Начало » Хоби земеделие » Малката градина
01.12.2017 г.

Плодните храсти най-добре се хващат при 5 градуса

От края на октомври до средата на ноември е подходящото време за засаждането им

Най-благоприятният срок за засаждане на всички ягодоплодните видове е от края на октомври до средата на ноември, когато температурата на въздуха е 4-5 градуса С. Разбира се може и през пролетта, но не по-късно от края на март – началото на април.
Ако ще засаждате малини и къпини трябва да знаете, че наклонът на терена е доста важен. Малините обичайно се засаждат в редове, които са на 2,20 - 2,30 м или 1,80 - 2,00 м един от друг. При по-наклонени места разстоянията се увеличават с още 10 - 20 см. Вътре в редовете, в зависимост от растежната сила на сорта и способността му да образува издънки, храстите са между 0,40 – 0,60 см. В дворовете най-често се прави един ред покрай някоя от оградите.
Къпините се слагат също в редовете на 1,80 – 2 м един от друг. Вътре в реда изправено растящите сортове да са на 90 – 100 см, растенията от полуизправените - на 1,20 – 1,40 м. А полустелещите се и стелещите се къпини се засаждат на 2,5 до 3 м. Когато се използват колове растоянието в редовете на стелещите се сортове може да бъде намалено до 1,20 – 1,30 м.
Корените както на малините, така и къпините трябва да се запазят колкото е възможно по-дълги, с повече запасни хранителни вещества в тях. Режат се само счупените и засъхналите, а здравите се опресняват. Прерязването се прави така, че отрезите да са ориентирани към почвата. Трябва да се засажда доста внимателно, за да не се повредят пъпките и особено образуваните през есента кълнове.
Правят се дълбоки бразди или ямки с размери 25х25х30 см. Корените се разстилат равномерно без да се подгъват върховете им. Върху тях се насипва почва от горния 20 сантиметров пласт, а растенията се стръскват леко, за да може почвата да попадне между корените. Притъпква се внимателно с крака, първо от периферията на кръга и после равномерно до самата издънка. Непосредствено след засаждането растенията се поливат, независимо от влажността на почвата, с по 2-3 л всяко.

Оптималната схемата при засаждане на касиса е 2,50-2,80 м между редовете и 0,70 - 0,80 см между растенията вътре в тях.
Едногодишните, вкоренени растения са добър посадъчен материал. Кореновата система да е добре развита с дължина 20-25 см, а надземната част – да е над 30 см. Засажда се в бразди, дълбоки 30-35 см, прокарани на определените междуредови разстояния или в ямки с размери 40/40/45 см. Растенията се поставят на 4-8 см, малко по-дълбо отколкото са били във вкоренилището. Ниската резитба осигуряват добър растеж и дълголетие на храста. Всяко растение се полива с 5-6 л вода, накрая, ако е необходимо се добавя още почва.
Бодливото грозде и френските грозда се засаждат както касиса. Редовете се правят на 1,60 – 1,80 м, а вътре в тях растенията да са на 2 – 2,5 м.
За аронията са подходящи добре развитите едногодишни и двегодишните растения. Редовете са на 2,5 – 3 м, а вътре в тях пръчките - на 2 – 2,5 м. За разлика от френското грозде аронията не бива да се сади по-дълбоко, защото израстват прекомерно много издънки за сметка на добива.

Облепихата се засажда на 3,5 м между редовете, а вътре в тях на – 2 – 2,5 м. Непременно на 6–8 женски да има по едно мъжко растение. Ако се използват семенни растения те се садят гъсто – на 0,80 – 1 м в реда, така ще бъдат премахнати излишните мъжки екземпляри, когато храстите почнат да раждат.
Двегодишни боровинки, високи от 25 до 70 см са добри за засаждане. Разполагат се в редове на 2,40 – 3,00 м един от друг. Вътре в тях растенията са на 1,20 до 1,50 м. Слабо растящите сортове каквито се Блуета, Патриот и Дуке е добре да са 1,00 м в реда. Силно растящите като Блюкроп, Река и Торо могат да са на 1,50 м в реда.

Плодните храсти най-добре се хващат при 5 градуса
8396
 

Последни материали
Виж
Служебен кабинет
Украинската помощ ще бъде преведена на 52 хиляди земеделци до 15 май
Какви цели си поставя новият министър на земеделието и храните
Документи се подават до 29 април
Нов конкурс за старши експерти във фонд „Земеделие“
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
Свързани материали
Виж
От края на октомври до средата на ноември е подходящото време за засаждането им
Плодните храсти най-добре се хващат при 5 градуса
Плодните храсти най-добре се хващат при 5 градуса
Как ягодоплодните култури да не измръзнат
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини