Начало » Хоби земеделие » Малката градина
31.10.2017 г.

Кръвна въшка по ябълката

Появата на бели, пухкави, влакнести купчинки по клонките и в пукнатините на кората е много характерен признак, че ябълковите дървета са нападнати от кръвната въшка (Eryosoma lanigerum). Тя е познат опасен неприятел на ябълката, разпространен повсеместно у нас. По крушата се среща рядко.
Кръвната въшка принадлежи към групата на листните въшки – Aphidae, но вреди по различен начин. Развива безкрили и крилати форми. Тялото на безкрилите въшки има яйцевидна форма, дълго до 2 мм, оцветено червено-кафяво. От горната страна то е покрито с тънки, дълги, бели восъкоподобни власинки, които им придават пухкав вид. При смачкване от тях се отделя червена течност, от което идва и тяхното наименование. Крилатите женски са с тъмнокафяво тяло и имат снопче бели, восъкоподобни власинки на края на коремчето.
У нас кръвната въшка се размножава само по безполов начин и развива голям брой поколения (до 12-15). Зимува като млада ларва под напуканата кора, в открити рани, пукнатини в различни укрити места по клоните и стъблото, понякога и по плитките корени. При настъпване на пролетта ларвите се раздвижват, започват да се хранят, нарастват и се превръщат във възрастни женски, които по безполов начин раждат младите ларви. Развитието на отделните поколения протича за 20-25 дни. През лятото се появяват крилати въшки, които се разследват и преминават по нови дървета. През есента ларвите от последното поколение остават да зимуват.
При намножаването си въшките се заселват по младите клонки, по кората на клоните и стъблото, понякога и в основата му до корените. По тях те образуват многобройни плътни колонии. Въшките смучат сок от нападнатите части. От направените убождания кората се напуква, появяват се рани. По-късно засегнатите тъкани се разрастват, надебеляват и се образуват тумори, понякога доста големи. При по-силно нападение засегнатите клони изсъхват, дърветата отслабват и стават податливи на повреди от ниските зимни температури. Тези повреди са особено опасни за младите ябълкови дървета.

Кръвна въшка по ябълката
13280
 

Последни материали
Виж
За Кампания 2023
ДФЗ преведе над 7,3 млн. лева на 725 биопчелари
Всички заявления трябва да имат статус Чакащо ръчно зареждане в ИСАК
До 13 август се подават електронни формуляри в СЕУ за Кампания 2024
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 юли – 1 август 2024 година
Сушата се завръща с високи температури
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-26 юли 2024 година
Трета седмица не помръдват котировките за зърно и слънчоглед на борсата
Съвети за градинаря
Причини за напукване на доматите и необходими мерки
Срещи с бранша
Днес и в понеделник ДФЗ ще плати субсидиите за биопчелари и биоживотновъди
Свързани материали
Виж
Не подценявайте този вредител!
Кръвната въшка е опасен вредител по ябълката и крушата
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини