Начало » Хоби земеделие » Малката градина
28.10.2017 г.

Изберете правилно веществата, които да помагат

Зеленчуковите растения изразходват в големи количества хранителни вещества, които извличат от почвата. Затова е необходимо редовно да им ги доставяте чрез торовете. Най-много се използват азотните, фосфорните и калиевите торове.

Азотът е един от най-важните елементи при храненето на растенията. Той влиза в състава на аминокиселините, от които са изградени белтъчините. Стимулира растежа, увеличава вегетационния период, забавя остаряването на листата, задържа зреенето на плодовете. Ако азотът не е достатъчен, то тогава се забавя вегетативният растеж, съцветията остават слаби, листата са светлозелени и се влошава химическият състав на зеленчуците. Но и прекомерното внасяне на азотни торове също може да е опасно. Така можете да влошите качеството на продукцията, да увеличите нитратите в зеленчуците и те да не могат да се съхраняват дълго време.
Фосфорът е съставна част на сложните белтъчини, които изграждат клетъчното ядро. Той влияе благоприятно върху растежа, плодородието, натрупването на захари и скорбяла. При достатъчно азотно хранене се ускорява зреенето на зеленчуковите плодове, а когато недостига растежът спира.
Калият е необходим за образуването на плодовете и по-добрата асимилация. При влажни условия повишава устойчивостта на зеленчуците към гъбните болести. При остър недостиг на калий растежът се забавя.

От азотните минерални торове най-често за зеленчуковата градина се използва амониевата селитра (амониев нитрат). Тя съдържа над 34% азот. Разтваря се бързо в почвата. Използва се за предсеитбено торене и за подхранване на растенията. Подходяща е за всички видове почви.
Амониевият сулфат съдържа около 20% азот, но при продължително торене може да направи почвите по-кисели, особено ако са леки и песъчливи. Можете да избегнете това, ако го комбинирате с оборски тор или периодично внасяте в почвата вар или костно брашно.
Карбамидът е много концентриран азотен тор. Съдържа 46% азот. Трябва да се използва при по-висока почвена температура. Подходящ е за всички почвени типове и видове зеленчуци.
От фосфорните минерални торове най-често приложение намира обикновеният, двойният и тройният суперфосфат (с 44-46% фосфор) и костното брашно. Обикновеният суперфосфат е праховиден, бързодействащ и е разделен на три категории – първо качество – с 20% фосфор, второ – с 16% и трето – с 14 %. Гранулираният обикновен суперфосфат е с по-добри физични качества от праховидния, затова ефектът от него е по-висок. Съдържа 20-22% фосфор.
Костното брашно е по-бавнодействащ фосфорен тор и подхожда за торене на кисели почви. Съдържа 28-34% фосфор, 0,59-1,5% азот.
От калиевите минерални торове за зеленчуците подхождат калиевият сулфат, калиевият хлорид и растителната пепел. Калиевият сулфат съдържа 48-52% калий и е подходящ за торене на всички видове зеленчуци, особено на картофите. Не използвайте калиев хлорид, защото хлорът намалява скорбялата в тях.
Растителната пепел превъзхожда промишлените калиеви торове. Съдържа от 20 до 30 % калий, още и фосфор, калций, магнезий, бор,манган и др.

Изберете правилно веществата, които да помагат
3202
 

Последни материали
Виж
Предстои да бъдат определени ставките по преходната национална помощ
Увеличени добиви на тютюн и износ за 115 млн. евро отчитат тютюнопроизводителите
210 подадени проекта за над 184 млн. лв. ще бъдат оценявани по подмярка 4.2
До 15 ноември е отворен приемът на заявления за преструктуриране на лозята
Предвидени са 37 обучения в страната
Активно ще се рекламират родните биологични храни
Финансирана по програма LIFE
Международна конференция за възстановяването на горите
Компенсациите заради войната в Украйна
Еврокомисията разреши на България да отпусне 325 млн. лв. помощ за фермерите
Свързани материали
Виж
Съвети за градинаря
Влагозарядното поливане тази есен е задължително!
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 4-10 октомври 2024 година
Повсеместни обилни валежи ще продължат да подобряват запасите от влага в почвата
Обогатяването на почвата с дървесна пепел през есента е много полезно
Полезни съвети
Лекуване на почвата след заразяване на културите с фитофтора
(Продължение)
Почвената обработка в борба с плевелите след прибиране на реколтата
Важно за реколтата
Отстраняването на надземните части на картофите зависи от времето
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини