Начало » Новини » Интервю
03.11.2017 г.

Редно е директните плащания да се превеждат в рамките на месец за всички фермери

Радослав Христов от Тракийската асоциация на зърнопропроизводителите:

sinor

Неотдавна от министерството на земеделието обявиха, че имат готовност в края на декември да преведат на фермерите средствата по схемата за единно плащане на площ, така както стана и в края на 2016 година. Какви са плюсовете и минусите на това решение, с този въпрос се обърнахме към Радослав Христов, председател на Тракийската асоциация на зърнопроизводителите и бивш председател на НАЗ (Националната асоциация на зърнопроизводителите).

Г-н Христов, доволeн ли сте, че средствата ще постъпят в сметките ви още в края на годината?

Не съм съвсем сигурен в положителните страни на това решение, защото след миналогодишното плащане в края на 2016 г. на практика бяхме облагодетелствани само ние, зърнопроизводителите, докато голяма част от останалите сектори получиха парите си едва след половин година, като по много схеми плащанията се точеха с месеци.

Именно затова и от страна на Националната асоциация на зърнопроизводителите поставихме въпроса дали не е добре всички директни плащания да се превеждат наведнъж в началото на 2018-а, защото съгласете се, че се получава странно - едни да получат субсидиите през декември или януари, а други – чак през май.

Администрацията се оправдава с необходимото време за контроли, при това положение не смятате ли, че отново ще имаме протакване в плащанията като през 2016 г.?

Съгласни сме, че определени схеми няма как да бъдат преведени още през януари и февруари, но основните плащания и за агроекология, и за необлагодетелствани райони е възможно да се преведат навреме – това са ангажименти, които са поети преди няколко години и схемите би трябвало да са изчистени. Вече трета година сме по новата ОСП и процедурите не би трябвало да са нещо ново нито за Разплащателна агенция, нито за министерството.

Именно затова искам да изразя личното си мнение, че дори е по-добре плащанията да се забавят за един или два месеца, но абсолютно всички земеделски производители да получат парите си накуп. Защото малко или много ние сме конкурентни помежду си и когато един бъде финансиран по-рано от другия, за мен това не звучи добре.

Знам, че всички схеми и мерки не могат да бъдат платени в един ден, но могат да бъдат платени в един месец. Така сроковете за плащания по отделните схеми ще бъдат уеднаквени.

Как успяхте счетоводно да изчистите проблемите си, след като през 2016 г. за първи път получихте директни плащания в началото и в края на годината?

Това е другият сериозен проблем, който сме го дискутирали с администрацията, но засега ефектът си остава само на наш гръб. Защото когато се съберат две субсидии в една година, изведнъж ти трябва да платиш двоен данък, а той се превежда авансово. И когато в края на годината правиш изравнителните вноски, съответно ако си внесъл повече или по-малко, тогава получаваш санкция.

Още по-голям е проблемът с преотстъпения корпоративен данък. Година по-рано ти знаеш какви инвестиции да направиш, за да получиш тази отстъпка, но когато министерството изведнъж реши да стовари двете субсидии в една година, тогава няма как да калкулираш предварително по-високата инвестиция.

Защото на практика декемврийското плащане си е непредвидено плащане -независимо, че го обявяват два месеца предварително и това коренно променя счетоводната политика на стопанствата. Най-вече инвестиционната ти политика, защото преотстъпеният корпоративен данък трябва да бъде инвестиран двойно през следващата финансова година.

И как успявате да излезете от тази ситуация?

Трудно е за колегите. И основният проблем е в липсата на предвидимост. Ако си спомняте още през 2011 г., когато бяхме на жълтите павета и протестирахме срещу късното изплащане на субсидиите, още тогава едно от основните ни искания, които поставихме, беше да има ясни правила и предвидимост.

Тогава заедно с премиера Бойко Борисов и финансовия министър Симеон Дянков подписахме финансово споразумение, според което плащанията да се извършват през януари на следващата година. Но виждате, че и досега това не се спазва. Продължаваме да работим на парче, правилата се променят в ход и всичко това води до дискомфорт у фермерите.

Интервюто взе:

Екатерина Стоилова

Редно е директните плащания да се превеждат в рамките на месец за всички фермери
25981
 

Последни материали
Виж
Азотна фиксация от въздуха с Утриша™ N
До +7кг/дка азот от въздуха – вече е възможно
Азия се затопля по-бързо от средното за света
Азия е най-засегнатия континет от промените в климата
Предстоящо
На 24 април Главчев, Петкова и Тахов се срещат с фермерски организации
БАБХ
От днес започва пролетната ваксинация на лисиците срещу бяс
Инспекция по труда
Гергьовден няма да се компенсира с допълнителен почивен ден и 7 май ще бъде работен
Служебен министър на иновациите и растежа
Росен Карадимов: Ще изработим нова стратегия на Българската банка за развитие
Свързани материали
Виж
Важно!
Планът за възстановяване и устойчивост „стои на трупчета“, гласуват важни законови промени
Нормативни промени
Директните доставки на първична продукция ще стават и в съседни области
Проверявяйте пощите си на 6 ноември!
Денков обещава до края на годината браншът да получи 700 млн. лв.
До 11 ноември се обсъждат последните промени в Наредба 3 за санкциите по директните плащания
Трябва да коригирате заявленията в СЕУ, ако са в червен цвят и пише „несъотвествие”
Стопаните получиха 22 млн. лева по механизма за финансова дисциплина за Кампания 2022
Важни промени
До 20 ноември може да коригирате грешки по заявленията за 2023 г.
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини