Начало » Новини » Страната
24.10.2017 г.

Българските зърнопроизводители със съвместна декларация за бъдещата ОСП с държавите от Централна и Източна Европа

Снимка: НАЗ

Националната асоциация на зърнопроизводителите е подписала обща декларация със земеделските камари на страните от Вишеградската четворка (Чехия, Полша, Унгария и Словакия) плюс Естония, Литва и Хърватия за Общата селскостопанска политика (ОСП) на Евросъюза след 2020 г. Това е историческо постижение за родните зърнопроизводители, чиято организация за първи път имаше възможността да участва в подобни преговори и да защити позиция си на международно ниво, съобщиха от асоциацията.

Общият документ е обсъден по време на 67-ата среща на земеделските камари, проведена на 18 и 19 октомври в Будапеща. НАЗ е била представлявана от своя председател Светослав Русалов и Ася Гочева, изпълнителен директор на организацията. Поканата е била отправена като към една от представителните браншови организации в България.

След проведени задълбочени дискусии и дебати бе договорена обща позиция, подкрепена от НАЗ и Унгария и която на практика изменя Декларацията от Братислава, приета на 31 март 2017 г.

Декларацията ще бъде предоставена на европейския комисар по земеделие и развитие на селските райони Фил Хоугън.

По време на срещата бяха разисквани също въпроси, свързани с пазарите на земеделска продукция, реколтите в отделните страни, инициативата за устойчиво земеделие “BioEast” и употребата на продукти за растителна защита, съдържащи определени активни вещества.

Официално съобщение от срещата бе представено на пресконференция, дадена от ръководителите на земеделските камари.

Ето и комюникето, подписано на 67-мата среща от представителите на земеделските камари на страните от Вишеградската четворка, разширена с участието на представители на други държави-членки.

Представителите на Унгарската земеделска камара (NAK), представители на Земеделската камара на Чешката република (AKČR), представители на Националния съвет на полските земеделски камари (KRIR), представители на Словашката камара по земеделието и храните (SPPK), представители на Земеделската камара на Република Литва (ZUR), представители на Хърватската земеделска камара и Националната асоциация на зърнопроизводителите в България (НАЗ).

Представителите на разширената група от земеделски камари и Националната асоциация на зърнопроизводителите в България обсъдиха настоящата ситуация на пазара със селскостопански и хранителни стоки. Земеделските производители на страните-участнички страдат от екстремни метеорологични условия като суша, градушка и дъжд, които най-вероятно ще засегнат цялата реколта тази година.

Използването на продукти за растителна защита става все по-строго в Европейския съюз. Ето защо участниците в срещата обсъдиха и промените в разрешаването на използване на продукти за растителна защита (ПРЗ). Участниците стигнаха до извода, че този процес ще доведе до намаляване на добива, освен ако не бъдат направени основни промени в областта на разрешаването на средствата за растителна защита.

По отношение на Общата селскостопанска политика след 2020 г. е проведена дискусия, като бяха изменени две точки от Декларацията от Братислава, така че Унгарската земеделска камара и Националната асоциация на зърнопроизводителите в България също да могат да подпишат документа.

Представителите на разширената група на земеделските камари и Националната асоциация на зърнопроизводителите в България подкрепят изпълнението на целите на Инициативата за Централна и Източна Европа за основани на знанието селско стопанство, аквакултури и горско стопанство в биоикономиката – „BIOEAST”.

Участниците също така призовават европейските ръководители да гарантират справедлив баланс между потребностите на земеделските производители и устойчивостта при разработването на нова, модерна и опростена Обща селскостопанска политика.

Комюникето се изготви в Будапеща в 8 оригинални екземпляра – по един за всяка делегация и един за европейската земеделска организация COPA-COGECA.

Българските зърнопроизводители със съвместна декларация за бъдещата ОСП с държавите от Централна и Източна Европа
7434
 

Последни материали
Виж
1558 проекти за технологична и екологична модернизация за над 320 млн. лв. са одобрени по НПВУ
Над 600 противоградови ракети са изстреляни в Пловдивско, Хасковско, Старозагорско и Сливенско през последните часове
Промените в Наредба за интервенциите по директни плащания са качени за обществено обсъждане
Започна Кампания 2024 по директни плащания
24 проекта за центрове за подготовка и съхранение на плодове и зеленчуци получават финансиране по НПВУ
ДФЗ изплати близо 10 млн. лв. на 5 094 малки фермери за Кампания 2023
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
Свързани материали
Виж
Общо събрание на НАЗ
Камчийски и варненски фермери се присъединяват към асоциацията на зърнопроизводителите
След протестите
25 хиляди малки зърнопроизводители няма да доказват загуби
Зърнопроизводителите досега не са получавали средства по украинската помощ
Прецизират споразумението с протестиращите фермери в неделя
Министърът посочи как се работи по законодателните промени, за които настояват фермерите
Вътев: Вместо данъчни декларации, от зърнопроизводителите ще се иска само отчет за приходите и разходите
Карта на блокираните пътища
Фермерите се вдигат на протести на 6 февруари, недоволни от държавната подкрепа
От асоциацията се разграничават от искането за оставка на земеделския министър
НАЗ ще блокира 85 точки в страната от вторник, ако не договорят субсидии с правителството
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини