Начало » Хоби земеделие » Малката градина
27.10.2017 г.

Съчетавайте биологичните и химични препарати

Всяка година от края на октомври до края на декември заедно с провеждане на растително-защитните мероприятия, които включват варосване на стеблата с гасена вар, изрязване на изсъхналите клони, гъсеничните гнезда и др., се преглеждат внимателно и клонките на овощните видове. Здравите безкрили и крилатите кръвни въшки са оцветени от червено-кафяво до тъмнокафяво, покрити с памукоподобни бели власинки. Тези клонки с паразитираните въшки внимателно се изрязват и си оставят на хладно място на сянка. През пролетта клонките се използват за биологична борба с неприятеля. При установяване на голям брой загинали гъсеници по време на храненето им вътре или вън от гъсеничните гнезда, е добре внимателно да ги съберете в стъклен съд и ги запазите в хладилник. Така съхранени напролет, след стриване, смесване и филтруване на разтворите, с добавка на малко антибиотик, могат да се използуват за биологична борба. Същото се отнася и до гъсениците на ябълковия плодов червей, които се събират по това време на годината в ловните пояси.
Добрите стопани полагат грижи и за гнездата на мравките. Всеки мравуняк се покрива със защитна ограда, наподобяваща пирамида от дървени летви. Мравките са един от полезните видове в градината, които напролет се грижат за голям брой събрани насекоми и унищожени гъсеници.
През този период не трябва да забравяте и полезните птици. В градините се поставят хранилки и се сковават нови къщички за привличане на нови двойки от тях. Птиците също учавствуват в намаляване численността на неприятелите през цялата година.
Сега можете да си направите анализ на растителнозащитните мероприятия, които сте провели в градината. За следващата година би било правилно на мястото на някои инсектициди, поразяващи в голяма степен и полезните насекоми, да включите повече биологични препарати. Те са разработени на базата на различни болестнотворни микроорганизми и други полезни насекоми. Например, това е гранулозен вирус по ябълковия плодов червей в препарата мадекс, бактерията бацилус турингиензис в препаратите бактецин 1 ДП, батик, Д-стоп, къстъм ларво, лепинокс, турицид 48 ЛВ, форей, дипел, предназначен за борба с различни листогризещи насекоми. Абамектинът е синтез на щам от гъбата стрептомицес авертилис за борба с листни въшки и колорадски бръмбар. Азидарихтин е биологично активно вещество от растението азидирахта индика за борба с боровата процесионка. Биологичните препарати имат кратък период на последействие и се влиаят значително от въздействието на околната среда – температура, светлина, влага. Затова най-често се прилагат в комбинации помежду си и с други препарати.

Съчетавайте биологичните и химични препарати
4687

Последни материали
Виж
Австрия се интересува от обмен на породисти животни и генетичен материал
Утежняват правилата за превоз на животни в Европейския съюз
До средата на декември промените в националната стратегия за земеделие ще бъдат изпратени към ЕК
Скоро ще заработи нов сайт за Стратегическия план
В Италия конфискуваха ферма за връзки с мафията
Благотворително
Отново може да купите коледни елхички от горските с добра кауза
Почти 90 на сто от доставките идват от Украйна и Бразилия
Спадът във вноса на царевица в ЕС се задълбочава
Свързани материали
Виж
Борба с болестите и вредителите по домати, краставици и пипер през август
Владимир Аврамов, търговски представител за Североизточна България в отдел „Растителна защита”
Corteva Agriscience™ с точните предложения за есенната сеитба
Първото издание на „Байер Агро Арена“ 2023 г. се проведе в землището на село Горна Митрополия
„Байер“ показа утвърдени формули за успешна защита на пшеница
БАСФ с иновативна серия от интегрирани решения за устойчиво земеделие
Втора част
Химическият метод при растителната защита
Методология
Растителната защита не означава само борба с вредителите
Приятели на SINOR.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
SINOR.bg 2003 - 2023
Essential SSL
RSS новини