Начало » Важно за фермера » Гори и екология
16.08.2017 г.

Над 14 000 са извършените проверки в горски територии от началото на август

Ловният сезон започна без инциденти с проверени 3 500 ловци

Общо 14 378 проверки са извършени за първата половина на месец август в горските територии на страната, съобщиха от министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ). 8 603 от тях са извършени от мобилните групи и горските стражари на 6-те държавни предприятия и 5 775 – от горските инспектори по  контрол и охрана от 16-те регионални дирекции на Изпълнителната агенция по горите, уточняват от ведомството.

От проверените обекти 3 123 са за добив на дървесина, 4 643 – за складиране, преработка и търговия с дървесина, 4 751 -  превозни средства,. Освен това са проверени 3 446 ловци, 411 риболовци и 1 854 други физически лица, извършващи дейности в горски територии.

Общо 316 са констатираните неправомерни действия, установени с актове за административно нарушение. Съставените актове по Закона за горите са 273, а 43 са нарушенията по Закона за лова и опазването на дивеча, като всички те са извършени и констатирани преди началото на ловния сезон. Издадени са и 79 констативни протоколи за нарушения с установен извършител и 72 – срещу неизвестен.

При проверките от контролните органи са задържани 605 куб. м. дървесина, в т.число и обла, и 247 пространствени куб. м. дърва за огрев, както и 28 кг незаконно добити недървесни горски продукти (билки, гъби и др.).

Прави впечатление, че през този период са намалели задържаните превозни средства и инструменти за дърводобив. Без необходими документи за превоз на дървесина са били 9 моторни превозни средства, 4 каруци и 2 коня, които са задържани. Конфискувани са и 2 моторни триона.

Най-честите нарушения по закона за горите продължават да са свързани с незаконен добив на дървесина без изискваните документи, липса на GPS-система за проследяване, липса на записи за разчитане на регистрационните номера на товарните транспортни средства, влизащи в обектите, и липса на камери за видеонаблюдение на всички входове и изходи в регистрирани обекти по складиране, преработка и експедиция на дървесина.

По време на акциите в първата седмица на август непосредствено преди откриването на ловния сезон бяха установени четирима нарушители с оръжие и други ловни уреди с незаконно добит едър дивеч, както и нарушител, в чийто двор бяха открити незаконно добити немаркирани дърва, доставени без превозен билет, и отглеждани от него 5 диви животни. В същия обект бяха намерени и над 20 дивечови трофеи, като за тези нарушения бяха съставени съответните административни актове. След откриването на ловния сезон обаче за радост няма установени ловни инциденти към този момент.

Ръководството на МЗХГ в лицето на министър Румен Порожанов и заместник-министър Атанас Добрев е решено усилените проверки в горски територии да продължат и занапред и да нямат епизодичен характер, като стриктно се координира по цялата верига прилагането на функциите по опазване на горите от структурите на МЗХГ, държавните предприятия и Изпълнителна агенция по горите. Така от началото на юни, когато беше възложен по-интензивен контрол в горите, проверките вече са близо 60 000.

Над 14 000 са извършените проверки в горски територии от началото на август
8901
 

Последни материали
Виж
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Обзор на Софийска стокова борса за периода 16-19 април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата вдигнаха оферти с до 40 лева на тон
От 23 до 26 април в Интер експо център
Над 100 изложители ще се представят на ТЕХНОМЕБЕЛ 2024
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Свързани материали
Виж
Аргументите
Синдикалисти и организации в горския сектор – с обща позиция срещу преструктурирането на държавните предприятия
Дрезденският технически университет ще помага на МЗХ в управлението на горите и въглеродните емисии
Решения на Министерския съвет
Промени в наредбата за биогоривата и течните горива от биомаса
Среща
Горските се подготвят за сезона на пожарите
При проверки през февруари
Задържаха 4 каруци и 3 МПС при проверки в горите в централна северна България
Учени обсъдиха с агроминистерството приоритетите за биоразнообразието на горите
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини