Начало » Хоби земеделие » Малката градина
23.10.2017 г.

Ако реколтата е наранила растенията

Някой съобщения на градинари ни радват и огорчават едновременно. Например, когато казват, че е имало такава добра реколта от круши, че клоните са се напукали, а някой дори са се счупили, независимо от подпорите.
Разбира се, обилната реколта е нещо добро. А счупването на клоните – недоглеждане на собственика. Това означава, че или дърветата са изначално лошо оформени, или подпорите не са поставени правилно.

Плодовете на крушата са почти 1.5 пъти по-тежки от ябълковите, затова “конструкцията” на дървото трябва да бъде особено здрава и преди всичко – безостри ъгли. Напомняме ви, че в това се заключава тяхната вреда. Когато скелетните клони израстват от ствола под остър ъгъл, то тяхната дървесина е съединена с дървото само в мястото на израстване. При последващия растеж не може да се осъществи и връзка между тъканите на дървесината, тъй като се препяства от горния слой кората и на двете. Към това идва и неизбежното оголване на тъкавите, в резултат на което кората се оказва обърната навътре и се получава пукнатина между ствола и клона. А влагата, която се събира там и различните патогени, способстват за загниването на мястото. Всичко това влошава състоянието на без това нездравото съединение, а тежестта на плодовете завълшва неизбежното в този случай счупване.
Такива клони могат да се счупват и зимата под тежестта на падналия сняг или при застудяване и вятър. При ниски температури дървесината става чуплива, уязвима на всякакави механични въздействия.
Всичко казано трябва да ви убеди в недопустимостта на остри ъгли в короната. Старайте се правилно да формирате короната на дървото още в млада възраст. И в никакъв случай не допускайте раздвояване на ствола. Скрепването със скоби или въженце и др. ще помогне временно. ако се е появила цепнатина, дори и при временно зарастване, спукването на две части ще се случи. За да избегнете това, ще ви се наложи да ликвидирате раздвоението на ствола като отрежете едната половина в основата на цепнатината. Коя именно ще решите по короната, дебелината и останалите параметри. Обърнете внимание: ако премахвате дясната част, то линията на рязане трябва да е на линията на най-долния клон на съседното дърво.
Жалко е да махнете половината корона на дървото, но ако подобно нещо се е случило, е по-добре своевременно да го направите. Края на раната ще зарасте за 2-3 години. Премахването на клоните обаче правете само през пролетта, за да избегнете повреждането на тъканите под разреза през зимата. Сега можете да срежете само част от клона, а за завършите по време на пролетната резитба.
Да задържите опасното разделяне може и помощта на подпори – дървени колове с разклонение на върха. Но те трябва да бъдат поставяни правилно, защото ако не е така, могат да станат причина за счупване на клоните. Те трябва да бъдат поставяни така, че мястото на опората да съвпада с центъра на тежестта на клона, обсипан с плодове. Не трябва да се поставят в края или в основата на клона, защото ще се пречупят. Нежелателно е да подпирате клоните твърде високо, като изменяте тяхното първоначално положение.
Здравото дърво с круши може да издържи голяма тежест и без всякакви подпори, стига да има правилна формировка.

Ако реколтата е наранила растенията
4119
 

Последни материали
Виж
За Кампания 2023
ДФЗ преведе над 7,3 млн. лева на 725 биопчелари
Всички заявления трябва да имат статус Чакащо ръчно зареждане в ИСАК
До 13 август се подават електронни формуляри в СЕУ за Кампания 2024
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 юли – 1 август 2024 година
Сушата се завръща с високи температури
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-26 юли 2024 година
Трета седмица не помръдват котировките за зърно и слънчоглед на борсата
Съвети за градинаря
Причини за напукване на доматите и необходими мерки
Срещи с бранша
Днес и в понеделник ДФЗ ще плати субсидиите за биопчелари и биоживотновъди
Свързани материали
Виж
Агростатистика
Изнесени са първите 603 хиляди тона пшеница за новата стопанска година
Втора година да продаваш под себестойност е много зле
Дори при 6,5 млн. тона пшеничена реколта фермерите няма да покрият загубите от пролетните култури
Засетите площи с царевица и слънчоглед нарастват на годишна база
В Сърбия очакват по-слаби реколти от пшеница, малини и череши
Очаква се стабилно производство на маслодайни култури и ръст при протеиновите
Копа Коджека прогнозира спад от 4,7 на сто в реколтата от зърно в ЕС
Агростатистика
Прогнозите за 6,1 милиона тона реколта от пшеница остават бленувани
За втора поредна година се очертават сериозни загуби въпреки отличното качество
Зърнопроизводители от Южна България отчитат слаба реколта от пшеница
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини