Начало » Хоби земеделие » Цветарство
27.10.2017 г.

И през декември има какво да се прави, особенно при вечнозелените

Ако през първата половина на декември почвата все още не е замръзнала, вечнозелените растения трябва да се полеят още веднъж. Това е особено наложително, ако есента е била суха. Тези растения страдат през зимата много повече за вода, отколкото от студ, тъй като и през този сезон изпаряват вода чрез листата си.
При силен снеговалеж вечнозелените растения трябва да се пазят от повреждане.
Това може да се случи когато вали мокър сняг, който полепва по клоните, те натежават и могат да се счупят. Полепналият по тях сняг се отръсква и така се освобождават от него.
В шумата и клоните, с които понякога се защитават растенията, мишките си правят удобни зимни леговища и могат да нанесат различни повреди. Затова е необходимо на такива места да се разхвърлят отровни примамки. Те се поставят в тръбичка, за да не се повредят след намокряне от евентуален валеж.
През есенно–зимния сезон, когато светлината в стаите намалява чувствително, листата на някои бегонии опадват. В този случай трябва да се намалят поливките, докато са без листа. В противен случай корените им ще заболеят и те ще загинат. Цветята не трябва да се местят от топлите им места.
Ако в къщи има коледниче с добре развити пъпки, от средата на декември може да бъде поставено на топло място, за да може около Коледа и Нова година да започне да цъфти. Колкото на по–топло място е поставено, толкова повече трябва да се полива. Ако почвата му изсъхне, пъпките и цветовете му опадват. Не е необходимо да му се осигурява много светъл прозорец.
Щом пъпките на поставените на топло за форсиране зюмбюли и лалета достигнат на височина до върховете на техните листа, може да се отстранят “шапките” от тях. За да имат по дълго време цветове тези растения, трябва да бъдат поставени на двоен прозорец.
Поливането на амарилиса започва едва когато цветоносното стъбло се покаже извън луковицата. Дотогава трябва да се държи напълно сух, но на топло място. В противен случай това цветоносно стъбло може да остане скрито, а да покарат само листа. Докато не се покаже цветоносното стъбло, амарилисът не трябва да се поставя на светло. Най- важно е температурата в помещението да е около 18 – 20 градуса. Амарилисите, чиито цветоносни стъбла се покажат рано, трябва да се държат колкото е възможно на по – светло място. В противен случай те стават много високи.
Къпането на стайните декоративни растения е по-добро от измиването им. При измиването на листата има опасност от тяхното повреждане, дори и ако за целта се използва мека гъба. Поради това е по добре на всеки две седмици декоративните цветя да се поставят във ваната и да се изкъпват обилно с душа. Температурата на водата трябва да бъде около 20 градуса. Това е най-добрият начин да бъдат почистени от праха.

И през декември има какво да се прави, особенно при вечнозелените
3180
 

Последни материали
Виж
При лек спад в цената спрямо предишната тръжна процедура
Йордания купи на търг почти двойно повече фуражен ечемик от планирания
При свинското обаче приходите нараснаха въпреки спада в количествата
Франция сви рязко износа на месо
Песимистични прогнози за производство на зърно в Украйна през 2024 г.
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Обзор на Софийска стокова борса за периода 16-19 април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата вдигнаха оферти с до 40 лева на тон
Свързани материали
Виж
От пролет до есен
Да опознаем вечнозелените
Зелени багри за цялата година
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини