Начало » Хоби земеделие » Малката градина
06.11.2017 г.

Как да подредим двора си?

При проектиране на дворните градини, трябва да се вземат под внимание много фактори – микроклимат, разновидност на почвите, нива на терена, изложение, възможности за напояване, място на застрояване на къщата или вилата, разположение на различните сектори, допълнителни сгради, законови изисквания и др. Така например, жилищните сгради в населените места се разполагат най-малко на 5 м от уличната регулационна линия и на 3 м от границите на съседите, а във вилните зони – на 5 м от съседите. Засаждането на овощни и декоративни растения трябва да отстоява на 3 м от границите на съседите с височина на растението до 3,5 м, а с височина от 2,5 до 3,5 м – 1,5 м и височина до 2,5 м – на 1 м от граничните огради. В двора жилищната сграда или вила, трябва да заеме таково място, че да не го засенчва. Най-добре е това да бъде северната или северозападната част на двора.
Декоративният сектор пък трябва да заема и да оформя най-представителната част от дома – пред входа и около къщата. Той включва жилището, украсна градина, скални кътове, езерца, пергола, детска площадка, беседка и др.
Овощният сектор включва овощните и ягодоплодните видове и евентуално малък участ с лози. В него може да бъде разположен малък домашен пчелин.
Зеленчуковият сектор ще се оформи от зеленчуковата градина. Най-добре е тя да се отдели от другата част с декоративни храсти.
Друг сектор това е група от обслужващи помещения – помещения за инструменти, препарати за растителна защита, навес за сечива и др.
Разполагането на автомобилния гараж трябва да бъде на такова място, че да не заема голяма част от двора за път. Най-добре е той да бъде изграден до улицата откъм северното или западно изложение на двора.
Всички сектори в двора трябва да бъдат свързани с художествено и функицонално оформени пътеки в свободен природен стил.

Как да подредим двора си?
16883
 

Последни материали
Виж
Ефектът от изпълнението на Стратегическия план за 2023 ще се види едва през 2025 г.
Младите фермери са заявили 81 на сто от допустимите за подпомагане площи през 2023 г.
София ще посрещне над 500 делегати от 150 държави
Междуправителствения комитет по изменение на климата ще заседава в България
Осъдиха директора на Центъра за оценка на риска по храните на Литва за подкупи
Борба с неприятелите
Памуковата нощенка е сериозен враг на домати, пипер и доста плодове
Анализ на пазара
Пазарът на пшеницата колабира
Украйна въвежда минимални цени на аграрната продукция при износа
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини