Начало » Новини » Коментари
20.10.2017 г.

За да няма наплив от фалшиви селски къщи, консултантите предлагат субсидията да падне от 75 но 50 процента

Нормативни промени

sinor

За да се пресече нездравият интерес към селските къщи за гости от хора, които не възнамеряват да развиват реален бизнес, от Българската асоциация на консултантите по европейски програми (БАКЕП) ще предложат две сериозни промени - тема на дискусии по време на предстоящия Комитет по наблюдение на ПРСР 2014-2020 г., насрочен за 25 октомври. Това съобщи за Синор.БГ Емил Дърев, представител на асоциацията.

До този момент субсидиите по подмярка 6,4 за инвестиции в неземеделски дейности съставляваха 75% от стойността на проекта. Подобна беше помощта и по старата селска програма в мерки 311 и 312, което отвори поле за действие на приближени до властта да си строят лични вили с европейски средства по села и паланки, замаскирайки ги като къщи за гости.

Консултантите предлагат субсидията по тази подмярка да се намали на 50 процента, което според тях е начин да се отблъсне нездравият интерес от хора извън селския бизнес.

Втората промяна според тях би облекчила кандидатите при реализацията на проектите, защото е свързана с тежката и отнемаща време процедура при избор на изпълнители, разписана в постановление 160 на Министерския съвет (ПМС 160). Процедурата е аналогична на обществените поръчки и при нея кандидатите за субсидии трябва да отправят публична покана за избор на изпълнители, като се разглеждат минимум три оферти.

Тази процедура е възможно да се избегне, ако размерът на субсидията за един проект падне на 50% от неговата стойност. И ако на 25 октомври мониторинговият комитет на ПРСР се съгласи помощта по 6,4 да падне от 75 на 50 процента, тогава би могло да отпадне и изискването за прилагане ПМС 160, посочи Дърев.

Подобно изискване ръководството на БАКЕП е отправило и по прилагането на Програмата за морско дело и рибарство 2014-2020, където също се изискват процедури с публична покана по ПМС 160.

По мярката за преработване на продуктите от риболов и аквакултури максималният размер на евросубсидията е 50 на сто от стойността на проекта, затова от БАКЕП предлагат на министерството на земеделието да не изисква публична покана към трима изпълнители. Достатъчно е те да предложат три ценови листи, каквато беше и досегашната практика, но без изискванията за публична покана и удължаване на процедурите.

Консултантите припомнят, че в самото ПМС 160 е внесена промяна в член 2, според което отпада изискването за публикуване на съобщението за набиране на ценови предложения, което да облекчи бенефециентите.

В тази връзка всички останали министерства, които управляват оперативни програми, са променили условията при набиране на ценови оферти, затова от БАКЕП се обръщат към заместник министър Лозана Василева за прилагане на аналогични действия.

За да няма наплив от фалшиви селски къщи, консултантите предлагат субсидията да падне от 75 но 50 процента
10361
 

Последни материали
Виж
Служебен кабинет
Украинската помощ ще бъде преведена на 52 хиляди земеделци до 15 май
Какви цели си поставя новият министър на земеделието и храните
Документи се подават до 29 април
Нов конкурс за старши експерти във фонд „Земеделие“
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини