Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
28.05.2015 г.

Засаждане на топлолюбиви култури

Практика

Farmer.bg

Все още можете да засадите топлолюбиви култури в градината – царевица, слънчоглед, краставици, боб и други, подсещат от руското списание „Стопанство”. От изданието споделят полезен опит за условията, при които засяването дава най-добър резултат, и за начините, по които трябва да стане то. Царевицата се засява на няколко пъти, за да се осигури най-доброто опрашване на растенията, твърдят руските специалисти. Обикновено това става на 3 пъти, а интервалът между отделните сеитби е от 5 до 7 дни. Най-добре е засяването на стане, след като почвата се нагрее до 10-12 градуса на дълбочина 6-8 сантиметра, на която се полагат семената. От гнездо до гнездо се оставя разстояние от 70 сантиметра, а между отделните редове – от 40 сантиметра.

За разсаждането на боба се използват най-големите семена. Полагат се на дълбочина 6-8 сантиметра, когато почвата се нагрее до 12-15 градуса, тъй като при по-ниски температури има риск от загниване. Между растенията в реда се оставят 30 сантиметра, а между редовете – 20 сантиметра, но при сортовете с по-дребни семена тези разстояния могат да бъдат скъсени с по 10 сантиметра. След засаждането лехите се поливат с топла вода, а още по-добре е да се покрият с найлон.

Слънчогледът се засажда в добре затоплена почва, като температурата на дълбочина 8-10 сантиметра трябва да достигне 10-12 градуса. Съвременните хибридни сортове, при които семената имат тънка люспа, се нуждаят от още повече топлина и затова се сеят още по-късно. Семената се полагат на дълбочина 6-8 сантиметра, а при по-дребните хибридни сортове тя е 4-6 сантиметра. Между растенията в реда се оставят 70 сантиметра, а между редовете – 30 сантиметра.

Семената на краставиците е най-добре да се нагреят преди засаждане, но за хибридните сортове се прави изключение. Садят се на 3-4 сантиметра дълбочина с 60 сантиметра разстояние в реда и 30 сантиметра между редовете. Краставиците искат много вода, затова кълновете, които се появяват обикновено между 4и 7 дни след засяването, се поливат на всеки 5-6 дни.

Семената на цвеклото пробиват бавно, затова за ускоряване на процеса ги киснат във вода или чакат кълновете да пробият. За засаждане се подготвят бразди на разстояние 20-сантиметра една от друга и в тях на дълбочина 2-4 сантиметра засяват семената на разстояние 8-10 сантиметра. Особеност при цвеклото е, че всяко от всяко семе излизат от 3 до 5 растения и трябва да се премахнат своевременно, оставяйки само едно.

Босилекът пробива много бързо, но е уязвим на студ, затова се засява на дълбочина 1-2 сантиметра, след като почвата се нагрее до 10-12 градуса. Разстоянието в реда е 30 сантиметра с 10 сантиметра между редовете.

Засаждане на топлолюбиви култури
10018
 

Последни материали
Виж
Поскъпването на месните продукти компенсира резкия спад при захарта
Цените на храните в света нараснаха за втори пореден месец през април
В Румъния обаче е отчетен скок с над 20 на сто
Потреблението на вино в света е най-слабото от 1996 година насам
Четири държави от ЕС държат близо 70% от рибовъдните стопанства
Проблемите с есенната сеитба се очаква да имат същия ефект в ЕС като цяло
Активният износ на царевица за Китай и Южна Корея ще увеличи засетите площи у нас
Кюстендилските ще излязат на пазара в края на май
Череши от чужбина и парници вървят по 40 лева килото
По християнска традиция яйцата са задължителни на трапезата на Великден
Честито Въскресение Христово!
Свързани материали
Виж
Дъждувайте пипера, патладжана, морковите
Топлолюбивите зеленчуци не пият студена вода
Топлолюбивите растения зимуват вкъщи
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини