Начало » Хоби земеделие » Малката градина
27.10.2017 г.

Хибридните са предпочитани

Хибридните семена се произвеждат по-сложно от обикновените. Те са резултат от кръстосването на два сорта или на сорт и линия, получена вследствие по-продължително или по-кратко самоопрашване и отбор, или на две и повече линии и т.н. Растенията, произведени от хибридните семена, са с по-висока жизненост, с устойчивост към една или няколко болести, с по-добри стопански качества и продуктивност. Хибридните сортове се отличават и с еднаквост на външните белези. Градинарят обаче не бива да произвежда сам семена от хибридните сортове, тъй като резултатите ще го разочароват – получава се голямо разнообразие от форми, добивът намалява, влошава се качеството на продукцията, загубва се устойчивостта към болестите и др.

Съхраняването
По-продължителна съхраняемост имат добре узрелите семена, недозрелите бързо губят кълняемостта си. Благоприятна за запазване на зеленчуковите семена е ниската температура – 0-5С. При резки колебания и при високи температури на съхранение те скоро губят своята кълняемост.
Семената и помещението за съхранението им не бива да имат висока влажност. Бобовите и зелевите семена не трябва да имат повече от 9-11 % влажност, а другите – 12-14 %.

Накиснете и рътете
За да се ускори поникването, семената се накисват или рътят. Краставиците, дините, пъпешите и тиквите ускоряват плододаването с около една седмица, когато са засети рътени семена.
За да накиснете семената се поставят в платнени торбички, пълни 1/3 до ½ от обема им и се потопяват във вода. Водата се сменя един път в денонощието, а при семената от моркови, целина, магданоз, лук и – два пъти. За топлолюбивите култури (домати, пипер, патладжан, краставици, дини, пъпеши, тикви и тиквички, фасул) водата трябва да е 20-25С и 15-16С, но не по-ниска от 10-12С за хладолюбивите и студоустойчивите (зелеви, кореноплодни, листни и лукови). Семената на краставиците, дините, пъпешите и тиквите се киснат 8-15 часа, на доматите и пипера – около 24 часа, на магданоза, морковите, целината, луковите – близо две денонощия.
При рътенето семената се довеждат до покълване. Накиснатите семена се разстилат на тънък слой в подходящ съд, покриват се с влажно зебло и се държат при температура 20-25ºС. От време на време те се разбъркват, а зеблото трябва да е постоянно влажно. Когато 3-5 % от семената покажат кълнчетата си, рътенето се прекратява.
Преди сеитбата накиснатите и рътените семена се проветряват, за да се изпари повърхностната влага. Те се сеят само във влажна, добре обработена, рохкава и топла почва. Засетите в суха и студена почва семена лесно загиват.

Съвет
От доброто семе зависи какви зеленчуци ще пълнят градината. Въпреки че някои стопани сами произвеждат нужните им семена, повечето хора търсят готовите. Когато купувате, имайте предвид:
- избирайте семена само от специализирани лицензирани магазини;
- върху пликчето да е отбелязан сортът (хибрид или директен), кълняемост, срок на годност и др.
- ако сте избрали сорт, за който нямате много информация, посъветвайте се със специалист.

Хибридните са предпочитани
4037

Последни материали
Виж
България се въздържа за новите геновни практики
С още 4 държави искаме да има украинска помощ за фермерите през цялата 2024 г.
ДФЗ
Може да затваряте зявленията с подадени фактури за две екосхеми
Съвети към градинаря
Грешки, които често допускаме в есенните грижи за малините
Очаква се прегласуване на член 9
Парламентът е в шах заради новите осигуровки за земеделските производители
„Празника на пелина“ ще се проведе тази събота в село Змейово
Предстоящо
От 17 до 20 януари 2024 г. ще се проведе 16-ият Глобален форум за прехрана и земеделие
Свързани материали
Виж
Салатата Канариоле е търсена от потребители и производители и през лятото
Предложенията на Corteva Agriscience™
Хибридите Пионер в портфолиото за предстоящия сезон
Ден на отворените врати
Новите селекции на Института по царевицата в Кнежа
Новият сорт Виго за ефективна борба със зелената мозайка
Успешен сорт розов домат се справя с върховото гниене през лятото
Селекционната програма на Добруджански земеделски институт започва още през 1965 г.
Тритикалето обединява полезните свойства и качества на своите родители – пшеницата и ръжта
Приятели на SINOR.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
SINOR.bg 2003 - 2023
Essential SSL
RSS новини