Начало » Хоби земеделие » Малката градина
28.10.2017 г.

Изберете правилно веществата, които да помагат

Зеленчуковите растения изразходват в големи количества хранителни вещества, които извличат от почвата. Затова е необходимо редовно да им ги доставяте чрез торовете. Най-много се използват азотните, фосфорните и калиевите торове.

Азотът е един от най-важните елементи при храненето на растенията. Той влиза в състава на аминокиселините, от които са изградени белтъчините. Стимулира растежа, увеличава вегетационния период, забавя остаряването на листата, задържа зреенето на плодовете. Ако азотът не е достатъчен, то тогава се забавя вегетативният растеж, съцветията остават слаби, листата са светлозелени и се влошава химическият състав на зеленчуците. Но и прекомерното внасяне на азотни торове също може да е опасно. Така можете да влошите качеството на продукцията, да увеличите нитратите в зеленчуците и те да не могат да се съхраняват дълго време.
Фосфорът е съставна част на сложните белтъчини, които изграждат клетъчното ядро. Той влияе благоприятно върху растежа, плодородието, натрупването на захари и скорбяла. При достатъчно азотно хранене се ускорява зреенето на зеленчуковите плодове, а когато недостига растежът спира.
Калият е необходим за образуването на плодовете и по-добрата асимилация. При влажни условия повишава устойчивостта на зеленчуците към гъбните болести. При остър недостиг на калий растежът се забавя.

От азотните минерални торове най-често за зеленчуковата градина се използва амониевата селитра (амониев нитрат). Тя съдържа над 34% азот. Разтваря се бързо в почвата. Използва се за предсеитбено торене и за подхранване на растенията. Подходяща е за всички видове почви.
Амониевият сулфат съдържа около 20% азот, но при продължително торене може да направи почвите по-кисели, особено ако са леки и песъчливи. Можете да избегнете това, ако го комбинирате с оборски тор или периодично внасяте в почвата вар или костно брашно.
Карбамидът е много концентриран азотен тор. Съдържа 46% азот. Трябва да се използва при по-висока почвена температура. Подходящ е за всички почвени типове и видове зеленчуци.
От фосфорните минерални торове най-често приложение намира обикновеният, двойният и тройният суперфосфат (с 44-46% фосфор) и костното брашно. Обикновеният суперфосфат е праховиден, бързодействащ и е разделен на три категории – първо качество – с 20% фосфор, второ – с 16% и трето – с 14 %. Гранулираният обикновен суперфосфат е с по-добри физични качества от праховидния, затова ефектът от него е по-висок. Съдържа 20-22% фосфор.
Костното брашно е по-бавнодействащ фосфорен тор и подхожда за торене на кисели почви. Съдържа 28-34% фосфор, 0,59-1,5% азот.
От калиевите минерални торове за зеленчуците подхождат калиевият сулфат, калиевият хлорид и растителната пепел. Калиевият сулфат съдържа 48-52% калий и е подходящ за торене на всички видове зеленчуци, особено на картофите. Не използвайте калиев хлорид, защото хлорът намалява скорбялата в тях.
Растителната пепел превъзхожда промишлените калиеви торове. Съдържа от 20 до 30 % калий, още и фосфор, калций, магнезий, бор,манган и др.

Изберете правилно веществата, които да помагат
3087
 

Последни материали
Виж
За Кампания 2023
ДФЗ преведе над 7,3 млн. лева на 725 биопчелари
Всички заявления трябва да имат статус Чакащо ръчно зареждане в ИСАК
До 13 август се подават електронни формуляри в СЕУ за Кампания 2024
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 юли – 1 август 2024 година
Сушата се завръща с високи температури
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-26 юли 2024 година
Трета седмица не помръдват котировките за зърно и слънчоглед на борсата
Съвети за градинаря
Причини за напукване на доматите и необходими мерки
Срещи с бранша
Днес и в понеделник ДФЗ ще плати субсидиите за биопчелари и биоживотновъди
Свързани материали
Виж
Съвети за градинря
Ползите от земните червеи – „миньорите“ в почвата
Реколта
Основни причини да има повече мъжки цветове при тиквичките
Жътвата на есенниците започна 2-3 седмици по-рано с очаквания за добра реколта
Дъждовете през юни в Украйна попълниха запасите от влага в почвата
104,56 лв. на ха е ставката по еко схемата за запазване и възстановяване на почвения потенциал
Градушки в северните области унищожиха посеви с царевица и слънчоглед
Почвената суша в южна и източна Украйна вече се характеризира като силна
Почвени подобрители ПН-98 и ПП-76 за неутрализиране на кисели почви от Свилоза
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини