Начало » Хоби земеделие » Цветарство
02.11.2017 г.

Церопегия - растението може да издържа на жаркото слънце

Церопегията (Ceropegia) е един от най-изтънчените представители на семейство Asclepiadoceae. Нейна родина са тропическа и Южна Африка, Канарските острови и източна Индия, където виреят над 200 вида. Най-разпространен е CeropegiaWoodii – светлолюбиво суколентно растение с тънки нишковидни стъбла дълго до 2.5 м.
Церопегията образува неголеми обли клубени с диаметър до 2 см под земята и върху стъблата. Те се вкореняват добре заедно с малки резници от стъблото. Листата са малки, заоблени и сърцевидни с ширина до 2 см. Разположени са симетрично на малки дръжки. Горната страна на листа има сребрист рисунък на тъмнозелен фон, долната е едноцветна с червеновиолетова окраска.

Цветовете на церопегията са с необичайна форма. Напомнят окачени миниатюрни делвички обсипани отвътре с с копринени власинки в тъмнокафяво и виолетово. Разполагат се в пазвите на листата. Дължината им е до 4 см и имат розов цвят. Церопегията цъфти от пролет до късна есен.
Растението е доста непретенциозно. През пролетно-летния сезон се нуждае от подхранване – течен тор по 1/2 капачка разтворена в литър вода. Това става веднъж на две седмици, ако при засаждането са сложени торове с дълготрайно действие. Почвената смес за церопегията се състой от горска почва и чернозем, като обезателно се добавя ситен керамзит за дренаж.

Пресажда се и се вкоренява през пролетта и лятото. За размножаване се разделя плетеницата от нишковидните стъбла. Избират се по-едрите клубени с излизащите от тях стъбла дълги до 10 см. Предварително се подготвя не голяма саксия или контейнер с пясък и торопочвена смес. Повърхността се уплътнява и клубена леко се заравя. Съдът се поставя в найлонова торбичка, като не се затваря плътно отгоре и се поставя на светло и топло място.

Летните поливки трябва да са умерени, а зимните оскъдни, до пълно изсъхване на пръстта. Температурата на околната среда не бива да е под 13°С. Проветрявайте редовно. Церопегията се култивира в закрити помещения без да се изнася на терасата. Използва се в композиции с други суколенти в общи съдове за украса на интериора. Главните достойнства на това растение са оригиналността на нейния вид и способността да издържа на силно слънце на южни прозорци, без никакво засенчване. Разрастналият се храст създава жива ажурна завеса.

Церопегия - растението може да издържа на жаркото слънце
5211
 

Последни материали
Виж
За Кампания 2023
ДФЗ преведе над 7,3 млн. лева на 725 биопчелари
Всички заявления трябва да имат статус Чакащо ръчно зареждане в ИСАК
До 13 август се подават електронни формуляри в СЕУ за Кампания 2024
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 юли – 1 август 2024 година
Сушата се завръща с високи температури
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-26 юли 2024 година
Трета седмица не помръдват котировките за зърно и слънчоглед на борсата
Съвети за градинаря
Причини за напукване на доматите и необходими мерки
Срещи с бранша
Днес и в понеделник ДФЗ ще плати субсидиите за биопчелари и биоживотновъди
Свързани материали
Виж
Церопегия може да издържа на жаркото слънце
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини