Начало » Хоби земеделие » Малката градина
26.11.2017 г.

Топлолюбивите зеленчуци не пият студена вода

Дъждувайте пипера, патладжана, морковите

Зеленчуковите култури не могат да се отглеждат без напояване у нас. Ако не им достига вода, те могат да намалят добивите си, но и висока влажност не трябва да се допуска.
Високите температури и незначителните валежи още през май налагат растенията да получат необходимото количество вода. Ако се засушат култури като салата, спанак, цветно зеле и др., те ще стрелкуват предивременно, на други – домати, краставици, пипер окапват цветовете и младите завръзи, а при трети – репички, целина, моркови и др. загрубяват кореноплодите.

Делят се на групи според нуждите
Едни от зеленчуци имат нужда от повече вода, а други от по-малко. Силно влаголюбиви са салатата, спанакът, цветното зеле, броколито, целината, репичките и др. Те са със слаба коренова система и с голяма листна маса. Изразходват повече вода и им е необходима висока влажност на повърхностния почвен слой. Влаголюбиви са и краставиците, доматите, пиперът, патладжанът, главестото зеле, праз, воден лук. Особено през вегетацията те трябва да получават достатъчни дози течност. Морковите, картофите, салатното цвекло, зеленият фасул, зеленият грах, тиквичките и др. предпочитат умерената почвена влажност. Дините, пъпешите, тиквичките могат влизат в групата на слабо влагоюбивите, които имат силно развита коренова система и извличат влага от дълбокият слой на почвата.
Зеленчуковите култури се различават и по изискванията си към относителната влажност на въздуха. Листните зеленчуци се нуждаят от по-висока влажност, а плодовите – домати, пипер, дини, пъпеши от по-малка в сравнение с краставиците и тиквичките.

Полейте, за да се вкоренят добре
През отделните фази на растеж и развитие зеленчуковите култури се нуждаят от различно количество вода. Най-големи са нуждите им през фазата на поникване. След като прорастнат се внимава с поливането. При засаждането на постоянно място осигурете вода, за да се вкоренят добре. По-късно количеството вода и времето за поливане се определя в зависимост от изискванията им. Значение оказва и температурата на поливната вода. По-топлолюбивите зеленчуци се поливат с вода над 14-16С, иначе се втрънчват. Полива се сутрин или в късните следобедни часове. Ако сторите това в горещината пиперът, патладжанът, краставиците, пъпешите и др. могат да забавят растежа си, да им окапят цветовете или да се деформират плодовете.
Зеленчуковите растения се напояват предимно повърхностно, с течаща вода по бразди или фитарии. Дъждуването е благоприятно за пипера, патладжана, зелевите култури, морковите, магданозът, зеленият фасул и др. За краставиците дъждувайте през нощта, за да се предпазят от болести и пригори.

Топлолюбивите зеленчуци не пият студена вода
5735

Последни материали
Виж
Австрия се интересува от обмен на породисти животни и генетичен материал
Утежняват правилата за превоз на животни в Европейския съюз
До средата на декември промените в националната стратегия за земеделие ще бъдат изпратени към ЕК
Скоро ще заработи нов сайт за Стратегическия план
В Италия конфискуваха ферма за връзки с мафията
Благотворително
Отново може да купите коледни елхички от горските с добра кауза
Почти 90 на сто от доставките идват от Украйна и Бразилия
Спадът във вноса на царевица в ЕС се задълбочава
Свързани материали
Виж
Приятели на SINOR.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
SINOR.bg 2003 - 2023
Essential SSL
RSS новини