Начало » Хоби земеделие » Малката градина
22.10.2017 г.

Плодните храсти най-добре се хващат при 5 градуса

Най-благоприятният срок за засаждане на всички ягодоплодните видове е от края на октомври до средата на ноември, когато температурата на въздуха е 4-5С. Разбира се може и през пролетта, но не по-късно от края на март – началото на април.
Ако ще засаждате малини и къпини трябва да знаете, че наклонът на терена е доста важен. Малините обичайно се засаждат в редове, които са на 2,20 - 2,30 м или 1,80 - 2,00м един от друг. При по-наклонени места разстоянията се увеличават с още 10 - 20 см. Вътре в редовете, в зависимост от растежната сила на сорта и способността му да образува издънки, храстите са между 0,40 – 0,60 см. В дворовете най-често се прави един ред покрай някоя от оградите.
Къпините се слагат също в редовете на 1,80 – 2 м един от друг. Вътре в реда изправено растящите сортове да са на 90 – 100 см, растенията от полуизправените - на 1,20 – 1,40 м. А полустелещите се и стелещите се къпини се засаждат на 2,5 до 3 м. Когато се използват колове растоянието в редовете на стелещите се сортове може да бъде намалено до 1,20 – 1,30 м.
Корените както на малините, така и къпините трябва да се запазят колкото е възможно по-дълги, с повече запасни хранителни вещества в тях. Режат се само счупените и засъхналите, а здравите се опресняват. Прерязването се прави така, че отрезите да са ориентирани към почвата. Трябва да се засажда доста внимателно, за да не се повредят пъпките и особено образуваните през есента кълнове.
Правят се дълбоки бразди или ямки с размери 25х25х30 см. Корените се разстилат равномерно без да се подгъват върховете им. Върху тях се насипва почва от горния 20 сантиметров пласт, а растенията се стръскват леко, за да може почвата да попадне между корените. Притъпква се внимателно с крака, първо от периферията на кръга и после равномерно до самата издънка. Непосредствено след засаждането растенията се поливат, независимо от влажността на почвата, с по 2-3 л всяко.

Оптималната схемата при засаждане на касиса е 2,50-2,80 м между редовете и 0,70 - 0,80 см между растенията вътре в тях.
Едногодишните, вкоренени растения са добър посадъчен материал. Кореновата система да е добре развита с дължина 20-25 см, а надземната част – да е над 30 см. Засажда се в бразди, дълбоки 30-35 см, прокарани на определените междуредови разстояния или в ямки с размери 40/40/45 см. Растенията се поставят на 4-8 см, малко по-дълбо отколкото са били във вкоренилището. Ниската резитба осигуряват добър растеж и дълголетие на храста. Всяко растение се полива с 5-6 л вода, накрая, ако е необходимо се добавя още почва.
Бодливото грозде и френските грозда се засаждат както касиса. Редовете се правят на 1,60 – 1,80 м, а вътре в тях растенията да са на 2 – 2,5 м.
За аронията са подходящи добре развитите едногодишни и двегодишните растения. Редовете са на 2,5 – 3 м, а вътре в тях пръчките - на 2 – 2,5 м. За разлика от френското грозде аронията не бива да се сади по-дълбоко, защото израстват прекомерно много издънки за сметка на добива.

Облепихата се засажда на 3,5 м между редовете, а вътре в тях на – 2 – 2,5 м. Непременно на 6–8 женски да има по едно мъжко растение. Ако се използват семенни растения те се садят гъсто – на 0,80 – 1 м в реда, така ще бъдат премахнати излишните мъжки екземпляри, когато храстите почнат да раждат.
Двегодишни боровинки, високи от 25 до 70 см са добри за засаждане. Разполагат се в редове на 2,40 – 3,00 м един от друг. Вътре в тях растенията са на 1,20 до 1,50 м. Слабо растящите сортове каквито се Блуета, Патриот и Дуке е добре да са 1,00 м в реда. Силно растящите като Блюкроп, Река и Торо могат да са на 1,50 м в реда.

Плодните храсти най-добре се хващат при 5 градуса
5846
 

Последни материали
Виж
Азия се затопля по-бързо от средното за света
Азия е най-засегнатия континет от промените в климата
Предстоящо
На 24 април Главчев, Петкова и Тахов се срещат с фермерски организации
БАБХ
От днес започва пролетната ваксинация на лисиците срещу бяс
Инспекция по труда
Гергьовден няма да се компенсира с допълнителен почивен ден и 7 май ще бъде работен
Служебен министър на иновациите и растежа
Росен Карадимов: Ще изработим нова стратегия на Българската банка за развитие
Могат да участват фирми в областта на хранително-всуковата промишленост и агросектора
На 25 април се организира българо-украински бизнес форум
Свързани материали
Виж
От края на октомври до средата на ноември е подходящото време за засаждането им
Плодните храсти най-добре се хващат при 5 градуса
От края на октомври до средата на ноември е подходящото време за засаждането им
Плодните храсти най-добре се хващат при 5 градуса
Как ягодоплодните култури да не измръзнат
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини