Начало » Хоби земеделие » Малката градина
27.10.2017 г.

Съчетавайте биологичните и химични препарати

Всяка година от края на октомври до края на декември заедно с провеждане на растително-защитните мероприятия, които включват варосване на стеблата с гасена вар, изрязване на изсъхналите клони, гъсеничните гнезда и др., се преглеждат внимателно и клонките на овощните видове. Здравите безкрили и крилатите кръвни въшки са оцветени от червено-кафяво до тъмнокафяво, покрити с памукоподобни бели власинки. Тези клонки с паразитираните въшки внимателно се изрязват и си оставят на хладно място на сянка. През пролетта клонките се използват за биологична борба с неприятеля. При установяване на голям брой загинали гъсеници по време на храненето им вътре или вън от гъсеничните гнезда, е добре внимателно да ги съберете в стъклен съд и ги запазите в хладилник. Така съхранени напролет, след стриване, смесване и филтруване на разтворите, с добавка на малко антибиотик, могат да се използуват за биологична борба. Същото се отнася и до гъсениците на ябълковия плодов червей, които се събират по това време на годината в ловните пояси.
Добрите стопани полагат грижи и за гнездата на мравките. Всеки мравуняк се покрива със защитна ограда, наподобяваща пирамида от дървени летви. Мравките са един от полезните видове в градината, които напролет се грижат за голям брой събрани насекоми и унищожени гъсеници.
През този период не трябва да забравяте и полезните птици. В градините се поставят хранилки и се сковават нови къщички за привличане на нови двойки от тях. Птиците също учавствуват в намаляване численността на неприятелите през цялата година.
Сега можете да си направите анализ на растителнозащитните мероприятия, които сте провели в градината. За следващата година би било правилно на мястото на някои инсектициди, поразяващи в голяма степен и полезните насекоми, да включите повече биологични препарати. Те са разработени на базата на различни болестнотворни микроорганизми и други полезни насекоми. Например, това е гранулозен вирус по ябълковия плодов червей в препарата мадекс, бактерията бацилус турингиензис в препаратите бактецин 1 ДП, батик, Д-стоп, къстъм ларво, лепинокс, турицид 48 ЛВ, форей, дипел, предназначен за борба с различни листогризещи насекоми. Абамектинът е синтез на щам от гъбата стрептомицес авертилис за борба с листни въшки и колорадски бръмбар. Азидарихтин е биологично активно вещество от растението азидирахта индика за борба с боровата процесионка. Биологичните препарати имат кратък период на последействие и се влиаят значително от въздействието на околната среда – температура, светлина, влага. Затова най-често се прилагат в комбинации помежду си и с други препарати.

Съчетавайте биологичните и химични препарати
5055
 

Последни материали
Виж
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-27април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата продължават да вдигат цените
Тютюнопроизводителите и занапред ще получават държавна подкрепа
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 април – 2 май 2024 година
Остава опасността от слани във високите полета на западна България
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Ще се представят над 100 производители
Безплатни 100 000 фиданки ще раздадат на фестивала „Семе българско”
Свързани материали
Виж
Борба с болестите и вредителите по домати, краставици и пипер през август
Владимир Аврамов, търговски представител за Североизточна България в отдел „Растителна защита”
Corteva Agriscience™ с точните предложения за есенната сеитба
Първото издание на „Байер Агро Арена“ 2023 г. се проведе в землището на село Горна Митрополия
„Байер“ показа утвърдени формули за успешна защита на пшеница
БАСФ с иновативна серия от интегрирани решения за устойчиво земеделие
Втора част
Химическият метод при растителната защита
Методология
Растителната защита не означава само борба с вредителите
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини