли и 150 см. Количеството вода (поливната норма), необходимо за навлажняване на коренообитаемия почвен пласт е различно според почвения тип, наличността на влага в почвата и възрастта на дръвчетата и се движи в границите между 30 и 120 куб. метра на декар (30-120 л на кв. метър). Като имате предвид това, към по-ниските стойности на поливната норма следва да се придържате на леките почви и при дръвчета с плитка коренова система, а към по-високите - на тежките почви и възрастни дръвчета с дълбоки корени.

Не е достатъчно, щом не е навреме

Напояването през юли и август е от особено голямо значение. Не само защото по това време настъпва естественото за нашите географски ширини засушаване. Наедряват плодовете и за да се охранят, корените трябва да извлекат от почвата много хранителни вещества, което без вода не може да стане. Това съвсем не значи, че може да бъдат пренебрегнати дръвчетата, от които плодовете вече са прибрани, като череши, вишни, ранни сортове кайсии, праскови и др. За тях напояването ще изиграе съществена роля в дооформяне на плодните пъпки за идната година.
Според засушаването през юли и август при ябълката обикновено се налагат 2-3 поливки с поливна норма по около 60-80 л/м2 вода. Първата е през втората половина на юли, което е около 3 седмици след обилното юнско напояване, а следващите - през 2-3 седмици според засушаването. Ще бъде много добре ако успеете 15-20 дни преди узряването на плодовете от даден сорт да полеете. Тогава напояването се отразява най-добре върху наедряването на плодовете. На крушите през този период 2-3 поливки с по 40-45 л/м2 вода също ще окажат благоприятно въздействие. Прасковата реагира много добре на напояването и 2-3 поливки през юли-август с по 40-42 л/м2 правят плодовете едри и сочни. За да не влошат обаче качеството им, последната поливка трябва да е не по-късно от 2 седмици преди узряването.
След беритбата, ягодите се поливат 2-3 пъти с по 30-60 л/м2. Тези поливки се отразяват много благоприятно върху залагането на цветни пъпки за идната година. След като привърши беритбата на малините и премахването на плододавалите леторасти, полейте според почвата и засушаването с поливна норма от 40 до 70 л/м2. Така ще израснат нормално новите и ще заложат плодни пъпки.

Не оставяйте жадни овошките
4562
 

Последни материали
Виж
Ще се представят над 100 производители
Безплатни 100 000 фиданки ще раздадат на фестивала „Семе българско”
Защо цветовете на разсада падат след засаждане на постоянно място?
Фермерите настояват за промени в Закона за застраховането
Градушка унищожи лозя и рози в село Баня, застраховките важат от първи май
Европейска асоциация за вълна
Бъдещи разговори в МЗХ
Отрязаните от украинската помощ производители на овес, ръж и тритикале очакват обезщетения
Румъния: Държавен служител е заподозрян в земеделска измама на стойност 561 000 евро
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини