Начало » Хоби земеделие » Малката градина
06.11.2017 г.

Как да подредим двора си?

При проектиране на дворните градини, трябва да се вземат под внимание много фактори – микроклимат, разновидност на почвите, нива на терена, изложение, възможности за напояване, място на застрояване на къщата или вилата, разположение на различните сектори, допълнителни сгради, законови изисквания и др. Така например, жилищните сгради в населените места се разполагат най-малко на 5 м от уличната регулационна линия и на 3 м от границите на съседите, а във вилните зони – на 5 м от съседите. Засаждането на овощни и декоративни растения трябва да отстоява на 3 м от границите на съседите с височина на растението до 3,5 м, а с височина от 2,5 до 3,5 м – 1,5 м и височина до 2,5 м – на 1 м от граничните огради. В двора жилищната сграда или вила, трябва да заеме таково място, че да не го засенчва. Най-добре е това да бъде северната или северозападната част на двора.
Декоративният сектор пък трябва да заема и да оформя най-представителната част от дома – пред входа и около къщата. Той включва жилището, украсна градина, скални кътове, езерца, пергола, детска площадка, беседка и др.
Овощният сектор включва овощните и ягодоплодните видове и евентуално малък участ с лози. В него може да бъде разположен малък домашен пчелин.
Зеленчуковият сектор ще се оформи от зеленчуковата градина. Най-добре е тя да се отдели от другата част с декоративни храсти.
Друг сектор това е група от обслужващи помещения – помещения за инструменти, препарати за растителна защита, навес за сечива и др.
Разполагането на автомобилния гараж трябва да бъде на такова място, че да не заема голяма част от двора за път. Най-добре е той да бъде изграден до улицата откъм северното или западно изложение на двора.
Всички сектори в двора трябва да бъдат свързани с художествено и функицонално оформени пътеки в свободен природен стил.

Как да подредим двора си?
16437

Последни материали
Виж
Австрия се интересува от обмен на породисти животни и генетичен материал
Утежняват правилата за превоз на животни в Европейския съюз
До средата на декември промените в националната стратегия за земеделие ще бъдат изпратени към ЕК
Скоро ще заработи нов сайт за Стратегическия план
В Италия конфискуваха ферма за връзки с мафията
Благотворително
Отново може да купите коледни елхички от горските с добра кауза
Почти 90 на сто от доставките идват от Украйна и Бразилия
Спадът във вноса на царевица в ЕС се задълбочава
Свързани материали
Виж
Приятели на SINOR.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
SINOR.bg 2003 - 2023
Essential SSL
RSS новини