Начало » Хоби земеделие » Малката градина
24.10.2017 г.

Топлолюбивите растения зимуват вкъщи

Заедно със спокойно зимуващите в откритата почва многогодишници и едногодишните растения, чиито живот е само едно лято, в градината има и отделна група цветя: те по природа са многогодишници, но се отглеждат като едногодишни в регионите със студена зима. Тези топлолюбиви многогодишници загиват от студа, тъй като не успяват в условията на краткото лято напълно да реализират своите потенциални възможности за развитие и цъфтеж. Можете да удължите живота им, ако навреме ги пресадите през есента в саксии и ги съхранявате вкъщи до пролетта.
Топлолюбивите многогодишници зимуват добре на хладен светъл перзав на прозореца с много рядко минимално поливане. В прохладните условия на краткия ден развитието на растенията се забавя и в резултат на това те успешно се съхраняват до следващия сезон. През пролетта за тях се възобновяват нормалните грижи и скоро те могат да се засадят в градината или пък да се изнесат на балкона. Така те много бързо започват да растат, цъфтят по-рано получените от разсад, и в продължение на целия сезон радват с продължително и обилно цъфтене. Освен това топлолюбивите многогодишници се размножават вегетативно: чрез резници или с делене на храста, което позволява бързо да получите по-голямо количество млади растения. Затова по-рационално е да съхраните старите растения през зимата, отколкото следващата пролет отново да купувате разсад за тях, или пък да отглеждате от семена, и дълго да чакате да цъфнат. Този начин на съхранение на топлолюбивите растения в дома до пролетта е приемлив и за цъфтящите многогодишници, които се продават в саксии (хризантеми, гербери, карамфили и др.)

Можете да приберете вкъщи за зимата следните топлолюбиви расетния:
- Гацания – нискорастяц многогодишник със селени отгоре и сребристосиви отдолу листа. Отличава се с големи и странно оцветени цветове. Гацанията се пресажда в саксии много внимателно, без да се повреждат корените й, заедно с тужфата почва. При пресаждането в открита почва развилите се храсти на гацанията могат да се разделят.
- Цинерария – цени се не заради скромнитге цветове, а заради удивително красивите, сребристи листа. При отглеждането й от семена тя расте много бавно. При мека зима цинерарията може да презимува и навън и през пролетта да даде нови издънки, но старите листа, които са повредени по време на презимуването, трябва да се махнат. В саксията вкъщи цинерарията се съхранява през зимата идеално, а през следващия сезон бързо развива храста и цъфти.
- Петунията – многогодишник, който се съхранява в дома до пролетта и се размножава чрез резници. Иска ви се да съхраните през зимата удивителните кичести и мъхести цветове. През октомври петунията се изкопава, изрязват се дългите стебла, пресаждат се в саксия и се държат на прохладно място. През февруари саксията се пренася на топъл светъл прозорец, възобновява се редовното поливане и се подхранва. Младите филизи на петунията с 2-3 двойки листа се срязват и се засаждат в саксият с плодородна почва и слой пясък на повърхността, поливат се, прави се в саксията мини-оранжерия и се засенчват. Резниците редовно се проветряват, поливат се, пръскат се до вкореняването им (около 3 седмици), след това се разсаждат в чашки.
- Сурфинията – е хибрид на петунията с двуметрови стебла, които са посипани с многочислени големи цветове с различна окраска – в основата си са наситени, тъмни или светли в средата. Сурфинията също като петунията се съхранява през зимата и се поддава на размножаване чрез резници.
- Бакопа – многогодишно висящо и почвопокривно растение с яркозелени листа и малки бели цветчета. Бакопата лесно се размножава с резници, затова в началото на пролетта може да направите резници и да ги вкорените.
- Фелиция – многогодишно растение, което понася леките студове. Расте както на слънчево, така и сенчесто място в градината, добре се разраства на ширина. През есента разделената фелиция се пресажда в саксия и се поставя на прозореца.
- Остеоспермум – има невисоки силноразклонени храсти, покрити с многочислени съцветия с металически блясък. Тяхната тъмносиня среда със златни тичинки изглеждат ефектно на фона на листата с разнообразна окраска (бели, розови, пурпурни). Остеоспермумът цъфти обилно и продължително в лехата и като контейнерна култура, добре понася студа.
- Мушкато, фуксия, хибридните циганчета, вечноцъфтящата бегония – красивоцъфтящи, те се размножават чрез резници и се отглеждат в стаята или на балкона и украсяват градината през лятото. През есента, преди студовете маточните растения се изкопават и се пресаждат в отделни саксии или плътно по няколко бройки в една саксия. От останалите навън растения се взимат резници за вкореняване. През пролетта от маточника се режат нови резници, а изрязаните храсти могат заедно с младите отново да се засадят в градината. В открита почва топлолюбивите растения се засаждат след като изчезне опасността от пролетни студове.

Есенното пресаждане в саксията също така позволява да се предпазят от студа и да се удължи вегетацията на някои едногодишни за по-нататъшно размножаване:
- Подсунка – цъфти през лятото от юни до студовете. Осибено ефектни в градината са синята, лилавата, виолетовата подсунка. През пролетта от растенията, които са презимували вкъщи могат да се направят резници.
- Куфея – цъфти с ярки червени цветове без прекъсване от юни до студовете, красива е в лехите и в бордйрите. Висящите й стебла изглеждат великолепно във висящи кашпи. Куфеята се размножава добре чрез резници.
- Едногодишните гергини цъфтят също така красиво, обилно и дълго, както и многогодишните – узрелите им клубени също така могат да се изкопаят и да съ съхраняват до пролетта.

Топлолюбивите растения зимуват вкъщи
11351
 

Последни материали
Виж
За Кампания 2023
ДФЗ преведе над 7,3 млн. лева на 725 биопчелари
Всички заявления трябва да имат статус Чакащо ръчно зареждане в ИСАК
До 13 август се подават електронни формуляри в СЕУ за Кампания 2024
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 юли – 1 август 2024 година
Сушата се завръща с високи температури
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-26 юли 2024 година
Трета седмица не помръдват котировките за зърно и слънчоглед на борсата
Съвети за градинаря
Причини за напукване на доматите и необходими мерки
Срещи с бранша
Днес и в понеделник ДФЗ ще плати субсидиите за биопчелари и биоживотновъди
Свързани материали
Виж
Дъждувайте пипера, патладжана, морковите
Топлолюбивите зеленчуци не пият студена вода
Практика
Засаждане на топлолюбиви култури
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини