Начало » Новини » Страната
21.10.2017 г.

Държавата засилва контрола за опазване на горите

sinor

С наближаването на отоплителния сезон нарастват бракониерските набези в горските територии. Само за последните три седмици броят на извършваните проверки е нараснал почти двойно. От предприятията и регионалните дирекции по горите уточняват, че това е във връзка с неотдавна стартиралия ловен сезон и вече настъпващия отоплителен период.

От началото на лятото до момента са извършени над 60 хиляди редовни проверки от инспекторите на Изпълнителната агенция по горите (ИАГ) и 16-те регионални дирекции по горите и близо 80 хиляди - от мобилните екипи и горските стражари на 6-те държавни предприятия. Отделно вървят и проверки от командировани екипи на самата агенция.

Над 45 000 са само инспекциите на камиони и други превозни средства, където се проверява за наличие на монтирани GPS устройства. Близо 60 хиляди са общо проверките на ловци, риболовци и физически лица за дейност в горските територии.

28 хиляди са проверките на сечищата в горите за маркирането на  насажденията и съпътстващата документация, както и на обособените временни горски складове и правоспособността на лицата, извършващи добива.

Близо 8 хиляди са складовете и дърводелските цехове, проверени за произход на наличностите, както и за работещи системи за видеонаблюдение в обектите, както и воденето на електронни дневници.

Съставени са общо 1 600 констативни протоколи и 2700 акта, като най-много нарушения са по Закона за горите. Проверките се правят и по спазване Закона за лова и опазването на дивеча и по Закона за рибарството и аквакултурите. 2 800 пространствени куб. м дърва за огрев и 1 500 куб. м обла строителна дървесина са задържани от лятото досега, както и над 170 моторни превозни средства и множество каруци, коне и сечива за незаконен добив.

От Изпълнителната агенция по горите припомнят на гражданите, че периодът, когато хората закупуват дърва за огрев,  в много случаи се ползва от нарушители за извършване на незаконна сеч, превоз и продажба на незаконно добита дървесина или с нередовни документи.

Често хората, живеещи предимно в малките населени места, загрижени да осигурят отоплението си, не обръщат внимание на това дали закупените от тях дърва за огрев са маркирани и не изискват превозен билет.

Важно е да се знае, че проверки се правят и за законността на купените от гражданите дърва за огрев, като при установяване на нарушения се съставят актове и се налагат санкции, а самите дърва се отнемат. Само от септември досега горските инспектори на ИАГ са извършили над 2 хиляди подобни инспекции.

Ръководството на министерство на земеделието, храните и горите и на горското ведомство призовава гражданите да бъдат внимателни и да купуват само законни дърва за огрев, като изискват нужните придружаващи документи.

Важна предпоставка за намаляване незаконните набези в горите е съдействието на обществеността и проявената бдителност и непримиримост към бракониерските прояви и към нарушителите.

Институциите призовават при нередности информация да се подава на телефон 112 и на телефона на ИАГ за сигнали за корупция и нарушения в горите 080020800. Създадена е система за незабавно реагиране, като се извършват проверки на място и се предприемат съответните действия.

Държавата засилва контрола за опазване на горите
6066
 

Последни материали
Виж
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 април – 2 май 2024 година
Остава опасността от слани във високите полета на западна България
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Ще се представят над 100 производители
Безплатни 100 000 фиданки ще раздадат на фестивала „Семе българско”
Защо цветовете на разсада падат след засаждане на постоянно място?
Фермерите настояват за промени в Закона за застраховането
Градушка унищожи лозя и рози в село Баня, застраховките важат от първи май
Свързани материали
Виж
Аргументите
Синдикалисти и организации в горския сектор – с обща позиция срещу преструктурирането на държавните предприятия
Дрезденският технически университет ще помага на МЗХ в управлението на горите и въглеродните емисии
Решения на Министерския съвет
Промени в наредбата за биогоривата и течните горива от биомаса
Среща
Горските се подготвят за сезона на пожарите
При проверки през февруари
Задържаха 4 каруци и 3 МПС при проверки в горите в централна северна България
Учени обсъдиха с агроминистерството приоритетите за биоразнообразието на горите
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини