Начало » Хоби земеделие » Малката градина
26.10.2017 г.

Обърнете внимание на овощната градина през малкото хубави дни

Декември е най-зимния месец, но има и хубави дни, които могат да се използват за работа в овощната градина. До замръзване на почвата и ако температурата на въздуха не е спаднала под 5-6 градуса може да засаждате овощните дръвчета и малини. Ако настъпят по-големи студове, а вие вече сте се снабдили с фиданките, зазимете ги добре за пролетното засаждане.
Ако времето позволява, започнете резитбите за просветляване, а ако има болни клони или изсъхнали, изрежете ги. Внимавайте да не повредите здравите тъкани на ствола. Големите отрези намажете с блажна боя. Старата кора също остържете, съберете стърготините и ги изгорете. Намажете стволовете с 20% варов разтвор. Сменете старите ловни пояси. Там се крият много форми на неприятели, които могат да презимуват успешно.
Изрежете още отсега леторасти от някое плодно дръвче, за да си направите калеми. Съхранете ги добре в хладилник или отвън на защитено от слънцето място. Не вземайте за калеми лакомци, а едногодишни леторасти от южната страна на дървото и с добре развити пъпки.
Новозасадените ягоди често ни изненадват, като “изкачат” на повърхността на почвата. Това се дължи се на замръзването и размръзването на лехите, затова е добре леко да се притъпче почвата около растенията.
Не прогонвайте птиците от овощната градина. Те са ваши добри помощници. Хранят се с много от неприятелите на овошките. Но ако падне голям сняг, постарайте се да им предложите подходящо “жилище” и храна.
В лозето също се събират резници за вкореняване или присаждане от най-добрите лози. За по-малки площи те се правят на снопчета, които се съхраняват заровени в леко влажен пясък до около 10 см от основата им. Добре е да им поставите етикетчета с имената на сортовете.
В старите лозя в пукнатините на кората зимува най-често лозовата листозавивачка. Гъсениците на лозовата пъстрянка и сивата педомерка изгризват и унищожават целите пъпки. Зимното пръскане с 3% разтвор ЕМ 80 ги унищожава.
Полагат се грижи за съхраненото грозде, като се почистват загнилите зърна, при необходимост се проветрява помещението. Младите вина също са под строг надзор – ежеседмично доливане и първото претакане, ако не е направено в края на ноември.

Обърнете внимание на овощната градина през малкото  хубави дни
5319
 

Последни материали
Виж
Информационни срещи
Фермери към администрацията: Вашите грешки от Кампания 2023 година ни струват много пари!
Средствата за останалите 177 стопани ще бъдат преведени след края на административните проверки
3 192 стопани получиха общо над 5,1 млн. лева за зимни пръскания
Хитра измама
Трима италианци регистрирали земята на военновъздушната база Сигонела за субсидии
Мелиоративните мрежи в Украйна станаха със статут на недвижим имот
„Оптиком“ поема продажбите на австрийския лидер в износа на техника APV
Предстоящо
Официалното начало на жътвата ще се даде на 11 юни в Пловдивско
Свързани материали
Виж
Ползи и вреди
Мравки в градината и как да се избавим от тях
Можем да използваме канелата не само в кухнята, но и в градината
Пролетта ни зове – да се погрижим за ягодите!
„Цветна пролет“ ще се проведе от 3 до 7 април в Международен панаир Пловдив
Предстоящо
На 4 април важна среща на консервните заводи с градинари и овощари
Правила при използването на органичните торове
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини