Начало » Хоби земеделие » Малката градина
29.10.2017 г.

Нефролепсисът обича северни стаи

Папратите са едни от най-изящните саксийни цветя. Не всички видове обаче понасят сухия въздух в помещенията. Най-красивият от тях е нефролеписът, който повече от два века е най-предпочитаното растение за стайна украса и същевременно най-малко капризно. Предава особен чар на по-малки помещения, ако е засаден в декоративни саксии.
Нефролеписът не е много придирчив към стайната температура, добре вирее на разсеяна светлина. През зимата се чувства уютно при температура от 13 до 15 градуса. Най-подходящи са помещенията със северно изложение. През лятото изисква повече влага: поливане и оросяване на листата. Не обича варовитата вода. Добре вирее в леки почви – смес от чимовка, листовка и пясък, а ако добавите и торф, ще се чувства отлично. Можете да приложите следната пропорция: 2 части торф, 2 части листовка, 1 част чимовка и 1 част пясък. Ако нямате торф, удвоете листовката.

Размножаване
Размножаването на нефролеписа става главно по вегетативен начин. При този вид папрат то е по-бързо, тъй като основното растение образува стъблени повлекла, способни за бързо вкореняване при допир с почвата. Размножаването може да стане и чрез спори, от долната повърхност на листата, но този начин не е подходящ при домашни условия. Някои видове папрати, като адиантумът, се размножават и чрез разделяне на туфите, но процесът е по-бавен.

Ако е сух въздухът, листата се повреждат
Това красиво листно-декоративно растение трябва да се наблюдава за появата на болести и вредители. При много сух въздух, недостатъчно освежаване и поливане, листата се повреждат. Изсъхналите дръжки се изрязват в основата. Листата не понасят тютюневия дим. Дръжте растението по-далече от източници на топлина и избягвайте да го излагате на пряка слънчева светлина – умерената стимулира растежа му.
През март и септември е добре да подхранвате с тор за зелени растения. Градинарите препоръчват през периода март – септември подхранването да става на всеки три седмици. Най-подходящи месеци за разсаждане са февруари и март.

Нефролепсисът обича северни стаи
7310

Последни материали
Виж
Очаква се прегласуване на член 9
Парламентът е в шах заради новите осигуровки за земеделските производители
„Празника на пелина“ ще се проведе тази събота в село Змейово
Предстоящо
От 17 до 20 януари 2024 г. ще се проведе 16-ият Глобален форум за прехрана и земеделие
ГДБОП задържа организирана престъна група за незаконен дърводобив в Перник
Архитект® – още един голям и иновативен проект на БАСФ, реализиран в партньорство с българските фермери
Поевтиняването на зърното бе с най-голяма тежест за спада в индекса на ООН
Продължава слабото понижение на цените на храните в света
Свързани материали
Виж
Приятели на SINOR.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
SINOR.bg 2003 - 2023
Essential SSL
RSS новини