Начало » Хоби земеделие » Малката градина
23.10.2017 г.

Ако реколтата е наранила растенията

Някой съобщения на градинари ни радват и огорчават едновременно. Например, когато казват, че е имало такава добра реколта от круши, че клоните са се напукали, а някой дори са се счупили, независимо от подпорите.
Разбира се, обилната реколта е нещо добро. А счупването на клоните – недоглеждане на собственика. Това означава, че или дърветата са изначално лошо оформени, или подпорите не са поставени правилно.

Плодовете на крушата са почти 1.5 пъти по-тежки от ябълковите, затова “конструкцията” на дървото трябва да бъде особено здрава и преди всичко – безостри ъгли. Напомняме ви, че в това се заключава тяхната вреда. Когато скелетните клони израстват от ствола под остър ъгъл, то тяхната дървесина е съединена с дървото само в мястото на израстване. При последващия растеж не може да се осъществи и връзка между тъканите на дървесината, тъй като се препяства от горния слой кората и на двете. Към това идва и неизбежното оголване на тъкавите, в резултат на което кората се оказва обърната навътре и се получава пукнатина между ствола и клона. А влагата, която се събира там и различните патогени, способстват за загниването на мястото. Всичко това влошава състоянието на без това нездравото съединение, а тежестта на плодовете завълшва неизбежното в този случай счупване.
Такива клони могат да се счупват и зимата под тежестта на падналия сняг или при застудяване и вятър. При ниски температури дървесината става чуплива, уязвима на всякакави механични въздействия.
Всичко казано трябва да ви убеди в недопустимостта на остри ъгли в короната. Старайте се правилно да формирате короната на дървото още в млада възраст. И в никакъв случай не допускайте раздвояване на ствола. Скрепването със скоби или въженце и др. ще помогне временно. ако се е появила цепнатина, дори и при временно зарастване, спукването на две части ще се случи. За да избегнете това, ще ви се наложи да ликвидирате раздвоението на ствола като отрежете едната половина в основата на цепнатината. Коя именно ще решите по короната, дебелината и останалите параметри. Обърнете внимание: ако премахвате дясната част, то линията на рязане трябва да е на линията на най-долния клон на съседното дърво.
Жалко е да махнете половината корона на дървото, но ако подобно нещо се е случило, е по-добре своевременно да го направите. Края на раната ще зарасте за 2-3 години. Премахването на клоните обаче правете само през пролетта, за да избегнете повреждането на тъканите под разреза през зимата. Сега можете да срежете само част от клона, а за завършите по време на пролетната резитба.
Да задържите опасното разделяне може и помощта на подпори – дървени колове с разклонение на върха. Но те трябва да бъдат поставяни правилно, защото ако не е така, могат да станат причина за счупване на клоните. Те трябва да бъдат поставяни така, че мястото на опората да съвпада с центъра на тежестта на клона, обсипан с плодове. Не трябва да се поставят в края или в основата на клона, защото ще се пречупят. Нежелателно е да подпирате клоните твърде високо, като изменяте тяхното първоначално положение.
Здравото дърво с круши може да издържи голяма тежест и без всякакви подпори, стига да има правилна формировка.

Ако реколтата е наранила растенията
3850

Последни материали
Виж
Архитект® – още един голям и иновативен проект на БАСФ, реализиран в партньорство с българските фермери
Поевтиняването на зърното бе с най-голяма тежест за спада в индекса на ООН
Продължава слабото понижение на цените на храните в света
При значителен спад в доставените количества от основните конкуренти
Износът на замразени малини от Украйна за САЩ скочи 6 пъти
Сушата през 2021 и 2022 година натисна производството и съответно износа
Унгарските пчелари също страдат от нелоялната конкуренция
При проверка на местен язовир извадиха поредните 1250 метра бракониерски мрежи
Дариха 40 килограма уловена от бракониери риба на зоопарка в Бургас
Изплащането започва още идната седмица
Обявиха ставките по de minimis от меморандума
Свързани материали
Виж
Реколта 2023
Украйна прибира почти 77 милиона тона зърнени и маслодайни култури
От Refinitiv запазиха прогнозата си за реколтата от рапица
Лошото време понижава потенциала за производство на пшеница в ЕС
Увеличаването на тарифите за железопътен превоз в Украйна ще доведе до намаляване на площите със зърнени култури
Жътва 2023: Украинските фермери прибраха почти 74 милиона тона нова реколта
Благодарение на разширяването на засетите площи и високите добиви
Франция прибра най-богатата реколта от слънчоглед от 90-те години
Агростатистика
Срив в добивите при всички зеленчуци това лято, с изключение на доматите
Приятели на SINOR.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
SINOR.bg 2003 - 2023
Essential SSL
RSS новини